Haberler

"Kerbela" Bütün Gerçekliğiyle Sahnede

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kerbela, yine Ayşe Emel Mesci'nin yönetiminde İslam tarihinin önemli olaylarından birini Şehir Tiyatroları oyuncularıyla sahneye taşıyor.

Oyun, İslamiyet'in doğuşunda var olan insancıl ve demokratik düşüncelerin iktidar mücadelesiyle geçirdiği dönüşümü "insan" olgusuna barışçıl bir vurgu yaparak anlatıyor.

Ali Berktay'ın yazdığı Kerbela oyununda 44 oyuncu ve 10 orkestra sanatçısı görev alıyor. Müzikleri Tahsin İncirci'ye ait olan oyunun Sahne ve Işık Tasarımını Cem Yılmazer, Kostüm Tasarımını ise Hale Eren yapıyor.

"Kerbela, dinsel bir kavga değildir"

Yönetmen Ayşe Emel Mesci "Kerbela" hakkında şunları söyledi; "Tiyatronun kökenleri mitoslarla ritüellerin buluştuğu alanda yatıyorsa, bizim "mitos" arka planımızı oluşturan birikimin içinde yadsınamayacak bir yere sahip, "kökleri derinde" bir kurucu-olay Kerbela... Hem siyasal, toplumsal, dinsel şekillenmelerde, hem de kültürel, sanatsal şekillenmelerde bu denli belirleyici olmuş başka bir örnek var mı, bilmiyorum.

Kerbela olayının en önemli yanlarından biri, zulme, haksızlığa, sosyal adaletsizliğe karşı her koşulda, gerekirse bir çölün ortasında günlerce susuz kalarak başkaldırmayı simgelemesidir. Dinsel bir kavga değildir burada söz konusu olan. Hatta bir yerden sonra iktidar kavgası bile değildir. Oyunda Hüseyin düşünde gördüğü annesi Hz. Fatma'ya şöyle der: "Nasıl anlatsam, bu bir iktidar sorunu da değil artık, insanlığımı koruyabilme savaşı belki de..." Gerçekten de asıl sorun bu bence. Mutlak bir haksızlığa, yadsınmaya, kötülüğe karşı "Hayır" diyebilme gücü..."

Kerbela, 29 Ekim - 1 Kasım 2014 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde…

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title
Close