Haberler

Kitre Bebekler Ev Hanımlarının Elinde Hayat Buluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde "kitre bebek" kursuna katılan ev hanımları, kentin tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini kendi yaptıkları bebeklerle yaşatıyor.

CEM SÜRMENELİ - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde "kitre bebek" kursuna katılan ev hanımları, kentin tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini kendi yaptıkları bebeklerle yaşatıyor.

Alaplı Halk Eğitim Merkezi ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğiyle açılan "kitre bebek" kursuna devam eden 25 ev hanımı, pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak yöresel bebekler üretiyor.

Ev hanımları bu sayede hem merkezde güzel vakit geçiriyor, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de kaybolmaya yüz tutan yöresel kültüre sahip çıkıyor.

Alaplı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitre bebek kursuyla ilçenin ve şehrin kültürel yapısını gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini söyledi.

Kaybolmaya yüz tutmuş kültürü ev hanımlarıyla birlikte yeniden canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Uludağ, şöyle konuştu:

"Osmanlı'dan günümüze uzanan, ancak bugün çok fazla tanınmayan kitre bebekler, Türk kültürünün zenginliğini yansıtan el sanatları arasında yer alıyor. Anadolu'daki yöresel kıyafetleri günümüze yansıtan kitre bebek sanatı, aynı zamanda Anadolu kültürünün zenginliğine de ortak oluyor. Zonguldak ve Alaplı kültürünü kitre bebekleriyle yaşatmak için İŞKUR'la birlikte ev hanımlarımızın katıldığı kursu açtık. Kursumuza büyük bir ilgi oldu. Burada ev hanımlarımızın yaptığı kitre bebekleri satmak amacıyla ilçe merkezinde satış mağazası açmayı planlıyoruz."

- Doğal malzemelerle yapılıyor

Kurs öğretmeni Zeynep Şahin, yaklaşık 6 ay sürecek kurslarda ev hanımlarının güzel işler yaptığını belirterek, kullanılan malzemelerin doğallığının kitre bebeğinin en önemli özelliği olduğunu vurguladı.

Doğal malzemeler kullanıldığı için kitre bebeklerin çocuklar içinde sağlıklı olduğunu söyleyen Şahin, "Telin üzerine sarılarak peçete, pamuk gibi doğal malzemeler kullanılıp kitreyle yapıştırarak bebeklerimizi oluşturuyoruz. Ayrıca giysileri ve takıları tamamen Alaplı yöresine uygun kıyafetler hazırlayarak yapıyoruz." diye konuştu.

Kursiyerlerden Duygu Ok da bebek yapım kursuna severek katıldığını dile getirerek, kitre bebek yapımının zorluğuna değindi.

Kurs öğretmeni Şahin sayesinde keyifli ve güzel işler ortaya çıkardıklarını aktaran Ok, "Aile bütçemize katkıda bulunmak için güzel bir meslek öğrenmiş olduk. Özellikle koleksiyonerler tarafından çok büyük ilgi görüyor. Çok nadir bulunan ve yüksek fiyatlara satılabilen bir bebek. Üzerinde çok fazla emek var." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close