Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Mimar Sinan'ın Külliyesi Yeniden Hayat Buluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimar Sinan'ın önemli eserleri arasında yer alan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından nisan ayında tekrar hizmete açılacak Gebze'nin Kuzeybatısına hakim bir tepe üzerinde yer alan büyük ve görkemli külliyedeki restorasyon çalışmaların yüzde 80'i tamamlandı.

Mimar Sinan'ın önemli eserleri arasında yer alan Gebze'deki Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından nisan ayında tekrar hizmete açılacak.

Mimar Sinan'ın 1522 yılında Gebze'ye kazandırdığı külliyede, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 1 yıl önce başlatılan restorasyan çalışmaları devam ediyor.

Gebze'nin Kuzeybatısına hakim bir tepe üzerinde yer alan büyük ve görkemli külliyedeki restorasyon çalışmaların yüzde 80'i tamamlandı.

Restorasyon çalışmalarını yürüten firma yetkilisi Halil Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, külliyedeki eskiyen kaplama kurşun levhaların söküldüğünü ve yerlerine yenilerinin konulduğunu belirterek, bunun için yaklaşık 240 ton kurşun levha kullandıklarını vurguladı.

Demirel, restorasyon çalışmalarında o dönemlerde yapılan özel karışım çamur kullanıldığını ifade etti.

Kubbelerdeki sökülen kurşun kaplamaların kalınlıklarının 1 milimetre, yeni kaplamaların kalınlığının ise 2 milimetre olduğunu anlatan Demirel, eskiyen cami avlusunun Ankara'dan getirilen Andezit taşıyla kaplandığını söyledi.

Demirel, desenlerin de özel boyalarla kalem yöntemiyle aslına uygun olarak yeniden çizildiğini belirterek, yangına karşı otomatik söndürme sisteminin de kurulduğunu söyledi. - Kocaeli

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title