Haberler
İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti! Müdür hakkında suç duyurusu

Köylüler Tepedeki Müzeye Otobüsle Ulaştırılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt'a 45 kilometre uzakta kurulan Baksı Müzesi'ne, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar ring otobüsüyle ulaştırılacak.

ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'a 45 kilometre uzakta kurulan Baksı Müzesi'ne, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar ring otobüsüyle ulaştırılacak.

Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın, sanatın büyük şehirlere sıkıştığı düşüncesinden hareketle 2010'da kurduğu Baksı Müzesi, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede ziyaretçilerini ağırlıyor.

Bayburt'a 45 kilometre uzakta, eski adı "Baksı" olan Bayraktar köyünde kurulan müzede, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatı eserleri aynı çatı altında bulunuyor.

Avrupa Konseyi 2014 Yılı Müze Ödülü, aynı yıl TBMM Onur Ödülü ve daha birçok ödüle layık görülen müzede, çeşitli sanatsal faaliyetlerin yanı sıra yeni yeteneklerin keşfi, yöre insanının istihdamı gibi sosyal projelere imza atılıyor.

Prof. Dr. Koçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en yoğun göç veren illerinden Bayburt'ta kurulan müzenin, seyirlik olmanın ötesinde verilen eğitimlerle istihdam da sağladığını söyledi.

Baksı Müzesi'nin, kurulduğu günden itibaren elde ettiği başarıların yanında bölge için yapacağı daha çok şey bulunduğunu vurgulayan Koçan, bunlardan birinin gelecek sezon Bayburt'un Kaleardı Mahallesi'nde açacakları Hüsame Köklü Kadın İstihdam Merkezi olduğunu belirtti.

Koçan, merkezde kadınları hem eğitip hem de onlara istihdam sağlayacaklarını kaydetti.

Dağ köylerinden izleyici taşınacak

Baksı'nın, kültürü yaşatan, onu geleceğe uzatabilecek kökleri teşvik eden, destekleyen bir kültür projesi olduğuna dikkati çeken Koçan, "Bir otobüs edinerek belli ringler oluşturacağız. Buraya dağ köylerinden izleyici getirip götüreceğiz. Bunu çok önemsiyorum." dedi.

Halen köylerden kente göçlerin yaşandığını dile getiren Koçan, şöyle devam etti:

"Belki biraz zorunluluk da bu, eğitim sisteminin getirdiği şeyler. Eskiden herkes çocuğunu okutmuyordu, şimdi okutmak istiyorlar. Onun için kente gitmek gerekiyor. Kent ve köy arasındaki bu geçişgenliği nasıl köy lehine değiştirebiliriz, o başka bir tartışma konusu. Ama köydekiler şehre giderse biz de şehre gideriz. Onlar neredeyse biz de oradayız. Orada üretiriz, orada birlikte kendi sistemimizi geliştiririz diye düşünüyoruz."

Yıllardır süren yetenekli öğrencilere burs uygulamasının artarak süreceğini belirten Koçan, "Bu sistemi çevre illere yayıp önümüzdeki yıl programı gerçekleştirebilirsek 125 öğrenciye burs gibi bir çizgiye ulaşacağız." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title