Lübnan'da Dede Korkut Minyatür Sergisi
Lübnan'da Dede Korkut minyatür sergisi, Türklerin kadim destancısı hakkındaki konferans ile kapılarını ziyaretçilere açtı.
Lübnan'da Dede Korkut minyatür sergisi, Türklerin kadim destancısı hakkındaki konferans ile kapılarını ziyaretçilere açtı.
Sergi, merkezi Ankara'da bulunan Yunus Emre Enstitüsü'ne bağlı Beyrut Yunus Emre Kültür Merkezi'nde açıldı.
Dede Korkut Kitabında yer alan hikayelerin anlatıldığı minyatür sergisinin açılıyla başlayan etkinlik, Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atabey Kılıç'ın "Minyatürlerle Dede Korkut Kitabı" hakkındaki konferansı ile devam etti.
Kılıç konuşmasında, Dede Korkut Kitabı'nın kadim Türkçe ile bin yıldan önce yazıldığını ve tüm dünyada sadece iki adet orijinal nüshasının Almanya ve Vatikan'da bulunduğunu söyledi. Kılıç, kitaptaki on iki destanda Oğuz Türklerinin, Rumlar, Abazalar, Ermeniler ve Gürcüler ile savaşlarının anlatıldığını aktardı.
Kılıç, kitapta yer alan hikayelere göre Dede Korkut'un Oğuzların Bayat Boyu'ndan olduğunu ve 800 ila 1000'li yıllarda günümüzde Özbekistan ve Kazakistan sınırları içinde yer alan Türkistan'daki Aral Gölü yakınlarında yaşadığını" sözlerine ekledi.
Etkinliğe Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Beyrut'taki yabancı misyonların temsilcileri, Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu ve enstitü öğretmen ve öğrencileri ile Lübnan akademik çevresinden isimler katıldı.