Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Müziğin Ustaları - Safiye Ayla'yı Anma Konseri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden Safiye Ayla, 5 Aralık'ta CRR Konser Salonu'nda gerçekleşecek etkinlikte anılacak.

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden Safiye Ayla, 5 Aralık'ta CRR Konser Salonu'nda gerçekleşecek etkinlikte anılacak.

Konuk Sanatçılar: Melihat Gülses, Çiğdem Yarkın, Dilek Türkan, Yonca Lodi

Safiye Ayla (1907-1998) Cumhuriyet döneminin en tanınmış kadın sanatçılarından biri olan Safiye Ayla 1907 yılında İstanbul'da doğdu. Hicazizade Hafız Abdullah Bey'in kızı olan Safiye Ayla daha doğmadan babasını, üç yaşındayken de annesini kaybedip kimsesiz kalınca Çağlayan Darüleytamı'na bırakıldı ve burada ilkokulu tamamlayarak Bursa Kız Muallim Mektebi'ne kaydoldu.

Müzik hayatına küçük yaşta piyano eğitimiyle başlayan Ayla, önce besteci Mustafa Sunar'la tanışarak ondan usul ve makam öğrendi daha sonra Yesari Asım Arsoy, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Udi Nevras'ın müzik bilgilerinden yararlandı. İlk kez 1931'de, Darüttalim-i Musiki Heyeti'nin konserlerinde sahneye çıkan Ayla, sanat yaşamı boyunca başta İstanbul Radyosu olmak üzere Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, beş yüzden fazla plak doldurdu. Doldurduğu plaklar satış rekorları kırdı, İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti'nde görev aldı.1932'de İstanbul Vali Yardımcısı Nuri Bey'in evinde verilen bir davette, Atatürk'ün huzurunda ilk kez şarkı söyledi ve kendisinin en beğendiği seslerden biri oldu. Yapılan toplantılarda ve düzenlenen yemeklerde özellikle davet edilir sık sık Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği şarkıları söylerdi.

1950'de besteci Şerif Muhittin Targan ile evlendi. 1951'de başladığı ayda bir verdiği Saray Sineması Konserleri'ni 1974'e kadar sürdürdü. En son sahne konserini Atatürk'ün anısına Türk Kültürüne Hizmet Vakfı yararına 1987'de İstanbul AKM'de verdi. Eserleri ölçüye uyarak, iyi bir diksiyonla, düzgün, aynı zamanda da coşkun, çekici bir tavırla okuyan, sesindeki pürüzsüz akış en tiz perdelerde bile kaybolmayan sanatçı, 1998'de İstanbul'da vefat etti.

Kaynak: Etkinlik.io / Kültür Sanat
title