Haberler

Rus Balerin Dinar'daki Minikleri Baleyle Tanıştırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde açılan bale kursuna katılan 40 minik kız öğrenci, Rus eğitmen Nataliya Gorelova'dan eğitim alıyor.

ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde açılan bale kursuna katılan 40 minik kız öğrenci, Rus eğitmen Nataliya Gorelova'dan eğitim alıyor.

Rusya'da Moskova Devlet Üniversitesi Koreografi ve Bale Pedagoji Bölümü'nden mezun olan Gorelova, uzun yıllar ülkesinde bu sanatla ilgilendi. TRT'nin 23 Nisan etkinlikleri için 2000 yılında Türkiye'ye gelen ve burayı çok seven Gorelova, 2006 yılında Antalya'ya yerleşti.

Önce bu kentte, 2009 yılından itibaren de Isparta'da bale kursu açan Gorelova, eğitim verdiği çocukların gösterilerinden çok etkilenen Dinarlı ailelerin talebi üzerine ilçedeki miniklere de eğitim vermeye başladı.

Dinar Belediyesi'nin desteğiyle açılan kursta 40 minik öğrenci, balerin olmak için aldıkları disiplin eğitimleriyle hem esnek bir vücuda sahip oluyorlar hem de katıldıkları gösterilerle sosyalleşiyor.

Gorelova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak iki yıl klasik bale eğitimi verdiğini söyledi.

Daha sonra, yoğun talep üzerine Isparta'ya yerleşerek kurs açtığını belirten Gorelova, "Yaklaşık 10 yıldır Isparta'da klasik bale ve koreografi eğitimi veriyorum. Çok sayıda kızımız konservatuvar ve bale bölümlerini kazandı." dedi.

Isparta'ya yakın olduğu için Dinar ilçesinden de çok sayıda kursiyer kaydı aldıklarını anlatan Gorelova, "Ailelerin burada kurs açılması talebi oldu. Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar da bize çok büyük destek verdi. Öğrencilerimiz de veliler de bale eğitimine ciddi ve akademik olarak bakıyor. Bale eğitimleri ortalama 8 yıl sürüyor. Hedefimiz bu minik kızlarımızı yetiştirerek güzel sanatlar ve bale bölümlerini kazandırmak." diye konuştu.

"Balerin vücudu sağlıklı olmanın göstergesidir"

Gorelova, minik öğrencilerinden çok memnun olduğunu, kısıtlı imkanlarla elinden gelen bütün eğitimleri vermeye çalıştığını vurguladı.

Öğrencileriyle Isparta ve Dinar'da gösteriler gerçekleştirdiklerini aktaran Gorelova, şöyle devam etti:

"Bahar ve yaz aylarında festivallerde çeşitli gösteriler yapmayı planlıyoruz. Çocuklarımız gerçekten çok küçükler ama bale eğitimine küçük yaşta başlanması gerekiyor. Çocuklarımız bale eğitimindeki disipline alışıyorlar. Beceremedikleri ve sıkıldıkları zaman tabii ki bırakıyorlar. Bale eğitimini herkes beceremez, çok sabır isteyen bir eğitimdir. Eğitimlerimizle küçük yaşta sorumluluk ve disiplin sahibi oluyorlar. Bu, davranışlarına, okula ve özel hayatlarına da yansıyor. Aynı zamanda çocuklarımız sağlıklı yaşamaya başlıyorlar. Balerin vücudu, sağlıklı olmanın göstergesidir. Zayıf olduğumuza bakmayın, aslında bizler çok güçlüyüz. Balerinler çok fazla kilo almazlar ve esnek olurlar. Harika bir duruşa sahibiz. Doğru egzersizlerle, omuzlar ve sırt duruşlarıyla sağlık kazanmış oluyorlar. Disiplin eğitimleri de kişiliklerine yansıyor."

"Öğrenci veli dayanışmamız çok güzel"

Gorelova, klasik bale eğitiminde Fransa ve Rusya'nın gözde ülkeler olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Klasik bale ve piyano eğitimi, dünyanın en zor sanat dallarıdır. Türk çocuklarında bale eğitimine başlama yaşı 4-5. Eğitimlerde aile faktörü çok önemli. Dinar'daki veliler, çocuklarının bale eğitimine çok büyük önem veriyor. Kurs kayıtları öncesinde velilerle ciddi görüşmeler yapıyorum. Çünkü eğitim çok zor ve uzun soluklu bir çalışma gerektiriyor. Bu eğitim dalı diğer spor ve kurs dallarına benzemez. Velilerimiz çocuklarını evlerinde çalıştırıyorlar. Öğrenci veli dayanışmamız çok güzel. Pek çok velimiz çocuklarının geleceğinde eğitimleri için bale bölümlerini düşünüyor."

Acar: "Öğrenci sayısı her geçen gün artıyor"

Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar da bale sanatının çok önemli bir disiplin eğitimini yansıttığını ifade etti.

Çocukların bale ile birlikte hareket etmeyi ve ekip çalışmasını öğrendiklerine dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:

"Nataliya hocamız bizleri kırmayarak Dinarımıza geldi. Küçük bir ilçe olmamıza rağmen bale kursumuz büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 40 öğrencimiz var. Öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Bale eğitimi alan bir çocuk yürüyüşünden, oturmasından, kalkmasından hatta merdiven çıkışı ve inişinden belli olur çünkü disiplin eğitimleri aldıkları için mutlaka dikkatli davranmak zorundadır. Çocuklarımız ve aileleri çok mutlu oluyor. Birçok büyük şehirde yapılmayan bale, Dinar'da mükemmel şekilde tuttu. Öğrenci ve velilerinden çok teşekkür alıyorum."

Veli Yüksel: "O mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz"

Velilerden Ayşegül Yüksel de çocuğunun yaşı küçük olmasına rağmen eğitimlere istekli katıldığını aktardı.

Kızının kurstan sonra her akşam düzenli çalışma yaptığına değinen Yüksel, "Çok küçük yaşta başladığı bale, onun amacı oldu. Zevkle ve severek kursa geliyor. Çocuğumuz sahneye çıkarak sosyalleşiyor, özgüveni artıyor. O mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close