Haberler

Ressam İsmail Altınok'un Op-Art Sergisi İstanbul'da!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soyut manzara resimleri ve Op-Art çalışmalarıyla Türk Resim Tarihi'ne fırça izlerini bırakan "Ressam İsmail Altınok"un eserleri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

2002 yılında yitirdiğimiz değerli sanatçı ve eğitimci İsmail Altınok'un resim sergisi, 31 Ekim 2017 tarihinde İstanbul'da, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ev sahipliğinde MSGSÜ Tophane-i Amire KSM Sarnıç Galeriler'de açıldı. Sergi 26 Kasım 2017 tarihine kadar gezilebilir.

"TOPLUMU, ÜZERİNDE TARTIŞACAĞI YENİ BİR AKIMLA KARŞI KARŞIYA BIRAKIR"

" II. Dünya Savaşı sonrası ve özellikle 1945-60 yılları arasında resim sanatında egemen güç haline gelen; ' Paris Ekolü'nün etkisi Türk resim sanatına da yansımıştır. Türk sanatçılarımızdan İsmail Altınok bu ekolün temsilcilerinden olup, lirik ve geometrik soyutlamaların yanı sıra Op-Art uygulamalarda bulunarak önemli eserlere imza atmıştır. Büyük renk alanlarının geometrik geçişleri, bağımsız, özgür bir resimsel dili çağrıştırır. Op-Art resimleri üretmek, Altınok'un sanatına getirdiği radikal bir değişim olmaktan öte anlamlar taşır. Doğa ve figür resimlerini bir kenara bırakıp, matematiksel düzenlemeler, geometrik planlamalar, görsel yanılsamalar üzerine eğilmek, toplumu, üzerinde tartışacağı yeni bir akımla karşı karşıya bırakır. Resim sanatımızda soyut uygulamaların ağırlıklı olarak bütün sanatçılarımızı egemenliğine aldığı 1960'lı yıllarda, İsmail Altınok op-art örnekleriyle farklı formlar yakalar. 1975 yılında aldığı Devlet Resim ve Heykel Sergisi Başarı Ödülü, Altınok'un bu anlayışı, özgün bir çizgide götürdüğünü kanıtlar.

İSMAİL ALTINOK KİMDİR?

Ressam, sanat emekçisi ve öğretmen İsmail Altınok, Cumhuriyet'e 3 kala 1920 yılında Burdur'da doğdu. İzmir Öğretmen Okulu'nda Abidin Elderoğlu'nun, 1943 yılında bitirdiği Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Malik Aksel ve Refik Epikman'ın öğrencisi oldu. 1942 yılında Cemal Tollu ile tanıştı. Ankara'da Eşref Üren ve Cemal Bingöl ile dostluklar kurdu. Eskişehir Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, Namık Kemal Ortaokulu, Ankara Koloji ve Kıbrıs Limasol 19 Mayıs Lisesi'nde resim öğretmenliği yaptı. 1955 yılında bir grup sergisi için Fransa'ya giderek bir ay Paris'te bulundu.

1959 yılında İtalyan hükümetinin bursunu kazanarak dört ay Roma'da kaldı. 1943 yılından itibaren Devlet Resim Sergilerine katılan ve çeşitli ödüller kazanan ressam, 1973 yılında öğretmenlikten emekli oldu.

İsmail Altınok'un ilk resim sergisi Ankara'da Devrim İlkokulu'nda (1948), sonuncusu ise 2001 yılı Aralık ayında Ankara İş Bankası Sanat Galerisi'nde açtığı retrospektif sergidir. Resim sanatı üzerine yazdığı kitapların yanı sıra, çeşitli konferanslar verdi: "Bugünkü Türk Resmi", "Türk Resminin Sorunları", "Sanatın Tanımı", "Vasarely", "Toplumcu Görüş ve Resim Sanatı", "Olumlu Sanat, Olumsuz Sanat", "Resimde Kimlik Arayışı" bunlardan belli başlılarıdır.
Sağlık sorunları nedeniyle ömrünün son yıllarında resmi bırakmak zorunda kaldı.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title