Piyanonun Çocuk Yetenekleri Başarıya Doymuyor
Uluslararası müzik yarışmalarında önemli dereceler elde eden Mert Hakan Şeker ve Arya Su Gülenç, son olarak İtalya'nın Roma kentinde düzenlenen "Rome Grand Prize Virtuoso" yarışmasından da birincilikle döndü.
SERGEN SEZGİN - Uluslararası müzik yarışmalarında önemli dereceler elde eden Mert Hakan Şeker ve Arya Su Gülenç, son olarak İtalya'nın Roma kentinde düzenlenen "Rome Grand Prize Virtuoso" yarışmasından da birincilikle döndü.
Piyanodaki üstün yetenekleri ve başarılı performanslarıyla adlarından söz ettiren Şeker (11) ve Gülenç (8), 185 yarışmacının katıldığı organizasyonda, kategorilerinde jüri tam puanını almayı başardı.
Rus piyano öğretmeni Elena Çekiç (31) ile Akademix Güzel Sanatlar Merkezi'nde düzenli olarak çalışmalara devam eden Şeker ve Gülenç, yeni birincilikler kazanmayı hedefliyor.
Çekiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mert ve Arya ile her gün düzenli olarak çalıştıklarını söyledi.
"Harika çocuklar" ile çalışmanın zaman zaman zorlukları olduğunu vurgulayan Çekiç, önemli olan şeyin verilen emeklerinin sonuçlarını görmek olduğunu ifade etti.
Türkiye'de yetenekli çocuklar olduğuna vurgu yapan Çekiç, "Mert ve Arya, günden güne seviyelerini artırıyor. Çalışmaya devam ettikçe ümit ediyorum ki daha güzel yerlere gelecekler. Avrupa'daki birçok yarışmada derece elde ettiler. Demek oluyor ki bu çocuklar gerçekten başarılı. Onlar her başarı elde ettiklerinde ben de gururlanıyorum. Onları hep iyi sonuçlara değil kötü sonuçlara da hazırlıyorum. Önemli olan şeyin insanların beğenilerini kazanmak olduğunu en başta öğretmeye çalışıyorum." diye konuştu.
"Bu çocukların mutlaka devlet desteği alması gerekiyor"
Çocukların eğitildiği merkezin direktörü Rüstem Avcı da uzun yıllardan beri bu tür yetenekli çocukların kariyer planlamalarını yaptığını hatırlattı.
Avcı, elde edilen derecelerin önemli olduğunu ancak her geçen gün başarıları artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini anlattı.
Önemli olan şeyin bu başarıları aldıktan sonra ilerisini yönetmek olduğunu dile getiren Avcı, "Bu dereceleri elde ettikten ve çocukları iyi seviyelere taşıdıktan sonra asıl sorun başlıyor. Bu çocukların ileri seviyede akademik eğitim almaları ve iddialı bir konservatuvara gitmeleri çok çok önemli. Biz belli seviyelere getiriyoruz ama ondan sonrası ciddi destekleri gerektiriyor." ifadelerini kullandı.
İyi bir kültür sanat politikasının olması ve bu çocukların mutlaka devlet desteğinde olması gerektiğine dikkati çeken Avcı, şunları söyledi:
"Biz 28 Şubat'ta bir önceki Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı Bey'e projemizi sunmuştuk. 'Harika çocuklar' yasasısının yeniden çıkarılması gerektiğini söyledik. O yasa, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ayrışması sonucu askıda kalmıştı. Bu anlamda tekrar bakanlığının yetkilendirilmesi ve bu çocukların her alanda mutlaka ve mutlaka devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. İdil Biret, Gülsin Onay devlet tarafından desteklendi. Bu isimleri çoğaltmamız gerekiyor."
"Eğitimim için annem ve babam aileyi ikiye böldü"
Mert Hakan Şeker de şimdiye kadar katıldığı uluslararası 5 yarışmadan 4'ünü birincilikle tamamladığını söyledi.
Piyano çalmaya babasının girişimleriyle başladığını anlatan Şeker, "Babam komşumuzun kızını piyano çalarken görmüş. Bunun üzerine 'Acaba benim çocuk da çalabilir mi?' diye düşünüp oradaki eğitmenden benim müzik kulağım olup olmadığını test etmesini istemiş. Onun 'Müzik kulağı var' demesiyle babam beni piyano derslerine başlattı." ifadelerini kullandı.
Şeker, başarı kazandığında alkış almanın kendisini motive ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"İzleyenlerin başarılarımı alkışlaması beni çok gururlandırıyor. Onlar alkışladıkça daha çok piyano çalmak istiyorum. Ailem bana çok destek çıkıyor. Benim için annem ve babam aileyi ikiye böldü. Annem ve ağabeyim Eskişehir'de kalıyor. Babam ve ben de eğitimler için Bursa'da kalıyoruz. Haftanın 5 günü Bursa'dayız. Benim çok fazla arkadaşlarımla geçirecek vaktim olmuyor. En iyi arkadaşım piyanom. İleride büyük sanatçı olmak için çok çalışacağım."
Arya Su Gülenç ise piyano çalmaya müzik öğretmeni olan babasının teşvikleriyle başladığını anımsattı.
Gülenç, yaklaşık 2 yıldır piyano çaldığını belirterek, "Katıldığım 3 uluslararası yarışmanın 2'sinden birincilikle döndüm. İnsanlar beni tebrik edip alkışladıkça kendimle gurur duyuyorum. Beni izlemeleri ve konserime gelmeleri beni çok mutlu ediyor." dedi.