Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 yıl önceki market alışverişi üzerinden yüklendi

Erdoğan'a 3 yıl önce yaptığı alışveriş üzerinden yüklendi

Köyünden Çıkmadan, Dünyayı Okuyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde çiftçilik, besicilik ve arıcılık yaparak ürettiği ürünlerini pazarda satan 52 yaşındaki "Sıra dışı okur" unvanı sahibi kadın, köyünden çıkmadan dünyayı okuyor Bedriye Engin: "Kitap okumak bana büyük kapılar açtı.

ZAFER ÖZUĞUR - MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde çiftçilik, besicilik ve arıcılık yaparak ürettiği ürünleri pazarda satan 52 yaşındaki "Sıra dışı okur" unvanı sahibi kadın, köyünden çıkmadan dünyayı okuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce "Sıra dışı okur" unvanıyla ödüllendirilen Bedriye Engin, AA muhabirine, biri hukuk fakültesi öğrencisi, diğerleri hemşire ve esnaf olmak üzere üç çocuk sahibi olduğunu belirterek, eşiyle birlikte çiftçilik, arıcılık yaparak ürettikleri ürünleri halk pazarında satarak geçimlerini sürdürdüklerini kaydetti.

Kitap okuma alışkanlığının küçük yaşlarda babasının okuduğu gazetelerle başladığını ifade eden Engin, şöyle konuştu:

"Bilecik Halk Kütüphanesi Müdürü Pınar Dengiz tarafından halk pazarındaki tezgahında satış yaparken keşfedildim. 2010 yılında Bilecik Kütüphanesince 'En Çok Kitap Okuyan Yetişkin' ödülüne, 2011 yılında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 'Sıra dışı okur' unvanına layık görüldüm. Kitap okumak bana büyük kapılar açtı. Hiç ulaşamayacağım yerlere geldim. Hayatımın hiçbir dönemi kitapsız olmadı. Hayatımın her döneminde kitap vardı."

"Çocukken gazeteci olmak isterdim"

Engin, küçüklüğünde en büyük hayalinin gazeteci, daha sonra da akaryakıt istasyonu işletmeyi arzu ettiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Kadınların mutlaka kitap okuması gerektiğine inanıyorum. Çünkü çocuk yetiştiriyorsun, onları eğitme ve onların gelecekleri açısından mutlaka okumak gerektiğine inanıyorum. Kitap okumayan insan, ne kaybettiğinin de bilincinde değil. Halkı kitap okumaya teşvik etmek için yeni stratejiler düşündüm. Kentte günün yarısını kuaförde geçiren kadınlar tanıyorum. Köyde, kırsal alanda da oya yaparak vakit geçiren kadınlar var. Orada geçirdiği zamanı okuyarak geçirse keşke."

"6 yıldır, Osmanlı tarihi üzerine kitap okuyorum"

Engin, 6 yılı aşkın bir süredir Osmanlı tarihi üzerinde kitaplar okuduğunu ve bunu kendince bir ödev kabul ettiğine değindi.

Yaklaşık 2 yıldır Yavuz Sultan Selim dönemini okuduğunu dile getiren Engin, "Osmanlı tarihini adeta kendime verdiğim bir ödev. Padişahları sırayla okuyorum. Şimdi o padişah hakkında kütüphanede ne kadar kitap bulursam hepsini sırasıyla okuyorum. Dizi izleyemiyorum, benim öyle devamlı takip ettiğim hiç dizim yok. 'Muhteşem Yüzyıl'ı izlemeye başladım ama kitaplardan sonra komik geldi, bıraktım" dedi. - Bilecik

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title