Kışlık Kazaklar Kilime Dönüşüyor
Şanlıurfa'da havaların ısınmasıyla dolaplara kaldırılan veya kullanılmayacak hale gelen yünden kışlık giysiler ustaların elinde yolluk, çul ve kilime dönüşüyor Çul ustası Akdemir: "Eskiden işlerin yoğunluğundan şikayet ederken, şimdilerde azlığından yakınıyoruz"
YASİN DİKME - Şanlıurfa'da havaların ısınmasıyla dolaplara kaldırılan veya kullanılmayacak hale gelen yünden kışlık giysiler ustaların elinde yolluk, çul ve kilime dönüşüyor.
Kullanım ömrünü tamamlayan kışlık giysiler, kadınlar tarafından sökülerek yumak haline getiriliyor. Evde biriktirilen yumaklar daha sonra mahallerdeki dokuma ustalarının elinde kilim, yolluk, savan ve çula dönüşüyor.
Şanlıurfa'da 20 yıldır çul dokuyan Ahmet Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların çul yapılması için eskiyen kışlık yün giysileri biriktiğini söyledi.
Havaların ısınmasıyla giyilmeyen kışlık kazakların da kadınlar tarafından sökülerek, yumak haline getirildiğini anlatan Akdemir, "Kadınların getirdikleri yumakları ip haline dönüştürerek, kilim, çul ve yolluk dokuyorum. Böylelikle kadınlar hem evdeki fazla giysilerden kurtuluyor, hem de yeni bir kilime, çula veya yolluğa kavuşuyor" dedi.
Teknolojinin gelişmesiyle vatandaşların fabrika yapımı ürünlere yöneldiğini belirten Akdemir, eskiden işlerin yoğunluğundan şikayet ederken, şimdilerde ise azlığından yakındıklarını dile getirdi.
Dokudukları çul, yolluk ve kilimlerin daha kaliteli ve sağlıklı olduğunu savunan Akdemir, "Bizim yaptığımız çullar en az 10 yıl dayanır. Yaklaşık 2 metrekarelik bir çulu 15 liraya dokuyorum. Hazır satılanlar ise 50 lira civarında. Nedense günümüzde artık insanlar hazır ürünlere yöneliyor" diye konuştu. - Şanlıurfa