Haberler

Sanatçılardan Kız Çocuklarına Destek

Sanatçılardan Kız Çocuklarına Destek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kız Çocukları Yararına, Müzayede Düzenlendi. Elde Edilen Gelirle Bir Yurt Yerine 3 Yurt Yapılacak.

Türkan Şoray'ın yaptığı, 'Figürlü Kompozisyon' adlı yağlı boya resmini, 200 bin TL'ye Amerika'da yaşayan genç ressam Haluk Akakçe satın aldı.

Milliyet Gazetesi'nin 23 Nisan 2005'de başlattığı, "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasının beşinci yılında, kız çocukları yararına, müzayede düzenlendi. 11 sanatçı ve 56 ressamın 67 eseri, toplam 2 milyon 100 bin TL'ye satıldı. Türkan Şoray'ın yaptığı, 'Figürlü Kompozisyon' adlı yağlı boya resmini, 200 bin TL'ye Haluk Akakçe satın aldı. Müzayedede, 700 bin TL toplanıp, bir yurt yapılması planlanıyordu. Ancak toplanan miktar, 2 milyon 100 bin TL'ye ulaşınca, kız çocuklarına bir yurt yerine 3 adet yurt yapılabilecek.

'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası, beşinci yılında yine, kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunacak çok özel bir etkinliğe imza attı. Milliyet Gazetesi'nin 60'ıncı yılına da denk düşen projenin için 2009 yılının Haziran ayından bu yana çalışılıyor. Milliyet Sanat Dergisi'nin, 'Sanat Eğitime Destek Veriyor' diyerek, Baba Beni Okula Gönder kampanyası yararına başlattığı proje, iki ayaklı bir çalışma olarak gerçekleşti.

SANATÇILAR İÇİN RESİM ATÖLYESİ

Projenin ilk aşamasında, sanatın farklı disiplinlerinden, 11 sanatçı, Yavuz Bingöl, Cemal Hünal, Pınar Kür, Şebnem Bozoklu, Beyhan Murphy, Altan Erkekli, Rengim Gökmen, Feridun Düzağaç ve kızı Tuya Naz, Beren Saat, Türkan Şoray ile Başak Köklükaya, Milliyet Gazetesi binasında, ressam Hüsamettin Koçan'ın eğitmenliğindeki atölyede bir araya geldi. Bu atölyede aldıkları hızlandırılmış eğitimin ardından, kız çocukları için resim yaptılar.

USTALARIN ESERLERİ MÜZAYEDEDE

Projenin ikinci aşamasında Milliyet Gazetesi Baba Beni Okula Gönder kampanyası çalışma grubu, Milliyet Sanat Dergisi ve Beyaz Müzayede ekibi bir araya gelerek çalışmalara başladı. Bu aşamada Türk sanatının ustalarıyla görüşmeler yapıldı. Ressamlardan, kız çocuklarının eğitimine destek olmak için düzenlenecek olan müzayedede satışa sunulmak üzere eser istendi. Sonuçta 11'i sanatın farklı dalından, 56'sı ressam toplam 67 sanatçının eseri bir araya geldi. Tüm bu çalışmalar 9 aylık bir sürede gerçekleşti.

Müzayede, Hilton Convention Center'da yapıldı. Doğan Holding ve Şirketler Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan, eşi Sema Doğan ve tüm Doğan ailesinin ev sahipliği yaptığı geceye, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hanzade Doğan Boyner, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Star TV İcra Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Aysel Çelikel, Hülya Avşar ve Sadettin Saran, Tuba Ünsal, Feridun Düzağaç, Nevbahar Koç, Cem Boyner, Erdoğan Demirören ve Revna Demirören ile çok sayıda davetli katıldı. Sunuculuğunu Ceyda Düvenci'nin yaptığı gece, Baba Beni Okula Gönder kampanyası ile ilgili kısa bir film gösterimi ile başladı.

