Kurşunlu Camisi'nin Çınarla Asırlık Komşuluğu
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ. Harput'ta bulunan çınar ağacından görüntüler Ziyaretçilerden detaylar Kurşunlu Cami imam hatibi Mehmet Şeker'in konuşması Ziyaretçilerden Celal Polat'ın konuşmaları Kurşunlu Cami'den görüntüler Kurşunlu Camisi'nin çınarla asırlık komşuluğu Elazığ Harput'ta 1738-1739 yıllarında yapılan Kurşunlu Camisi'nin aynı dönemde bahçesine dikilen asırlık çınar ağacı, heybetli görüntüsüyle yıllara meydan okuyor Cami imam hatibi Şeker: "Yazın şehir sıcak olduğu zaman buralar böyle cemaatten kaynıyor" Elazığ'ın eski yerleşim yeri olan Harput'taki tarihi Kurşunlu Camisi'yi ziyaret edenler, caminin bahçesindeki üç asırlık anıt çınarın altında dinleniyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ.
Harput'ta bulunan çınar ağacından görüntüler
Ziyaretçilerden detaylar
Kurşunlu Cami imam hatibi Mehmet Şeker'in konuşması
Ziyaretçilerden Celal Polat'ın konuşmaları
Kurşunlu Cami'den görüntüler Kurşunlu Camisi'nin çınarla asırlık komşuluğu
Elazığ Harput'ta 1738-1739 yıllarında yapılan Kurşunlu Camisi'nin aynı dönemde bahçesine dikilen asırlık çınar ağacı, heybetli görüntüsüyle yıllara meydan okuyor
Cami imam hatibi Şeker:
"Yazın şehir sıcak olduğu zaman buralar böyle cemaatten kaynıyor"
Elazığ'ın eski yerleşim yeri olan Harput'taki tarihi Kurşunlu Camisi'yi ziyaret edenler, caminin bahçesindeki üç asırlık anıt çınarın altında dinleniyor.
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan ve bölgenin en önemli turizm merkezlerinden Elazığ'ın tarihi mahallesi Harput, her yıl on binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Kent merkezine 5 kilometre mesafedeki "açık hava müzesi"ni ziyaret eden turistler, Kurşunlu Camisi ile bahçesindeki çınara da yoğun ilgi gösteriyor.
Bahçesindeki bir metre 60 santimetre çapında gövdeye sahip ve anıt ağaç olarak tescilli çınarın yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Evliya Çelebi'nin Harput'a geldiğinde gölgesinde oturarak notlar aldığı çınar, heybetli görüntüsüyle yıllara meydan okuyor.
Kurşunlu Camisi imam hatibi Mehmet Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın tamamında caminin dolup taştığını söyledi.
Cemaatin sıcak mevsimlerde camide ibadetini yaptıktan sonra bahçedeki çınarın altında dinlendiğini belirten Şeker, "Çınar ağacı camimizle aynı yaşta. Çocuklar ağacı gördüklerinde 'Kocaman ağaç' diyorlar. Dibinde güzel bir serinlik vardır. Yazın şehir sıcak olduğu zaman buralar böyle cemaatten kaynıyor. Tabii biz de onlara hizmet ediyoruz. Rabb'im bize böyle cemaati devamlı arttırsın inşallah." diye konuştu.
Şeker, Harput'a gelen turistlerin Kurşunlu Camisi ve anıt ağacı görmeden ayrılmadıklarını kaydetti.
Tarihi mahallenin sakinlerinden 80 yaşındaki Celal Polat ise çınarın cami yapılırken dikildiğini bildiklerini olduğunu ifade ederek "Büyüklerimiz böyle söylüyor. Dile gelecek ki kaç sene olduğunu bilelim." dedi.
Camide ibadetlerini yaptıktan sonra çınarın altında oturduklarını anlatan Polat, zamanlarını çınarın gölgesinde geçirdiklerini aktardı.
Kurşunlu Camisi
Harput'ta Osmanlı Devri camilerinin en güzel örneklerinden biri olan Kurşunlu Camisi'nin 1738-1739 yıllarında Çarsancak beylerinden Osman Ağa'nın yaptırdığı sanılıyor. Dikdörtgen planlı caminin kare planlı harim kısmının üzeri kubbe ile örtülü. Kubbe kasnağında dört penceresi var. Kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle bu ismi alan caminin son cemaat mahalli üç kubbeli. Caminin ahşap mihrabı Ulu Cami'den getirildi, minaresi kesme taştan yapıldı.