Kitaplaştırılan 400 Yıllık Şer'iyye Sicili Tarihe Işık Tutacak
Aksaray'ın 1600'lü yıllara ait, 560 davanın görüldüğü mahkeme kayıtlarının yer aldığı tek şer'iyye sicili kitap olarak basıldı Aksaray Baro Başkanı Bozkurt: "Hazırlanan kitapla geçmişle günümüz arasında bir köprü kurmayı ümit ediyoruz"
ÖZKAN BEYER - Aksaray'ın 1600'lü yıllara ait, 560 davanın görüldüğü mahkeme kayıtlarının yer aldığı şer'iyye sicili kitaplaştırıldı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Aksaray Barosu'nca, kentin 1625-1633 yıllarına ait, 560 davanın görüldüğü mahkeme kayıtlarının yer aldığı şer'iyye sicili kitap halinde basıldı. İlk etapta 3 bin adet basılan "Aksaray'ın Tek Şer'iyye Sicili" isimli kitap, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve baro başkanlıklarının yanı sıra Aksaray'daki tüm kamu kuruluşlarına gönderildi.
Aksaray Baro Başkanı Levent Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehrin şer'iyye sicilinin uzmanlarca sürekli araştırıldığını söyledi.
Şehrin yakın zamana kadar herhangi bir sicil kaydına ulaşılamadığını anlatan Bozkurt, "Aksaray'ın ilk belediye başkanı olan rahmetli Bayram Ali Gürün'ün torununun arşivinde böyle bir evraka rastlandı. Daha sonra bize, Aksaray Barosu'nca kitaplaştırma hususunda müracaat edildi. Biz de baromuzun faaliyet alanına uygun bir kitap olduğu için gerekli çalışmaları başlattık" diye konuştu.
Bozkurt, Aksaray şer'iyye sicilinin ülke genelinde tanıtımının yapılabilmesi TBB'ye de sunulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"TBB yönetimi de bu fikre sıcak baktı ve tanıtımın daha iyi yapılması için destek verdi. Kısa sürede çalışma tamamlandı. TBB, kitabın Türkiye'deki bütün üniversiteler ile kütüphaneler ve diğer resmi kurumlara dağıtımını üstlendi. Biz de Aksaray Barosu olarak, ilimizdeki kurumlara ve ilgili kişilere kitabın tanıtımını sağlayacağız. Kitabın basılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
"Bütün meslektaşlarımızın okumasını tavsiye ediyoruz"
Şer'iyye sicili ile Aksaray'da 400 yıl öncesine ait adalet, ahlak ve gündelik yaşantıya ilişkin hususların gün yüzüne çıkarıldığına dikkati çeken Bozkurt, şunları kaydetti:
"Osmanlı mahkemelerinde 400 yıl önce kadılar tarafından verilmiş kararların, günümüzde verilmiş bazı kararlardan daha adil ve hakkaniyete uygun olduğunu tespit ettik. Bir hayvana yapılan işkencenin cezasız bırakılmadığı ve yaygın inanışın aksine kadına verilen değerin günümüzdekinden daha fazla olduğunu gördük. Sicilde nafaka, vesayet, miras hukukunu gördük. Hazırlanan kitapla geçmişle günümüz arasında bir köprü kurmayı ümit ediyoruz. Ümit ediyorum ki bu kitabı, yeni hukukçu kardeşlerimiz de okuyunca etkin bir adalet anlayışına sahip olacaklar. Bu kitabı hem avukatların hem de yargının içinde olan bütün meslektaşlarımızın okumasını tavsiye ediyoruz."
Tarihçi-yazar Mustafa Fırat Gül ise sicilin kitaplaştırılmasında büyük hassasiyet gösterdiklerini belirterek, "Kitabı, herkesin yararlanabileceği şekilde sadeleştirdik. Üst köşelerinde özetler bulunuyor. Kitabın Aksaray tarihine ışık tutacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. - Aksaray