Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Milyon Yıllık Fosiller Kapadokya'da Sergilenecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırşehir'in Kaman ilçesinde iki yıl önce yüzey araştırmalarıyla başlayan ve sistematik kazılara dönüştürülen çalışmalarda bulunan fil, gergedan, zürafa, antilop, domuz, sırtlan ve primat gibi omurgalı hayvan fosilleri, Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede yerli ve yabancı turistler...

Kırşehir'in Kaman ilçesinde iki yıl önce yüzey araştırmalarıyla başlayan ve sistematik kazılara dönüştürülen çalışmalarda bulunan fil, gergedan, zürafa, antilop, domuz, sırtlan ve primat gibi omurgalı hayvan fosilleri, Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede yerli ve yabancı turistler için sergilenecek.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman, AA muhabirine, 2011'de Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki Kurutlu köyünde yaptıkları yüzey araştırmalarında fil, zürafa, primat, maymun, gergedan gibi omurgalı hayvanların fosillerini bulduklarını hatırlattı.

Araştırmaların daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla sistematik kazıya dönüştürüldüğünü belirten Erkman, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ahi Evran Üniversitesi'nin de kazıya destek verdiğini ifade etti.

"Lodalı Tepesi" olarak adlandırılan mevkideki kazılarda da zürafa, gergedan, primat, sırtlan, ekiütler, at, fil ve küçük kemirgen kemikleri bulduklarını anlatan Erkman, fosillerin 7-11 milyon yıl öncesine işaret eden üst miyosen dönemine tarihlendiğini vurguladı.

Erkman, bulunan fosillerin kamuoyuyla paylaşılmasından sonra Nevşehir Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki müze yetkililerinin kendileriyle irtibata geçtiğini ve onlara fosillerin Kapadokya bölgesinde açılacak yeni müzede sergilenmesini teklif ettiklerini söyledi.

Bu teklife ilgili kurumların olumlu cevap verdiğini dile getiren Erkman, şöyle konuştu:

"Kırşehir ve Kapadokya'da yeni müzeler kurulacak. Bu çalışmalar devam ediyor. Kırşehir ve Kapadokya'daki yeni müzelerin giriş kısımlarındaki vitrinlerine doğa tarihi açısından önemli olan fosilleri yerleştireceğiz. Böylece yerli ve yabancı ziyaretçiler buranın ilk sakinlerini görmüş olacaklar. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde de sergilenecek. Müzelerden talepler var. Bunları değerlendireceğiz. Bakanlığın da izni doğrultusunda müzelerin içinde bu fosilleri değerlendireceğiz. Bu coğrafyada çıkan hayvan fosillerinin bilimsel çalışmaları bu faunayı, paleobiyoçeşitliliği, ekolojiyi, kronolojiyi gösterecek. Bilimsel ve görsel değeri oldukça yüksek. Müzelerde de sergileyerek geçmişteki yaşamın genç kuşaklara aktarımını sağlayacağız."

Buradaki kazıların uzun yıllar devam edeceğini ve daha önemli verilere ulaşılabileceğini aktaran Doç. Dr. Erkman, Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde yüksek lisans programı açıldığını, burada yetişen öğrencilerin akademik olarak bu kazıya katkı sağlayacaklarını söyledi.

Yaklaşık iki yıllık çalışma sonunda bölgenin 5-11 milyon yıl önce Afrika tarzı sıcak ve ılıman bir iklime sahip olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Erkman, "Henüz yeni kazı olsa da, jeolojik verileri az olsa da buranın büyük bir ırmağın göle açılır kısmı olduğunu düşünüyoruz. İki yıllık kazı itibarıyla bunlardan bahsedebiliyoruz. 3-5 yıl sonra daha net verilerle bilgi verebiliriz. İlk veriler buranın bir göl ağzı olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title