Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Şair Berk'e Buruk Anma

Şair Berk'e Buruk Anma
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazar Tekin, "Şair Berk'in Anısına Sivil Toplum Örgütlerinin Duyarsızlığı Bizi Çok Üzdü" Dedi.

İKİ yıl önce 90 yaşında iken hayatını kaybeden ünlü şair İlhan Berk, 27 yıl yaşadığı Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde buruk bir şekilde anıldı. Ölüm yıldönümünde, Berk'in geçen yıl adının verildiği sokağın kırık tabelası şairleri isyan ettirdi. Mezarı başındaki törene ise sadece 12 şair ve yazarın katılması tepki çekti. Etkinliği düzenleyen yazar Latife Tekin, ''Belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin duyarsızlığı bizi çok üzdü' dedi.

Ünlü edebiyatçı ve şair İlhan Berk, ölümünün ikinci yılında Gümüşlük Akademisi Vakfı tarafından düzenlenen etkinliklerle 27 yıl yaşadığı Bodrum'da anılmaya başlandı. İlk olarak Berk'in Gümbet Türbe Mezarlığı'nda eşi Edibe Berk ile birlikte yan yana olan mezarı başında düzenlenen etkinliğe Gümüşlük Akademisi Vakfı Başkanı Yazar Latife Tekin, yazar Leyla Erbil, şair Gonca Özmen, Kıbrıslı şair Neşe Yaşin ve sekiz dostu katıldı. Toplam 12 kişinin katıldığı anma töreninde Berk ve eşinin mezarına çiçekler bırakıldı. İlhan Berk'in mezarının üzerine konulan ve deniz böcekleriyle süslü 'kadın bilekliği' dikkat çekti. Kıbrıslı şair ve etkinlik organizatörü Yaşin İlhan Berk'in 'Tarar Saçımızı Ölüm' isimli şiirini okudu. Berk'in mezarı başında konuşma yapan Yazar Tekin, Bodrum'a büyük değerler katan İlhan Berk ve Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'ya belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin ilgisizliğinden yakındı. Tekin, ''Ölümünün üzerinden henüz iki yıl geçti. Şair Berk'in adının verildiği sokaktaki tabela parçalandığı gibi, yerine yenisi konulmadı. Bugün Belediye Meydanı'nda düzenleyeceğimiz şiirli şarkılı etkinlik için belediyeden ses sistemi kurulmasını sağlayamadık. Berk ve Halikarnas Balakçısı'na bu yapılanlar ilgisizlik, Bodrumlulara yakışmıyor. Tüm bunlara rağmen Berk'in Kumbahçe Mahallesi'ndeki evini müze haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca İlhan Berk ve Halikarnas Balıkçısı Kurulu oluşturarak iki değerli edebiyatçımız için gelecek yıllardaki etkinlik ve projeleri hazırlayacağız' dedi.

Bu arada, İlhan Berk'in geçen yıl adının verildiği sokağın kırık tabelası da şairleri isyan ettirdi. Sökülen kırık tabela, Gümüşlük Akademisi Vakfı'nca, tepki amacıyla İlhan Berk'in resimlerinin yer aldığı Nurol Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başlandı. İlhan Berk'in çalışma odasının da görücüye çıktığı sergide Sezai Sarıoğlu, ustanın şiirleri üzerine bir sunum yaptı.

Bugün akşam saatlerinde ise Bodrum Belediye Meydanı'nda Berk'in şiirlerinin okunacağı sokak müzikali sergilenecek. Katılımcılar İlhan Berk'in akşam yürüyüşünü yaptığı Kumbahçe Mahallesi'ndeki Cumhuriyet Caddesi'nde şiirlerinin basılı olduğu el ilanlarını dağıtacak. Akşam ise günbatımı sırasında Gümüşlük Akademisi'nde ''Damdaki Şair' etkinliği düzenlenecek.

İLHAN BERK KİMDİR

Necatigil'in deyimiyle "şiirimizin uç beyi", 1918'de Manisa'da doğdu. İlk şiirleri Manisa Halkevi dergisi, Uyanış, Varlık, Çığır gibi dergilerde çıktı. 1944 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nün Fransızca Bölümü'nü bitirdi. Destansı yönünün ağır bastığı, adeta bir Türk Walt Whitman'ı olarak adlandırıldığı dönemde İstanbul (1947), Günaydın Yeryüzü (1952), Türkiye Şarkısı (1953) ve Köroğlu'nu (1955) yayımladı. 1953 yılına kadar çıkardığı kitaplarla gerçekçi bir şair görüntüsü veriyordu. 1953'te Yenilik dergisinde yayımladığı "Saint-Antoine'ın Güvercinleri", ileride İkinci Yeni adını alacak şiir akımının habercisi oldu. Bu özellik daha sonraları gelişerek sürdü ve İlhan Berk'in özgün tutumu durumuna geldi. Giderek İkinci Yeni şiirinin öncüsü ve en güçlü savunucusu olarak anılmaya başladı. Şiirlerinde cinsellik ve tarih ana temalar olarak belirdi. Çeşitli nesneleri, kent, sokak gibi olguları ayrıntılı bir "kimlik kartı" somutluğu taşıyan bir biçimde şiirleştirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
title