Kültürel Miras" Dersini Antik Kentte Yaptılar
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Ağlasun Meslek Yüksekokulu öğrencileri, kültürel miras yönetimi dersini Sagalassos Antik Kenti'nde yaptı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Ağlasun Meslek Yüksekokulu öğrencileri, kültürel miras yönetimi dersini Sagalassos Antik Kenti'nde yaptı.
Kültürel Miras ve Turizm Programı öğrencilerine dersi, Burdur'un Ağlasun ilçesindeki antik kentin amfi tiyatrosunda, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz verdi.
Kültürel mirası önceki medeniyetlerden devraldıklarını belirten Korkmaz, bu mirası koruyarak gelecek kuşaklara devretme sorumlulukları bulunduğunu söyledi.
"Bugün bu topraklarda biz yaşıyoruz, medeniyetin taşıyıcısı bizleriz." diyen Korkmaz, "On binlerce yıl öncesinde insanlar burada yaşıyordu. İnsanlar yararlı olabilecek neleri yapıp bıraktılarsa, sonraki medeniyetlerden bir kısmı bunları geliştirdi, bir kısmı da bunlara zarar vererek yok etti. Tarihte birtakım medeniyetlerin kurulduğunu, birçok bilimsel çalışmanın yapıldığını, bazı medeniyetlerin ise yapılan çalışmaları yok ettiğini biliyoruz." dedi.
Öğrencilerle Sagalassos Antik Kenti'nde ders yapmanın çok önemli olduğunu ifade eden Korkmaz, antik kentin 3 bin yıllık geçmişi bulunduğunu hatırlattı.
Antik kentte geçmişte insanların o günkü gündemleri görüştüğünü ve felsefecilerin tartışmalar yaptığını anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:
"Gündeme farklı bir yerden bakmak önemli. İçinde bulunduğumuz sosyal ya da mekanik yapıda düşüncelerimiz de ona göre şekilleniyor. Ortam değişince bize tarihin içerisinde farklı bir bakış açısı veriyor. Geçmişte burada bugün düşündüğümüz anlamda akademik bir eğitim yoktu ama özellikle eski Yunan'da büyük felsefeciler genellikle tartışmalarını öğrencileriyle özel mekanlarda yapıyorlardı. Bu mekanlardan birisi de antik tiyatrolar. Burada çok uzun bir süre sonra bir ders yaptık."
Kültürel Miras ve Turizm Programı Bölüm Başkanı öğretim görevlisi Burcu Gök de Türkiye ve dünyadaki somut, somut olmayan ve doğal kültürel mirasın, ders programlarında yer aldığını dile getirdi.
Somut kültürel miras kapsamında antik kentleri de ele aldıklarını belirten Gök, "Hem antik kenti görmeniz hem de geçmiş dönemdeki öğrenciler gibi antik tiyatroda tekrardan ders yapma şansını elde etmeniz amacıyla burada toplandık. Aristo ve Platon da öğrencileriyle bizim gibi antik kentlerde ders işlerdi. Bunu canlandırmış olduk. Bu şekilde dersimizin hem teorik hem de uygulamasını işleyeceğiz." diye konuştu.
Öğrencilerden Nazile Yiğci ise Sagalassos Antik Kenti'nde ders işlemekten heyecan duyduğunu, teorik bilgileri uygulamaya geçirmenin önemli olduğunu vurguladı.