Haberler

Osmanlı Dizilerinde Abuk Sabuk Bir Manzara İzliyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlkadım Belediyesince "İlkadım Konferansları Okur-Yazar Buluşması" etkinlikleri kapsamında araştırmacı-yazar Talha Uğurluel tarafından "Kanuni Sultan Süleyman" söyleşini düzenlendi.

İlkadım Belediyesince "İlkadım Konferansları Okur-Yazar Buluşması" etkinlikleri kapsamında araştırmacı-yazar Talha Uğurluel tarafından "Kanuni Sultan Süleyman" söyleşini düzenlendi.

Ondokuzmayıs Anadolu Lisesi konferans salonundaki söyleşide Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesinin Kırım Tatarı olduğunu söyledi.

Anadolu'da, genelde evlendirecek oğlu-kızı olanların bir aday ararken kendi memleketinden, köyünden, toprağından almak istediğini dile getiren Uğurluel, şöyle devam etti:

"Kanuni'nin annesi Hafsa Sultan da evlilik yaşına geldiği oğluna nereden kız bulacak, tabi ki Kırım'dan bulacak. Hürrem Sultan'ın Kırım Sarayı'ndan geldiğini net bir şekilde biliyoruz. 2016 yılında bize empoze edilen uyduruk bir Osmanlı tarihi var. Dizileri, romanları kastediyorum. Bir de işin gerçeğine bakıyorsunuz, çok farklı şeyler. Televizyonlarda izlediğimiz fantastik Osmanlı dizilerinde manzarayı biliyorsunuz, hatunların işi gücü, Topkapı Sarayı'ndalar, akşama süsleniyorlar, 'bugün akşam beni kim çağıracak acaba' diye böyle abuk sabuk bir manzara seyrediyoruz. Halbuki gerçeğe baktığımızda, bu kadınların kocalarıyla doğru düzgün oturamadığını görüyoruz. Yaşantıları bize o dizilerde gösterildiği gibi zevk, sefa, keyif içerisinde değil, tamamen bir fedakarlıkla geçmiş."

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında annesi Hafsa Sultan'ın Marmaris Kalesi'nin yakınına askerlerin konaklaması amacıyla kervansaray yaptırdığını anlatan Uğurluel, kervansarayın tabelasında "yapım amacı Rodos seferi sırasında konaklama" yazdığını ancak dizilerde, romanlarda, yüzyıllar önce Allah rızası için yaptırılan eserlerin bara, pavyona çevrildiğini kaydetti.

"Cami satmak ne kadar garip bir şeyse vakıf malını satmak da o derece gariptir"

Dizilerde ve romanlarda kervansarayın adına da "Sultan Bar" denildiğini ifade eden Uğurluel, "En son 8 ay önce gittim Marmaris'e, hala bu şekilde durmaya devam ediyor, 'Sultan Bar'. Hafsa Sultan 'benim evlatlarım sabahlara kadar içip sarhoş olsunlar' diye mi yaptırmıştı burayı. İnsan gerçekten üzülüyor. Bu konuyla alakalı Muğla Valimizle de görüştüm. Kaymakamımızla da görüştüm, sonra bana döndüler. 'Talha bey, burası özel mülk olmuş, satmışız orayı' dediler. Cami satmak ne kadar garip bir şeyse vakıf malını satmak da o derece gariptir" değerlendirmesinde bulundu.

Söyleşinin ardından İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Talha Uğurluel'e çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close