Haberler

Müze ve Tiyatrolar 50 Bin Öğretmeni 24 Kasım'da Ücretsiz Ağırladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye genelindeki tüm müze ve örenyerleri ile tiyatro sahneleri 24 Kasım'da 50 bin öğretmeni ağırlarken, Devlet Opera ve Balesi de bin 500'ü aşkın öğretmene temsil verdi Farklı illerde 12...

ŞENAY ÜNAL - TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Türkiye genelindeki tüm müze ve örenyerleri ile tiyatro sahneleri 24 Kasım'da 50 bin öğretmeni ağırlarken, Devlet Opera ve Balesi de bin 500'ü aşkın öğretmene temsil verdi.

AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgiye göre, önceki yıllarda sadece Ankara'da tek bir sahnede, tek bir temsili ücretsiz sergileyen Devlet Tiyatroları, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla bu uygulamayı Türkiye'nin tamamına yaydı.

Farklı illerde 12 yerleşik sahnede, 20 farklı oyun ile 20 temsil gerçekleştiren Devlet Tiyatroları Öğretmenler Günü'nde, 6 bin 45 öğretmen için "perde" dedi.

Bu özel günde tiyatro sahnelerinde yüzde 100 doluluk yaşanırken, tarihin hafızasının korunduğu müze ve ören yerlerine de ilgi büyük oldu.

-Öğretmenlerin tercihi Ayasofya oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentacıları Birliği (TÜRSAB) kontrolündeki 50 müzeyi, yaklaşık 44 bin öğretmen ziyaret etti.

Öğretmenlerin ziyaret ettiği müze ve ören yerleri içerisinde en çok ilgi gören tarihi mekanlar ise İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve Konya Mevlana Müzesi oldu.

İstanbul Ayasofya Müzesi 8 bin 465 ziyaretçiyi ağırlarken, Topkapı Sarayı'nı 8 bin 420, Konya Mevlana Müzesi'ni 7 bin 301, Göreme Açıkhava Müzesi'ni 2 bin 735, Efes Örenyeri'ni 2 bin 575, Topkapı Sarayı Harem Dairesi'ni 2 bin 283, Gaziantep Mozaik Müzesi'ni bin 344, İstanbul Arkeoloji Müzelerini bin 339 kişi ziyaret etti.

-Ankara ve Mersin'de öğretmenlerden opera ve baleye yoğun ilgi

Devlet Opera ve Balesi de Öğretmenler Günü'nü başkentte "A'dan Z'ye" çocuk müzikali ve Fantastik" opereti, Mersin'de ise "Çalıkuşu" balesiyle kutladı. Öğretmen ve ailelerinin yoğun ilgi gösterdiği temsilleri bin 500'ü aşkın kişi seyretti.

Kitap okumanın önemini anlatan, harfleri ninniler, türküler, tango ve vals gibi dans müziklerinin evrensel ritmleriyle öğreten "A'dan Z'ye"yi ise Leyla Gencer Sahnesi'nde 461 kişi izledi.

Broadway'de 1960-2002 yıllarında aralıksız 17 bin 162 performans sergileyen, bestecisine 1992'de "Tony Onur Ödülü"nü kazandıran ve iki gencin birbirlerine aşkını ve babalarının bu aşka engel olmaya çalışmasını konu alan "Fantastik"i ise 426 kişi gördü.

Dizi ve film olarak da defalarca sanatseverlerle buluşan, Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden uyarlanan "Çalıkuşu" balesi de öğretmenler için temsil verdi. Büyük ilgi gören eser yaklaşık 650 öğretmenle buluştu. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close