Santur Sanatçısı Sedat Anar Açıklaması
Santur sanatçısı Sedat Anar, tasavvuf müziğini sadece yaşlıların yaptığına dair bir algı bulunduğunu ifade ederek, "Biz bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz.
Santur sanatçısı Sedat Anar, tasavvuf müziğini sadece yaşlıların yaptığına dair bir algı bulunduğunu ifade ederek, "Biz bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz." dedi.
İran'da aldığı santur eğitiminin ardından bir albüm yapan ve yurt dışında pek çok konser veren Anar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, albümünde ve konserlerinde santurun yanı sıra farklı müzik tekniklerine yer verdiğini anlattı.
Genç bir dinleyici kitlesine sahip olduğunu belirten Anar, "Bu beni mutlu ediyor. Bazen görmeden benim yaşlı birisi olduğumu düşünenler de oluyor. Böyle zannedilmesi eski kültürümüzden ne kadar uzaklaştığımızın belgesi. O kadar uzaklaştık ki tasavvuf müziğini sadece yaşlılar yapar gibi bir algı var. Biz de bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Sedat Anar, 2013 yılında "Belegad" isimli ilk solo santur albümünü yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Santur kadim eski bir çalgı. Bazı sazlara bazı şiirler çok güzel gider. Niyaz-i Mısri hazretlerinden beste yapıyoruz. Bu gitarla da çalınabilir ama santurla çalınınca ayrı bir güzellik oluyor. Yunus Emre, Mevlana, Şeyh Galip'in söylediği şeyler bir kişinin söylediği değil Allah'ın onlara söylettiği şiirlerdi. Hepsi tasavvuf yolunu bitirmiş, bir yoldan geçip Allah kelamıyla şiirler yazmışlar. O yüzden şiirlerin ayrı bir önemi var."
Türkiye'de icracısı pek bulunmayan santura karşı azımsanamayacak derecede ilgili bir kitle bulunduğunu anlatan Anar, "Caz geleneğinden gelmiş arkadaşlarla da davul ve kontrbas olan albüm yaptım. Farklı müzik kültürlerini günümüze uyarlayıp kendi tarzımızda bir şey yapmak istiyoruz. Çok güzel bir dinleyici kitlemiz var. Gidip albümlerimizi alıp dinleyen sevenlerimiz olduğu için mutluyuz." değerlendirmesini yaptı.