Sanatçılara Gül Desteği
Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatrolarının 60. Kuruluş Yıldönümü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Katıldığı Özel Bir Gala Gecesiyle Kutlandı.
Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatrolarının 60. kuruluş yıldönümü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı özel bir gala gecesiyle kutlandı.
Opera Binasındaki geceye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile eşi Gülten Günay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, bazı milletvekilleri, davetliler ve sanatçılar katıldı.
Gecede Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ortak bir konuşma yaptı.
Bilgin, tiyatronun yaşamın temelini oluşturan pek çok ögeyi bünyesinde barındırdığını belirterek, ‘’Kendimizi ve yaşadıklarımızı en iyi anlatabildiğimiz yer burasıdır. İnsanlık bu sahnede kendini görmekte ve anlatmaktadır. Aslında Itri de Çaykovski de aynı şeyi anlatmaktadır’’ dedi.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de sanatın temellerini attığını anımsattı. Sanat kurumlarının Türkiye Cumhuriyetinde hazırlanması ve yerleşmesini Atatürk’ün sağladığını vurgulayan Gökmen, ‘’Sanatın önemini vurgulayan ve sanatçının adını koyan da Atatürk’tür’’ diye konuştu.
Sanat yaşamında 60 yıl
Gecede, ‘’Aida’’ operasının ikinci perdesinden ‘’Zafer’’ sahnesi, Ali Berktay’ın ‘’Kerbela’’ adlı oyunundan ‘’Zatiye’’ sahnesi ile ‘’This is Your Life’’ adlı bale gösterisi sunuldu.
Daha sonra bir konuşma yapan Günay, ‘’Değerli sanatçı arkadaşlarımız, farklı alanlardan, klasik, modern ve gelenekselin modernleştirilmiş biçimleriyle bize güzel etkinlikler sundular. Her birisi sahne aldığı alanda son derece başarılıydı. Umarım siz de keyif almışsınızdır” dedi
Günay, 60 yılda kültür ve sanat mekanlarını geliştirme konusunda çok fazla mesafe alındığının söylenemeyeceğini dile getirerek, ‘’Hala biz büyük kentlerin, büyük merkezlerinin küçük salonlarına sıkışmış vaziyetteyiz’’ dedi.
Geçmiş yıllarda büyük ihmallerin yaşandığını ve sanatın sanki büyük kentlerin büyük merkezlerinde seçkin bir çevrenin izlemesinin yeterli olduğunun düşünüldüğünü ifade eden Günay, ‘’Halbuki, Mustafa Kemal’in yapmaya çalıştığı sanatı kitleselleştirmek, halklaştırmak, bütün ülke sathına yaygınlaştırmaktı. Bu alanda da yeni girişimler sergiliyoruz’’ diye konuştu.
Daha sonra, Cumhurbaşkanı Gül tarafından, sanat yaşamında 60 yılını dolduran ustalara ödülleri ve armağanları sunuldu.