Lisanslı "Tiyatro Sporcuları"
"Oyun Hamuru" tiyatro grubu, "Tiyatro Sporu" olarak adlandırılan akımı Türkiye genelinde tanıtmak ve sevdirmek için çalışıyor.
Senem Yazıcı - İzmir'de 2009 yılında kurulan
"Oyun Hamuru" tiyatro grubu, "Tiyatro Sporu" olarak adlandırılan akımı Türkiye genelinde tanıtmak ve sevdirmek için çalışıyor.
Kanada'da 1970'li yıllarda Keith Jhostone tarafından yaratılan "Tiyatro Sporu" formatını kullanmak için Theatresport Institue'dan geçen yıl lisans alma başarısı gösteren Topluluk, o tarihten bu yana İzmir ve çevresinde sahnelediği 125 gösteriyle popülaritesini artırdı.
Doğaçlama tiyatronun bir çeşidi olan "Tiyatro Sporu" gösterilerinin İzmir ve çevresindeki izleyiciler tarafından olumlu karşılandığını ifade eden Oyun Hamuru kurucularından Lider Hepgenç, sahnede grupların, seyircinin de katılımıyla doğaçlama oyunlar sergileyerek yarıştıkları bu gösteri türünün, dünya genelinde de yaygın şekilde uygulandığını söyledi.
Hepgenç, "Tiyatro Sporu" ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Doğaçlamaya dayanan, esasen iki farklı oyuncu takımının yarışması üzerine kurulu bir gösteri türüdür. Birbirinden farklı turlar, doğaçlama olarak oynanır. Her turun kendine özgü önceden belirlenmiş kuralları ve özellikleri vardır. Oyuncular, bu kuralların dışına çıkmadan kendi oyunlarını kurarlar. Bu gösteriyi diğer tiyatro türlerinden ve oyunlarından ayıran en önemli nokta ise sadece doğaçlama bir oyun olması değil, aynı zamanda seyircinin aktif katılımının sağlandığı bir gösteri olmasıdır. Seyirciler, bazen oynanacak oyunların kurallarını, bazen oyun kahramanlarının kimliklerini, bazen de oyunun türünü belirler. Kimi zaman da bir oyuncu olarak esas oyuncularla beraber sahnedeki yerlerini alır. Böylece oyuncularla birlikte sanatsal yaratım sürecine dahil olurlar. Yani, sahne, seyircinin ve oyuncunun hayal gücüyle şekillenir. Tiyatro sporu, hiçbir şekilde tekrarı olmayan bir gösteridir."
Oyun Hamuru'nun her gösteriyle yeni deneyimler kazandığını ifade eden Hepgenç, "Ekibimizle birlikte sanatseverlere kaliteli, samimi, enerji dolu bir gösteri sunmak için her gün kendimize bir parça daha hamur ekliyoruz" dedi.
Grubun kurucularından Burak Özbaykuş, bu gösteri formatını Türkiye'ye getirmenin "riskli bir girişim" olduğunu, ancak tiyatro sporunun kısa sürede kazandığı başarının kendilerini de şaşırttığını söyledi.
Özbaykuş, "Bizi başta düşündüren, seyircinin katılımını sağlamaktı, seyirciyi nasıl adapte edeceğimizi düşündük, ancak izleyici ilk andan itibaren gösterileri sevmeye başladı" dedi.
Tiyatro sporunda hiçbir oyunun öncekinin benzeri olmaması nedeniyle, hemen her gösterilerini izlemeye gelen sabit bir seyirci kitlelerinin oluştuğunu anlatan Özbaykuş, taraftarların takımlarının her maçını izlemesi gibi, kendilerinin de her gösterisine gelen seyirciler olduğunu belirtti.
-İlk doğaçlama tiyatro festivali İzmir'de -
Özbaykuş, tiyatro sporunu daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla, Türkiye'nin ilk doğaçlama tiyatro festivalini İzmir'de düzenleyeceklerini söyledi.
Ege Üniversitesi Kampüsü içinde, 7 tiyatro grubunun katılımıyla yapılacak festival, 12 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 4 gün sürecek.
Festivalde tiyatro izleyicisinin oldukça farklı bir deneyim yaşayacağını ifade eden Özbaykuş, "Festivalde gruplar aynı anda sahnede olacak ve oyun turlarında birbirleriyle yarışacaklar. Doğaçlama tiyatronun çok güzel örneklerini izleme olanağı sunacağız" diye konuştu.
- İZMİR