Haberler
Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

"Köylü Kadınlar Tiyatrosu"Na Bakanlık Desteği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de 2001 yılında kurulan ve çektikleri "Yün Bebek" adlı filmle New York Film Festivali'nde ödül alan "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu", Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle "Ozon ...

VELİ GÜRGAH - Mersin'in Arslanköy beldesinde 2001 yılında kurulan ve çektikleri "Yün Bebek" adlı filmle New York Film Festivali'nde ödül alan "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu", Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle "Ozon Tabakası" adlı oyunu sahneleyecek.

Tiyatronun kurucusu ve oyunun yazarı Ümmiye Koçak'ın yanı sıra, yaşları 27 ile 65 arasında değişen Duygu Koçak, Seher Dağdur, Seher Çuhadar, Cennet Şener ve Emine Gürlek'in naylon yemeni ve şalvarlarıyla rol aldıkları oyunda, bazı kadınlar da üstlendikleri erkek rollerini başarıyla canlandırıyor.

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıl önce başladıkları tiyatro yolculuğunda bugüne kadar yazdığı birçok oyunu sahneye taşıdıklarını söyledi.

Yazdığı oyunlarda genellikle kadınların sorunlarına eğildiğini belirten Koçak, ayrıca kadının kadına şiddetini konu alan çektikleri "Yün Bebek" adlı filmin de ABD'de düzenlenen New York Film Festivali'nde ödül aldığını hatırlattı.

İlk "Taş Bademler" adlı oyunla sahneye çıktıklarını anımsatan Koçak, şöyle devam etti:

"Sergilediğimiz oyunlarla kadınlara örnek olmaya çalışıyoruz. Okullarda gerçekleştirdiğimiz turnelerle gençlerimize örnek olmak istedik. Onlara köylü kadınların neler yapabildiğini, kendilerinin de neleri başarabileceğini göstermeye çalıştık. Son olarak çektiğimiz sinema filmiyle yolumuza devam ettik. Zor koşullara rağmen o günden bugüne epey yol aldık."

-Bakanlık desteği

Kültür ve Turizm Bakanlığından destek almak için  "Ozon Tabakası" adlı oyunla başvurdukların bildiren Koçak, şunları kaydetti:

"Küresel ısınmayla ilgili bu oyunda, ozon tabakasına bilinçsiz şekilde verilen zararı anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca iki skeci daha sunacağız. Köydeki insanlar eskiden salça, pekmez, erik ekşisi gibi yiyeceklerini kendileri yapardı ancak günümüzde bunları marketlerden temin ediyoruz. Her şeyi kolay tüketir olduk. Bu beni rahatsız edince yazdığım 'Erik Eşkisi'  adlı skeçle, çalışmadan pirinç veya su okutarak çocuklarının derslerinde başarılı olmasını isteyen ailelerin cehaletine dikkati çekmek istediğim 'Nefesi Kesen Hoca' adlı skeci sahneye koyacağız."

Daha önce "Prens Hamit" adlı oyun için de Kültür ve Turizm Bakanlığından 7 bin 500 lira destek aldıklarını anımsatan Koçak, "Sahneleyeceğimiz  'Ozon Tabakası' adlı oyun için de bu yıl 8 bin lira ödenek aktarılacak. Kostümleri yapmak, bağlantıları kurmak ve randevuları almak için resmi işlemlerin tamamlanıp, ödeneğin gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Geçmişte oyunlarını zor şartlar altında sahneye koyduklarını anlatan Koçak, verilen destekle bu zor şartların aşıldığını ifade etti.

Tez konusu da oldular

Bu arada,  Erciyes Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğrencileri ilgilerini çeken Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu'nun belgeselini yapmaya karar verdi.

Koçak'la bağlantıya geçen Ahmet Onmaz, Gözde Şen, İbrahim Doğan, Fırat Karabay, Bekir Çelen, Mustafa Gülden, Seda Can, Aykut Alay ve Ertuğrul Yazıcı geldikleri Mersin'de çekimlere başladılar.

Öğrencilerden Ahmet Onmaz, Koçak'ın normalin üzerinde bir karakter olduğunu söyledi.

Köylü kadınların tiyatro yapması ve seslerini duyurmaya çalışmasının ilgilerini çektiğini ifade eden Onmaz, şöyle konuştu:

"Danışman hocamızla bunu paylaşarak Ümmiye Koçak'ın hayatını belgesel yapmak istedik. Bitirme tezimiz olacak. Ümmiye abla ve topluluktaki diğer kadınlarla çekimler eğlenceli ve güzel gidiyor. Gelirken puzzlenin parçaları çoktu ama oyuncularla bir araya gelince olay kendiliğinden bizi sürükledi. Parçalar yerine oturmaya başladı." - Mersin

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title