Osmanlı'nın Son Zaferi Kut'ül Amare'nin 100. Yılı"
Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Kut'ül Amare Zaferi'nin, "Anadolu'dan Gılgamış ülkesine akan, asırlardır bu toprakları Türk egemenliğinde tutan kahramanların son destanı" olarak tanımladı.
Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Kut'ül Amare Zaferi'nin, "Anadolu'dan Gılgamış ülkesine akan, asırlardır bu toprakları Türk egemenliğinde tutan kahramanların son destanı" olarak tanımladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, sergi, konferans, belgesel ve konserden oluşan "Osmanlı'nın Son Zaferi Kut'ül Amare'nin 100. Yılı" isimli etkinlik gerçekleştirdi.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki konferansta konuşan Yalman, Kut'ül Amare Zaferi'nin Osmanlı Devleti tarihi için "umut", İngilizler için "acı bir gün" olduğunu belirterek, bu onurlu savaşın, Çanakkale Savaşı'nı taçlandıran mübarek topraklarda kazanılan son zafer olduğunu anlattı.
Muharebeyi "Anadolu'dan Gılgamış ülkesine akan, asırlardır bu toprakları Türk egemenliğinde tutan kahramanların son destanı" şeklinde tanımlayan Yalman, Kut'ül Amare Zaferi'nin 1952'ye kadar bayram olarak kutlandığını vurguladı.
Aytaç Yalman, unutulan tarih içerisinden çıkarılan bu savaşın, millete özgüven verdiğini ve onları gururlandırdığını ifade ederek, "Açık kalplilikle ifade etmek gerekirse, bu büyük imparatorluğun yıkılışının acısını tam anlamıyla yaşadığımızı söyleyemem. İstanbul'un işgalinde de işgalci komutanların küstahça davranışları ve azınlıkların onları coşkuyla karşılamalarını dönemin vatansever sivil ve askerleri de hissetmiştir. Eğer bu acıyı hissedemezsek Kurtuluş Savaşı'nın hangi şartlarda yapıldığını da anlayamayız." dedi.
Zaferin, Türk halkı tarafından yeterince bilinmediğini dile getiren Aytaç Yalman, şunları kaydetti:
"Vatan sevgisi, savaşma azmi, inanç duyguları ve örnek ahlak telakkileri bizleri bugüne getirmiştir. Onun içindir ki 1. Dünya Harbi, 1918'de bitmiş ancak Türkiye için 1921'de tamamlanmıştır. Sonuç olarak Osmanlı Devleti yıkılmış, İslam dünyası parçalanmıştır. Kut'ül Amare Zaferi üzerine Prusya'da askeri orkestra müdürü Paul İvan 'Kut'ül Amare Marşı' bestelemiştir. Almanya'daki birçok şehir ve Berlin'deki Osmanlı elçiliği önünde de kutlamalar yapılmıştır. Kut'ül Amare Zaferi, Almanya'da öyle büyük bir coşkuyla karşılanmıştı ki, Alman İmparatoru okulları zafer dolayısıyla bir gün tatil etmiştir."
Kut'ül Amare Zaferi'nin fotoğraflarından oluşan serginin açılışıyla başlayan etkinlikte, zafere ait belgesel gösterimi yapıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği'nin konseriyle sona eren etkinlikte, davetlilere Aytaç Yalman'ın "Osmanlı'nın Son Zaferi Kut'ül Amare'nin 100. Yılı" isimli kitabın özeti dağıtıldı.