Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Marsis Dağı "Bulutların Üzerine Çıkmak İsteyenleri" Bekliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize-Artvin sınırındaki Marsis Dağı, her bölümünde farklı manzaralar oluşturan sisiyle "bulutların üzerine çıkmak isteyenleri" bekliyor.

MUHİTTİN SANDIKÇI - Rize- Artvin sınırındaki Marsis Dağı, her bölümünde farklı manzaralar oluşturan sisiyle "bulutların üzerine çıkmak isteyenleri" bekliyor.

Doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra ender ekosistemiyle Dünya Doğayı Koruma Vakfınca (WWF) "dünyanın korunması öncelikli 100 bölgesinden biri" gösterilen Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırlarındaki Marsis Dağı, doğa ve fotoğraf tutkunlarından yoğun ilgi görüyor.

Artvin ile Rize sınırında bulunan Marsis Dağı'ndaki yaylalara Çağlayan Vadisi boyunca yürüyerek 11 saatte ulaşılabilirken, arazi araçları ile Arhavi ilçesinden yaklaşık 4 saatte gidilebiliyor.

Dağın eteklerinde yer alan Sırt, Horhat, Sakura, Yurt, Arpaçayır, Çamlık, Çalikan, Çatak, Meşe yaylalarını ziyaret eden doğaseverler, buradaki ailelerin misafiri oluyor.

Doğu Kaçkar Dağları'nın 3 bin 371 metre yükseklikle en yüksek tepesi olan Marsis eteklerinde vadilere çöken, bulutların üzerinde duruluyormuş hissi veren sis, ziyaretçileri adeta büyülüyor. Vadi boyunca yavaş yavaş zirveye doğru ilerleyen sis, her bölümde farklı manzara oluşturuyor.

Doğu Karadeniz'de vadilere çöken sis, şehir merkezlerinde yaşayanlar için olumsuz faktörken, Kaçkar Dağları ve vadilerindeki bitkiler için yaşam kaynağı oluyor.

Kaçkar Dağları'nda deniz seviyesinden bin 500 metre rakıma kadar karışık orman yapısı, bin 500-2 bin 500 metre rakımda iğne yapraklı ağaçlar yer alıyor. Yörede 2 bin 500 metre rakımın üzerinde ise sadece otlar bulunuyor. Sonbaharın gelmesiyle vargit çiçekleri açarken, ziyaretçiler zirvelerde yabani hayvan yatağı ve izlerine de rastlayabiliyor.

Doğa tutkunları, bölgeye günübirlik ziyarette bulunabiliyor ya da kamp kurup geceyi çadırlarında geçirebiliyor. Zirve tırmanışı gerçekleştiren dağcılar ise su ihtiyacını buzuldaki karları eriterek elde ediyor.

Yaylalara fotoğraf tutkunlarınca da foto safari düzenleniyor. Gruplar halinde yaylaya gelenler, sis bulutu ve gün batımının fotoğrafını çekerken, bazıları da multikopterle bölgeyi havadan görüntülemeye çalışıyor.

Rize Fotoğraf Sanatı Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marsis Dağı'nın bölgenin en önemli noktalarından biri olduğunu ve her türlü doğal güzelliği barındırdığını söyledi.

Rize ile Artvin sınırında bulunan Marsis Dağı'nın son dönemde sis bulutlarıyla çok gündemde olduğunu vurgulayan Ak, şunları kaydetti:

"Doğaseverlerin önemli bir uğrak yeri. Son derece zorlu yürüyüş rotaları var. Biz de hedefimize ulaşamadık ama son derece keyifli bir gezi oldu. Dağlardaki amacımız hayatın tadını çıkarmak. Biz de gezilerle bu tadı yakalıyoruz. Buralarda zaman geçirmek bile kafi. Amacımıza bu anlamda ulaşıyoruz. Aynı zamanda çektiğimiz fotoğraflarla bölgemizi tanıtmaya çalışıyoruz."

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title