Namık Kemal ile Puşkin'in Yıkandığı Hamam Turizme Kazandırılacak
Kars'ta, Osmanlı Sultanı III. Murad'ın Osmanlı mimarisiyle yaptırdığı Mazlumağa Hamamı ile Muradiye Hamamı restore edilip turizme kazandırılacak.
CÜNEYT ÇELİK - Kars'ta, Osmanlı Sultanı III. Murad'ın Osmanlı mimarisiyle yaptırdığı Mazlumağa Hamamı ile Muradiye Hamamı restore edilip turizme kazandırılacak.
Kars Kalesi eteğindeki tarihi Taş Köprü yanında bulunan ve Kars'a yıllarca hizmet veren tarihi Mazlumağa ile Muradiye hamamlarının turizme kazandırılması için çalışmalar başlatıldı.
Bu çerçevede, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen projelerle bir süre önce restorasyonuna başlanılan Muradiye Hamamı'nın ardından Mazlumağa Hamamı'nın da restorasyonu için çalışmalara başlandı.
Restorasyon sonrası, Osmanlı Sultanı III. Murad'ın Osmanlı mimarisiyle yaptırdığı ve geçmişte Namık Kemal, Aleksandr Puşkin ve Georgi Gürciyev gibi önemli şair ve yazarların da tercihleri arasında yer alan Mazlumağa Hamamı ile Muradiye Hamamı turizmin hizmetine sunulacak.
Kars Valisi Rahmi Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mazlumağa ve Muradiye hamamlarıyla ilgili restorasyon çalışmaların titizlikle devam ettiğini söyledi.
Özellikle Mazlumağa Hamamı'nın çok önemli bir eser olduğunu anlatan Doğan, "Çok nadide bir eser. Hamamın içerisine giren kişi hemen bunu fark ediyor. Kubbe üzerinde çok ciddi anlamda yığıntılar vardı, onları temizledik." dedi.
Doğan, çalışmaların Mazlumağa ve Muradiye hamamlarında sürdürüldüğünü hatırlatarak "Arkadaşlar şu an güçlü bir ekiple çalışıyor, Mazlumağa Hamamı'nı da Kars'a kazandıracağız. Muradiye Hamamı'nın ise bu yıl kubbesini kapatacağız. Kış iklimi ne kadar müsaade ederse oraya kadar çalışacağız ve seneye de bu çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.
Tarihi yerler hizmete sunulacak
Kars'taki tarihi yerler ve hamamları turizme kazandırarak halkın hizmetine sunacaklarını vurgulayan Doğan, şunları söyledi:
"Biz, bu tarihi eserlerin hamam olarak kullanılmasını talep ettik. Ancak hem projeyi hazırlayanlar hem de Anıtlar Kurulu, bunların hamam olarak kullanılmasını kabul etmedi. Bu sebeple hamamları, vatandaşlar ile turistlerin gidebileceği sergi salonları, kültür ve sanatevleri şeklinde değerlendireceğiz. Hamamların yanlarında kafe olmasını, insanların bu mekanları kullanmasını istiyoruz ve projelerimiz de bu şekilde tasarlandı."
Araştırmacı yazar Sezai Yazıcı da Aleksandr Puşkin'in 1829 yılında Moskova'dan Paskeviç'in ordusunda bulunan kardeşi Lev ve diğer arkadaşlarını ziyaret etmek amacıyla Tiflis'e geldiğini anlatarak "Söz konusu tarihte Tiflis'ten Gümrü'ye geçen Puşkin, 11 Haziran'da Kars topraklarına girip 12 Haziran akşam saatlerinde Kars'a ulaşarak Mazlumağa Hamamı'na uğradı." dedi
Mazlumağa Hamamı'nın yakın bir tarihe kadar "Puşkin'in yıkandığı hamam" olarak tanındığına işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:
"Hamamda Puşkin'in yıkandığı belirtilen oda 'Puşkin Şeref Yeri' olarak adlandırılır. Burada onun büstleri, el yazmalarından örnekler ve tüm kitapları uzun yıllar sergilendi. Restorasyon tamamlandıktan sonra söz konusu oda yeniden 'Puşkin Şeref Yeri' olarak donatılabilir ve ona ait eserler de sergilenebilir."