Sanatçılar Turnalar İçin Bir Araya Geliyor
‘Gitme Turnam’ adını taşıyan karma sergi 31 Ekim 2013, Perşembe günü Niantaşı'nda düzenleniyor.
Doğu ve Orta Anadolu’daki sazlıklarda yaşayan, aşırı otlatma, konvansiyonel tarım uygulamaları ve sulak alanların kurutulması sonucunda yaşam alanları yok edilen turnaların nesli tükenmek üzere. Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği, bu konuda farkındalık yaratmak, halkı bilgilendirmek ve Doğa Derneği’nin Turna Koruma Projesine kaynak sağlamak amacıyla,
Mevlüt Akyıldız, Mustafa Ata, Ertuğrul Ateş, Zahit Büyükişliyen, Adil Can, Ahmet Çerkez, Handan Figen, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Şirin İskit Kanberi, Gülveli Kaya, Ekrem Kahraman, Gülsün Karamustafa, Komet, Bihrat Mavitan, Bahar Oskay, Erman Özbaşaran, Süleyman Saim Tekcan'ın katılımıyla ve Işık Galeri’nin desteğiyle ‘Gitme Turnam’ adlı bir karma sergi düzenliyor.
On binlerce yıldır Anadolu’da yaşamakta olan Telli Turna (Grus virgo) artık bu topraklarda üremiyor. Dünyada sadece 20 çiftten az kalmış olan Anadolu Dağ Turnasını (Grus grus archibaldi) ise bizden sonraki nesiller göremeyebilir. Oysa ki turnalar, Anadolu’nun ta kendisi, Anadolu’nun kültürüdür. 14.000 sene önce, göbekli tepedeki sütunlara nakşedilen, türkülerimizde, masallarımızda, halk edebiyatında sevgiliye haber uçuran, tarlaya bereket getiren, vefanın, sevginin sembolü olan turnaların yok olmasıyla koskoca bir kültür de yok oluyor. Doğayı yok ettiğimizde sanatı da yok ediyoruz.
Sergide ayrıca, doğa korumaya ve yok olmak üzere olan kelaynaklara dikkatimizi çeken ilk isimlerden, ‘kuş ressamı’ olarak bilinen Salih Acar’ı hatırlamak için onun bir eserine de yer veriyoruz. Kelaynakları yok olmaktan kurtardığımız gibi turnaları da kurtarabiliriz.