Haberler

Prof. Dr. Turan Yazgan Vefatının 3. Yılında Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 3. yılında düzenlenen vefa programında anıldı.

Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 3. yılında düzenlenen vefa programında anıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı (TDAV) tarafından Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe katılan MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Türk milletinin 3 sene önce çok kıymetli ve aziz bir evladını kaybettiğini söyledi.

İhsanoğlu, Turan Yazgan'la uzun yıllar beraber olduklarını kaydederek, Yazgan'ın Türk milletine, Türkçülük fikrine sadık kaldığını aktardı.

Yazgan'ın büyük fedakarlıklarla yaptığı hizmetlere şahit olduğunu belirten İhsanoğlu, şöyle konuştu:

" Türkiye'de Türkçülük fikrini, Türkiye dışındaki Türkçülük fikrini, yani büyük Türk dünyasını bir arada düşünmek bir zamanlar suçtu. Bu suçun adı Turancılıktı. Bu ırkçı bir düşünceydi. Öyle sayılıyordu. Turan Yazgan hocamız, bu yanlış kanaatlerin giderilmesinde en büyük rolü olan bilim, fikir ve aksiyon adamlarımızdan birisidir. Kurmuş olduğu vakıfla, hem içeride hem dışarıda bu yanlış fikirlerin yok olmasına uğraşmıştır. Doğrusunu ikame etmeye çalışmıştır ve eminim ki büyük ölçüde muvaffak olmuştur."

- Tüymebayev: "Nasıl büyük bir önderi kaybettiğimizi şimdi daha iyi anlıyoruz"

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Yazgan'ın Türk dünyasının birleşmesi için büyük rol oynadığına dikkati çekerek, "Turan Yazgan abimiz vefat edince, nasıl büyük bir önderi kaybettiğimizi şimdi daha iyi anlıyoruz. Tek başına vakıf kurması ve dünyayı dolaşmasıyla büyük işler yaptı. Turan Yazgan'la Türk dünyası ve milleti daha da pekişti. Turan abimiz bin yaşasın" dedi.

Tüymebayev, Yazgan'ın sadece Türk dünyası için değil, Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli bir rol oynadığı için kendisine minnet duyduğunu dile getirdi.

Şen: "Asıl kayıp unutmayalım ki fikirlerini, düşüncelerini, çabasını unuttuğumuz zamandır"

İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen de etkinliğe Türk dünyasının farklı topraklarından gelenlerin, Yazgan'ın önemli insanlığına delil olduğuna işaret ederek, "Kültürümüzde vakıf insan diye hoş bir tanımlama var. Bu tanımlamanın hakkını verenlerden biri olarak ömrünü sürdüren ve bundan başka amacı olmayan Turan hocamızı kaybetmiş olabiliriz ama asıl kayıp unutmayalım ki fikirlerini, düşüncelerini, çabasını unuttuğumuz zamandır" dedi.

Anma programlarının sadece anma etkinliği süresince olmaması gerektiğini dile getiren Şen, "Doğrusu ve hep çabamızın olduğu yön, o kişiyi, fikirlerini, düşüncelerini anlamamız için bu toplantıların vesile olması gerektiğidir" diye konuştu.

TDAV Genel Başkanı Közhan Yazgan ise Turan Yazgan'ın kişiliğine ilişkin bilgiler vererek, "Yalın ve muhteşem bir üslupla görüşlerini bizlere aktarırdı. İnançları uğruna her türlü mücadeleyi göze alır ve bunun için uğraşırdı" ifadelerini kullandı.

TDAV'ın Turan Yazgan'ın bıraktığı en büyük emanet olduğuna vurgu yapan Yazgan, "Bu vakıf, hocamızın yokluğunda da yaşamaya devam edecektir. Artık bu bizim en büyük vazifemizdir. Hocalarımızın ideallerinden taviz vermeden, ilkelerinden sapmadan çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı ve Milletvekili Renat Muhammedi, Kazakistan Kızılordu Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kılışbay Bisenov ile Azerbaycanlı şair, yazar ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı da etkinliğe katılarak, Yazgan'ın Türk dünyası için önemini anlattı.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev etkinliğin sonunda, Turan Yazgan'ın eşi Gülen Yazgan'a plaket takdim etti.

Etkinlikte ayrıca şef Dr. Nermin Gültek yönetimindeki Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Müzik Topluluğu konser verdi, "Fotoğraflarla Turan Yazgan Sergisi"nin açılışı yapıldı.

Prof. Dr. Turan Yazgan

Turan Yazgan, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde 1938'de doğdu. 1959'da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni tamamladı. 1966'da İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girdi.

1967'de doktorasını tamamlayan Yazgan, 1971 yılında doçent oldu. 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planı'nın Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. 1979'da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi.

Üniversite senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yaptı.

Yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok üniversiteden fahri doktora unvanı bulunan Yazgan, 1980'de, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nı kurdu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararına tepkiler art arda geldi! Görevden uzaklaştırılan CHP'li başkan için dikkat çeken ifadeler

Görevden uzaklaştırılan CHP'li başkan için dikkat çeken ifadeler

title