Köroğlu Operası, Mersin Prömiyeri Yapıldı
Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyli'nin, Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'ya yayılmış Köroğlu Destanı'ndan adını alan eseri "Köroğlu Operası"nın Mersin prömiyeri gerçekleştirildi.
Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyli'nin, Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'ya yayılmış Köroğlu Destanı'ndan adını alan eseri "Köroğlu Operası"nın Mersin prömiyeri gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ile Ankara Büyükelçiliği, Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Müdürlüğünün ortak organizasyonuyla düzenlenen opera, Mersin Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluştu.
Rejisör Eflatun Neimetzade'nin sahneye taşıdığı, orkestra yönetmenliğini Lorenzo Coladonato'nun yaptığı 3 perdelik opera, koreografileri ve müzikleriyle sanatseverlerden alkış aldı.
Eserin, dekor ve kostüm tasarımını Savaş Camgöz'ün, koreografisini Mehmet Balkan'ın üstlendi.
İlk kez 1937'de Azerbaycan Devlet Akademisi Opera ve Bale Tiyatrosu'nda seyircilerle buluşan eserin Mersin prömiyerinde, çok sayıda oyuncu dönüşümlü olarak performanslarını sergiledi.
"Kültür ve sanat işbirliğinin somut örneği Köroğlu Operası'dır"
Operayı izleyen Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faik Bağırov, yaptığı konuşmada, iki kardeş ülkeyi, şanlı tarih ve zengin bir medeniyetin birleştirdiğini belirterek, bu ilişkinin her alanda gittikçe ileriye taşındığını, bunların içinde kültür ve sanatın özel bir yeri olduğunu söyledi.
Bağırov, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile yıllar geçtikçe daha sistemli bir ilişkinin kurulduğunu ifade ederek, "İki ülke arasında artık daha düzenli hale gelecek kültür ve sanat işbirliğinin somut örneği Köroğlu Operası'dır" dedi.
Köroğlu Operası'nın Türk dünyası için önemine değinen Bağırov, şöyle konuştu:
"Başta iki ülkenin kültür projesi olarak başlayan Köroğlu Operası, sonradan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının da katılmasıyla, tüm Türk dünyasının ortak projesine dönüşmüştür. Bilindiği üzere Köroğlu, Azerbaycan'da, Kafkasya'da, Türkiye'de, Orta Asya'da ve İran'da geniş alana yayılmış bir kahramanlık destanının adıdır. Bu destan uzun yıllar, geniş coğrafyada yaşayan halkların kahramanlık duygularını besleyen en önemli kaynaklardan biri olmuştur."
Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada ise eserin, Türkiye'den, Kazakistan'dan, Kırgızistan'dan ve Azerbaycan'dan büyük katkılarla gerçekleştiğini söyledi.
MDOB'un özel bir eseri sahneye taşıdığını vurgulayan Ada, "Azerbaycan'ın gözbebeği olan, belki de ilk bestecisi sayılan kıymetli Üzeyir Hacıbeyli ya da Hacıbeyov'un eseri, Köroğlu'nu izliyoruz. Emek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Operayı Bağırov ve Ada'nın yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve çok sayıda davetli izledi.