Ömer Uluç , Akbank Sanat'ta Anıldı
Ömer Uluç, ölümünün üçüncü yıl dönümünde kızı Elfe Uluç tarafından organize edilen bir etkinlikle anıldı.
Akbank Sanat'ta düzenlenen "İstanbul'un Ressamı: Ömer Uluç" adlı etkinliğe, Galeri Nev'in sahibi ve yazar Ali Artun, Maçka Galeri sahibi Rabia Çapa ve yazar- çevirmen Sezer Duru konuşmacı olarak katıldı. Amerika'da yaşayan sanatçı Serkan Özkaya'nın da bir video-konuşma ile yer alıdığı etkinlikte, Ömer Uluç'un İstanbul ile ilişkisinin tarihsel ve eserleri üzerinden anlatılan bir belgesel video gösterildi. Elfe Uluç'un hazırladığı bu belgesel videoya aynı zamanda Ömer Uluç'un Aralıklar teorisine dair bir "Sanatçı Aralığı" adlı kavramsal bir video da eşlik etti.
Etkinlikteki konuşmalardan cümleler:
· ALİ ARTUN- Galeri Nev'in sahibi ve yazar
Uluç, resminin, anlama karşı bir direnme olduğunu söylüyor. Anlamlı resim, örneğin soyut ekspresyonizm, hatta Pollock bile onun hoşuna gitmiyor. Uluç'un kafa patlattığı ilişkiler anlamlı değildir, yani kendi tabiriyle hesaplı değildir, gizemlidir. Baudelaire ve sürrealistler, İsveçli filozof Swedenborg gibi romantik filozoflardan alıntılayarak, bu gizemli ilişkilere "correspondence" derler. Bunlar, çok fazla dile de gelmezler, ama her hakiki sanat gibi, bir takım hakikatleri gösterirler ve bizi tefekkür etmeye, düşüncelere dalmaya kışkırtırlar.
· Sezer Duru- Yazar- çevirmen
Ömer, 50'li kuşağın sanatçıların içinde dünyaya açılan ilk sanatçılardandı. Amerika'yı biliyordu, edebiyatı biliyordu, resmi biliyordu. Afrika'ya gidişi çok önemliydi. Orada Afrika sanatını yerinde gördü, bu onun sanatını çok etkiledi.
· Rabi Çapa- Maçka Galeri'nin sahibi
Ömer Uluç, 1978 de Maçka Sanat'ta ilk sergisini açtığında Zeynep Oral ile yaptığı konuşmada şöyle demişti: Her şeyden önce Batı'daki sanatsal gelişmeye daha eleştirel bir tutumla bakmalıyız. Sonra ne yapmalı, Batı dışı sanatlara kendi bulunduğumuz yerden kendi gerçeğimiz içinden bakmalıyız. Bu büyülü kutuyu kendi gerçeğimiz içinden yakalamalıyız. Ve Ömer hep bunu söyledi.