Ordaf'tan "Trablusgarp Tarihi" İçin Yeni Kitap
Dernek, Osmanlı Devleti döneminde "Garp Ocağı" olarak bilinenTrablusgarp'ın tarihinin öğrenilmesi amacıyla, Mehmed Nehicüddin Efendi’nin "Tarih i İbn i Galbun der Beyan ı Trablusgarp" ve Ha...
Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF), Osmanlı Devleti döneminde "Garp Ocağı" olarak bilinen Trablusgarp'ın tarihinin öğrenilmesi amacıyla, Mehmed Nehicüddin Efendi'nin "Tarih-i İbn-i Galbun der-Beyan-ı Trablusgarp" ve Hasan Safi'nin "Trablusgarp Tarihi" adlı eserini, aynı kitap içerisinde yayına hazırladı.
ORDAF tarafından yapılan açıklamaya göre; Ortadoğu ile Afrika hakkında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu akademik bilgi ve deneyime sahip uzmanların yetişmesi için gerekli altyapıyı hazırlamak için kurulan dernek, yayınladığı bu çalışmayla Türkiye'nin Afrika açılımına akademik katkı sunmayı hedefliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen ORDAF Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Osmanlı döneminde "Garp Ocakları" olarak bilinen, uzun yıllar Osmanlı'nın önemli eyaleti olan Cezayir, Tunus ve Trablusgarp'ın tarih kitaplarından silindiğini belirtti.
Kurşun, Türkiye'nin son dönemde Afrika'ya yönelik attığı adımların uzun bir aradan sonra bu coğrafyaya olan akademik ilgiyi arttırdığına dikkati çekerek, "Bu amaçla Trablusgarp tarihine dair kaynak değeri olan iki eseri aynı kitap içerisinde yayına hazırladık. Kitabın birincisi, Mehmed Nehicüddin Efendi'nin Arapça'dan Osmanlıca'ya tercüme ile telif ettiği "Tarih-i İbn-i Galbun der-Beyan-ı Trablusgarp", ikincisi de Hasan Safi'nin telif ettiği "Trablusgarp Tarihi"dir dedi.
Yıllardır kütüphane ve arşivlerde duran bu eserlerin ORDAF araştırmacıları Muhammed Tandoğan, Aydın Özkan ile Abdullah Erdem Taş'ın titiz çalışmalarıyla yayınlandığını kaydeden Kurşun, dernek tarafından 2013'te hazırlanan 'Osmanlı'dan Günümüze Afrika Bibliyografyası'nın ise Afrika'ya açılan Türk insanı ve akademik araştırmacılara rehberlik etmesi için yayınlandığını bildirdi.
Kurşun, Afrika hakkında çalışmalar yapanların Türkçe kaynaklara ulaşamamaktan şikayetçi olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
"Bu bibliyografyanın temel amacı, hem bu kaynakların varlığına dikkatleri çekmek hem de tarihimiz ile ilgili pek çok konunun, Afrika ile olan ilişkisini hatırlatarak, yeni akademik araştırmalara zemin hazırlamaktır. Çalışmanın bir diğer amacı ise Türkçe kaynak arayan yabancıların dikkatlerini buraya çekmektir. Bunun yanı sıra bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve devlet kurumlarının da Türkçe kaynaklara kolay erişimlerini sağlamaktır." - İstanbul