Konya'da Hz. Mevlana ve Ruhun Safası Adlı Konferans Verildi
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Uluslararası Mevlana Vakfı Konya Şubesince, Hz. Mevlana ve Ruhun Safası konulu konferans düzenlendi.
Mesnevi'nin, birçok insanın hayatında karşılaştığı problemleri çözme konusunda çok zengin metaforlar içerdiği belirtildi.
Mevlana'nın 740. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin 8. gününde, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Uluslararası Mevlana Vakfı Konya Şubesince "Hz. Mevlana ve Ruhun Safası" konulu konferans düzenlendi.
Medicana Konya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ak, İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'ndaki konferansta, Ağrı'da görev yaptığı zamanlarda Mesnevi okumaya başladığını söyledi.
Mesnevi okurken, Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ile Mevlana'nın görüşlerinin örtüştüğünü gördüğünü belirten Ak, Mesnevi'den örneklerle Mevlana'nın Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ekollerinin doğmasında etken bir konumda olduğunu anlattı.
"Mevlana aslında bilişsel terapinin özünü yıllar önce tanımlamış"
Ak, hastalarına, Mevlana'nın sözlerinden yola çıkarak tedavi yöntemleri uyguladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Mevlana der ki; 'Kardeşim sen düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünür, gülistan olursun. Diken düşünür, dikenlik olursun'. Mevlana aslında bilişsel terapinin özünü yıllar önce tanımlamış. Mesneviye baktığımız zaman ise girişinde, 'Ruhlara şifadır. Sevgilileri sevgilisine, hastaları çaresine kavuşturur' diye yazıyor. Mesnevi'nin aslında kendisi, birçok insanın hayatında karşılaştığı problemleri çözme konusunda o kadar zengin metaforlar içeriyor ki... Çok güzel öyküler var. Hastalar okuduğu zaman eğer onu içselleştirir, oradaki mesajı algılarsa, çok işine yarayabilir."
Mevlana, eserleri ve terapi konularında çalışmalar yapan, Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görevli Dr. Faik Özdengül de haftanın belli günlerinde ya da ayda bir toplandıkları gruplarla Mesnevi okuduklarını ifade etti.
Katılımcıların, günlük hayatta yaşadıklarını grup terapisi içinde aktardıklarını anlatan Özdengül, "İkinci bölümde de Mesnevi'deki kendi retoriği ile sunulan konuları işliyoruz. Katılımcılar, Mesnevi'de anlatılan hikayelerle kendi hikayelerini bir araya getiriyor. Bu hikayelerden, her birimiz için farkındalıklar ortaya çıkarıyoruz. Bu her birimizin de çok işine yarıyor" diye konuştu. - Konya