HAYIRSEVERLERİ CANI GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM

Geceye katılan Doğan Holding ve Şirketler Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan, "Çok güzel bir kampanya. Reklam filminde, Kars'taki çocuğun müzikle beraber söylemi çok hoşuma gidiyor. Türkiye'nin geri kalmış bölgelerinde çok güzel şeyler yaptılar. Ben de Aydın Doğan Vakfı olarak, 6 yurt yaptırarak bu kampanyaya iştirak ettim. Bu kampanyaya emeği geçen bütün hayırseverleri canı gönülden destekliyorum" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise çocukların hayattaki süsler olduğunu belirterek, "Kız çocukları daha güzel süsleridir. Baba Beni Okula Gönder kampanyasını başlatan Milliyet Gazetesi'ne ve Bahçesaray'da yaptığımız bir yurt açılışı esnasında, kendisini bu kampanyanın isim annesi olarak nitelendirdiğim Hanzade Doğan Boyner'e ve katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle kız çocuklarımızın okumasında, aydınlanmasında çok ciddi emekleri olan ve ebediyete intikal eden merhum Türkan Saylan'ı da bu vesileyle rahmetle anmak istiyorum. Tüm özürlülüklerin rehabilitasyonu mümkündür. Ancak bir özürlülük çeşidi vardır ki onun rehabilitasyonu mümkün değildir. Varlıklı olduğu halde, dünyalık açısından bir problemi olmadığı halde, başkasının derdiyle dertlenmeyenler, kederiyle kederlenmeyenler, başkasının sefaletiyle ilgilenmeyenler, işte bu engellilik türüne girer ki biz bu türe, gönülden engellilik diyoruz. Gönülden engelli olmanın rehabilitasyonu yoktur. Bizim toplumumuz, gönülden engellilere çok sahip değildir" diye konuştu.

UFACIK ADIMLAR BÜYÜK DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇIYOR

Hanzade Doğan Boyner de "Bizlerin yapacağı mütevazı katkılar, atacağımız ufacık bir adım, Türkiye'nin bir başka köşesinde, çocukların hayatında çok büyük değişikliklere yol açıyor. Biz 5 yıl boyunca yaptığımız her yurt ziyaretinde, burs alan öğrencilerle her görüşmemizde, bir fiil bu değişikliğin tanığı olduk. Fark yaratmış olmanın, çocukları tarlalardan, ahırlardan hatta bazen çocuk yaştaki evliliklerin eşiğinden, sınıflara kavuşturmanın büyük hazzını yaşadık. Bu akşam bu sevinci hep beraber inşa edip, inşallah ümidi gerçeğe dönüştüreceğiz. Seneye hep birlikte yurdumuzu ziyaret edip, çocuklarımızla tanışma fırsatı bulacağız. Rahmetli Türkan Saylan'ı saygıyla, anmadan geçemeyeceğim. Onun enerjisi, kararlılığı her zaman bizim için itici bir güç oldu. Hastalığının en zor günlerinde dahi bizleri yalnız bırakmadı. Aynı azimle çalışmalarımıza devam etti. Tüm Türkiye gibi Milliyet ailesi de Türkan hocaya çok şey borçludur. 2005 yılının Nisan ayında, 59'uncu hükümetin Milli Eğitim Bakanı sayın Hüseyin Çelik ile Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bu seferberliğin ilk adımlarını attık. Sayın Çelik sadece bir Bakan'ın gerekliliği dışında, bir kız çocuk babası olarak da kalbinden, gönlünden inanarak yanımızda oldu" dedi.

Aysel Çelikel ise "Her bireyin insana yakışır bir hayat sürmesinin ana kriterinin, öncelikle çocuklarımızın ve özellikle kızlarımızın eğitiminden geçtiğini çok iyi biliyoruz. Çağdaş, demokratik bir toplum oluşturmanın anahtarı, eğitim. Baba ben okula gönder projesi, okul çağında olup da okula gidemeyen, okul yerine, törelerin kurbanı olarak evlendirilen yada satılan kız çocuklarının, taşıyamayacak ağır yükler altında ezilmelerini önlemek amacıyla oluşturulmuş olan önemli bir insan hakları projesidir. Bu proje ileriki yıllarda insan haklarının temel öğesi olan eşitliği yani kadın erkek eşitliğini de gerçekleştirecek bir proje olarak hem hukuki hem de insanim olarak çok önemli bir proje" şeklinde konuştu.

2 MİLYON 100 BİN TL TOPLANDI

Müzayedede 67 eser, yaklaşık 2 milyon 100 bin TL'ye satıldı. Türkan Şoray'ın yaptığı, 'Figürlü Kompozisyon' adlı yağlı boya resmi, 200 bin TL'ye Amerika'da yaşayan genç ressam Haluk Akakçe satın aldı. Müzayededen elde edilen gelir ile kız çocukları için 3 yurt yapılacak.

Gecenin sonunda şarkıcı Candan Erçetin bir konser verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title