Haberler

Komana Antik Kenti İçin Tanıtım Atağı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'taki Komana Antik Kenti'nin tanıtımı amacıyla "Komana Kalkınma Derneği"nin kurulması için çalışma başlatıldı Vali Cevdet Can: "Amacımız, Komana'yı Türkiye ve dünyaya tanıtmak"

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'taki Komana Antik Kenti'nin tanıtımı amacıyla "Komana Kalkınma Derneği"nin kurulması için çalışma başlatıldı.

Dernek kurulum çalışmalarının kısa sürede tamamlanması planlanıyor. Tokat Valisi Cevdet Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını önemsediğini belirtti.

Ören yerinde yazın yaklaşık 2 ay kazı çalışmaları yapıldığını hatırlatan Can, "Kadınlarımız, kazılarda çıkan eserlerin figürlerinden yastık, çanta ve benzeri ürünler yapıyor. Valilik olarak kadınlarımıza gereken desteği vereceğiz. Valilik olarak kadınlarımızın ürettiği ürünleri satın alarak, bu ürünleri Tokat'ı ziyarete gelen misafirlerimize hediye edeceğiz. Kadınlarımız böylece emeğinin karşılığını alacak" diye konuştu.

Can, antik kentin olduğu bölgedeki köyde figürlerle süslü eserler ortaya koyan kadınlar için atölye kurmayı planladıklarını belirterek, "Burada bir dernek kurulacak. Komana Kalkınma Derneği kurulacak. Bu dernek, Komana Antik Kenti'nin tanıtımı için iyi olacak. Tokat Valiliği olarak desteğe her zaman hazırız. Amacımız, Komana'yı Türkiye ve dünyaya tanıtmak" dedi.

"Kadınları bu projenin bir parçası yapmak istedik"

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas ise Gümenek mevkisindeki antik kentin yakınında bulunan, merkeze bağlı Bula köyünde geçen sene "Geçmişine Sahip Çıkan Gelecek Kuşaklar Projesi"ni başlattıklarını hatırlattı.

Proje çerçevesinde, köydeki eski okulda kadınlara yönelik 2 yıldır kumaş baskı kursu verildiğini belirten Erciyas, kursta köylü kadınların, ören yerindeki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerdeki figürlerden bazılarını kumaşa basarak çanta yaptığını ifade ederek, "Geçen sene başlattığımız bu projede antik kentin içinde bulunduğu köylerdeki kadınları bu projenin bir parçası yapmak istedik" dedi.

Kadınların çanta, yastık ve hediyelik eşya üretmesi için başlattıkları çalışmada başarılı olduklarını aktaran Erciyas, şunları kaydetti:

"Bu konuda biraz daha örgütlendik, Komana Kalkınma Derneğini kuruyoruz. Dernek, bu köyleri içine alacak şekilde olacak. Kadınlarımızla bu çalışmaları ilerleyen yıllarda geniş çapta üretime dönüştürmek istiyoruz. Çalışmalar, hem onlara gelir getirecek hem köylerinin kalkınmasına katkı sağlayacak hem Komana'nın tanınmasını sağlayacak hem de Tokat'a yeni motifler kazandırmış olacağız. Tokat Valiliğimizin bize ciddi desteği var. Sayın Valimiz, kadınların faaliyetlerini dikkatle inceledi, kendisi bu konuda destekçi olacağını söyledi. Bu projenin başarıyla sonuçlanacağına inancımız sonsuz. Valiliğimiz kadınların yaptığı ürünleri alırsa hem Komana'nın hem Tokat'ın tanınırlığı artmış olacak."

Komana Pontika Antik Kenti

Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Pontika'nın, tarihte Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda ticaret merkezi olduğu ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çektiği kaydediliyor.

ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çağ kenti Komana Pontika'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı. - Tokat

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close