Haberler

Ödüllü Aşık, Sanatını Miras Bırakmak Istiyor - Şanlıurfa

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görülen "Aşık Sefai" mahlaslı Mehmet Acet, yaklaşık yarım asırdır sürdürdüğü sanatını gelecek nesillere aktarmak istiyor.

RAUF MALTAŞ - UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görülen "Aşık Sefai" mahlaslı Mehmet Acet, yaklaşık yarım asırdır sürdürdüğü sanatını gelecek nesillere aktarmak istiyor.

UNESCO tarafından layık görülen ödülünü geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan 62 yaşındaki Mehmet Acet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır çeşitli kurumlar, valilikler ve sivil toplum kuruluşlarından ödül aldığını ancak sonuncusunun kendisini daha da mutlu ettiğini söyledi.

Türkiye'de ender kişilere Yaşayan İnsan Hazineleri ödülünün verildiğini anlatan Acet, daha önce "Bozkırın Tezenesi" olarak bilinen Neşat Ertaş ile halk ozanı Şeref Taşlıova'nın da aynı ödülü aldığını ifade etti.

Alevi Bektaşi kültüründe usta-çırak ilişkisiyle yaklaşık 50 yıl önce bağlama çalmayı ve zakirlik (cem evinde saz çalıp, deyiş söyleyen kişi) yapmayı öğrendiğini bildiren Acet, eserlerinin, aralarında Sebahat Akkiraz ve Mustafa Özarslan'ın da bulunduğu sanatçılar tarafından okunduğunu kaydetti.

Maddi imkansızlıklar nedeniyle okul çağında eğitim alamadığını dile getiren Acet, ancak bu eksiğini daha sonra dışarıdan orta okul ve lise okuyarak tamamladığını belirtti.

Acet, sanat hayatını halen Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosunda sürdürdüğünü bildirdi.

"Herkese nasip olmuyor"

Mehmet Acet, 3 çocuğundan birinin Ege Üniversitesi Konservatuvar Bölümünde okuduğunu, evladının da kendisi gibi bağlama branşında uzman olmasından gurur duyduğunu söyledi.

Aşıklığın gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini ifade eden Acet, şunları kaydetti:

"UNESCO tarafından unutulmaya yüz tutmuş sanatları yaşatanlara bu ödül veriliyor. Her insana nasip olmayan bir ödül. Bu ödülü bizden sonra çıraklarımıza devrederek bunu yaşatmalıyım. Şu an aralarında konservatuvar mezunu da olan 11 çırağım var. Hatta cem törenlerinde aralarında zakirlik yapanlar da var. Bu ödül gerçekten çok farklı. Uluslararası anlamda bilimsel olarak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve UNESCO tarafından kabul görülmüş bir ödüldür."

Acet, kültürün aktarılmasına katkı sunanlara yaşarken değer verilmesi dolayısıyla başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Ödüllü Aşık, Sanatını Miras Bırakmak Istiyor - Şanlıurfa
Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close