Sakin Kent"İn Kadınları Kışa Hazır
Uluslararası Sakin Kentler Birliğince Türkiye'nin 11. sakin kenti seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesindeki kadınlar, imece usulüyle bir araya gelip salça, turşu, reçel, kahvaltılık kuşburnu marmelatı ve şurubu yapıyor.
İLHAMİ ERKILIÇ - Uluslararası Sakin Kentler Birliğince Türkiye'nin 11. sakin kenti seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesindeki kadınlar, imece usulüyle bir araya gelip salça, turşu, reçel, kahvaltılık kuşburnu marmelatı ve şurubu yapıyor.
Kuşburnu ve kızılcık kazanlarının yakıldığı, domates, biber ve patlıcan gibi çeşitli sebzelerin kurutulduğu ilçede turşu yapımı için aynı sofrada buluşan sakin kentin kadınlarının kışlık telaşı, renkli görüntülere sahne oluyor.
Kadınlar bahçelerinden özenle topladıkları kuşburnu ve kızılcıkları, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinlerinden marmelat ve şerbete dönüştürmek için odun ateşinde saatlerce kazanda kaynattıktan sonra 3-4 kez elekten geçirip, ateşin üzerinde koyulaşıncaya kadar toz şekerle karıştırarak pişiriyor.
Kıvamına geldiğinde pişirdikleri kuşburnu ve kızılcıkları kavanozlara doldurarak muhafaza eden kadınlar, imece usulü bir araya gelip yaptıkları salça, turşu, kahvaltılık kuşburnu marmelatı ve şurubu, reçel, erişte, bulgur, gendime gibi bir çok yiyecek ile yazın lezzetlerini kışa hazırlıyor.
Yazın lezzetlerini kışa taşıyorlar
Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharın gelmesiyle ilçedeki kadınların kış hazırlığına başladığını söyledi.
Kadınların bahçelerinden topladıkları organik ürünlerin bir kısmıyla turşu, marmelat, reçel ve sos yaptıklarını anlatan Özsoy, "Kadınlar topladıkları doğal ürünlerin bir kısmını kurutarak temmuz - ağustos aylarının lezzetini ocak - şubat aylarına taşıyor. Yine tarlada yetiştirilen buğday ile kadınlarımız kışlık erişte, bulgur ve gendime yapmaktalar." dedi.
Özsoy, kadınların dağlardan topladıkları taş ve bahçe nanesi, reyhan, sarı kantmon, civan perçemi, papatya, ısırgan otu, cennet çiçeği, ıhlamur, kekik, kuşburnu ve iğde gibi tıbbi aromatik bitkileri belediyenin temin ettiği güneş kurutma sistemiyle kurutup hem kışlık ihtiyaçlarını giderdiklerini hem de belediye büfelerinde satışa sunarak aile bütçelerine ekonomik katkı sağladıklarını dile getirdi.
İlçe sakinlerinden Esma Alkanat da bahçelerinden ve dağlardan topladıkları doğal ürünlerle kışa hazırlandıklarını aktardı.
Kuşburnu marmelatı ve kızılcık reçeli yaptıklarını anlatan Alkanat, "Kuşburnu ve kızılcıkları sabah erkenden yıkayıp yaktığımız kazanların içine atarak kaynamasını bekledik. Kuşburnu ve kızılcıkları yaklaşık 5 - 6 saat pişirdikten sonra 3 - 4 kez elekten geçirip tüylerini aldık. Daha sonra bunları süzerek şeker tozu ile eritip normal kıvamını alıncaya kadar sürekli karıştırarak kaynamaya bıraktık. Sonra kavanozlara doldurarak kışa hazırladık." diye konuştu.
Alkanat, kuşburnu marmelatı ve kızılcıkların kışın soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara çok faydalı olduğunu ifade ederek, hazırladıkları ürünlerin tamamen doğal olduğunu vurguladı.
İlçe sakinlerinden Emine Güner de domates ve sebzeleri kurutarak kışlık turşu ve salça hazırladıklarını ifade etti.
Lahanayı ayıklayarak doğradıkları domates, biber ve havuçlarla karıştırdıklarını belirten Güler, şunları kaydetti:
"Harmanlama işi bittikten sonra içerisine sarmısak koyarak turşuları bidonluyoruz. Hazırladığımız turşu ve diğer ürünlerin farkı tamamen doğal olması. Çünkü kendi bahçemizdeki doğal ürünlerle kışlık yiyeceklerimizi yapıyoruz. Evimizin kışlık kahvaltılık, turşu, kuşburnu marmelatı, kızılcık şurubu, pestil gibi ihtiyaçlarını burada kadınlarla hazırlayarak temin ediyoruz. İstanbul, Ankara ve büyükşehirlerden sipariş veren de oluyor, buralara gelip kasalarca kışlık ürün alan da var."