Haberler

Kırgızistan Yusuf Has Hacib İçin Gümüş Para Bastı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Merkez Bankası, Yusuf Has Hacib'in doğumunun 1000. yıl dönümü dolayısıyla bastığı gümüş parayı koleksiyoncular için satışa sundu.

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Merkez Bankası, Yusuf Has Hacib'in doğumunun 1000. yıl dönümü dolayısıyla bastığı gümüş parayı koleksiyoncular için satışa sundu.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lada Orozbayeva, düzenlediği basın toplantısında Yusuf Has Hacib'in doğumunun 1000. yıl dönümü için basılan gümüş parayı tanıttı.

Orozbayeva, gümüş paranın İslam dünyasının en önemli şair, düşünür, devlet ve bilim adamlarından Yusuf Has Hacib'in, 1000. doğum yıl dönümüne adandığını söyledi.

Yusuf Has Hacib'in Türk kültüründeki önemli yerine işaret eden Orozbayeva, gümüş paranın, Kırgızistan halkının birliğinin güçlendirilmesine, ülkenin tarihi ve kültürel mirasının geliştirilmesine katkıda bulunmak için hazırlandığını kaydetti.

Merkez Bankası Nakit Yönetimi Geçici Başkanı Medine Aşiraliyeva da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin 420 somdan (yaklaşık 50 dolar) satışa sunulan gümüş paranın 28,88 gram ağırlığında ve 38,61 çapında olduğunu belirtti.

Bin adet basılan paranın üzerinde Yusuf Has Hacib, Burana Kulesi, Tanrı Dağı ve Kaşgar kentindeki anıtın resimlerinin bulunduğunu söyleyen Aşiraliyeva, sekizgen şeklindeki paranın çevresinde "mutluluk veren bilgi" anlamına gelen Kutadgu Bilig'den bir kesite yer verildiğini ifade etti.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Kırgızistan'ın önerisi üzerine 2016'yı "Yusuf Has Hacip Yılı" ilan etmiş, yıl boyunca düşünür için çok sayıda etkinlikler ve anma törenleri düzenlenmişti.

Orta Asya'da İslamiyeti kabul eden ilk Türk devleti olan Karahanlıların başkenti Balasagun'da 1016 yılında dünyaya gelen Yusuf Has Hacip, Kutadgu Bilig'i yazmıştı.Nasihatname olarak nitelendirilen Kutadgu Bilig'de içinde yetiştiği çevrenin ilmi ve felsefi birikimi hakkında önemli bilgiler veren Yusuf Has Hacip, 11. yüzyılda Türkçeyi bilim dili olarak etkili biçimde kullanmıştı. Yusuf Has Hacip, 1077'de Kaşgar şehrinde vefat etmişti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close