Kapadokya'da Balonculuğa Getirilen Yeni Düzenleme
Göreme Belediye Başkanı Cingil: "Yeni düzenleme ile sabah 100, öğleden sonra da 50 balonun uçuşuna izin veriliyor. Öğleden sonra uçuşlarını her zaman gerçekleştirme imkanı olmayacağından şirketlerin uçuş sayıları en az yüzde 50 oranında azalacak“ "Turizm sezonunda günlük 100'ün üzerinde uçuş oluyordu. Eğer balon sayısının düşmesi isteniyorsa, balonların bir uçuş ömrü vardır, ömrünü tamamlayanların yerine yeni balon alınması engellenerek sayı düşürülmelidir"
Murat Asil - Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün Kapadokya'da sıcak hava balonculuğu ile ilgili yaptığı yeni düzenlemenin uçuşların yüzde 50 oranında azalmasına neden olacağını iddia etti.
Cingil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya'da 21 balon firmasının olduğunu, bu firmalara ait balonların tamamına yakının Göreme beldesinden havalandığını ifade etti.
Sivil Havacılık Kurumunun yeni bir genelge ile sıcak hava balonculuğunda bazı düzenlemeler yaptığını, bunu olumlu karşılamakla beraber eksik yanlarının olduğunu düşündüklerini bildiren Cingil, düzenlemenin hem teknik hem de sosyal anlamda güzel uygulamalar içerdiğini ancak alınan tedbirlerin bölgedeki şartlar da gözetilerek uygulanması gerektiğini dile getirdi.
Balonculuğun hem Türkiye hem de Kapadokya açısından çok önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Cingil, sahip olduğu coğrafi oluşumlardan dolayı Göreme'nin dünyada en yoğun balon uçuşunun yapıldığı bölge olduğunu ifade etti.
Bölgede balon turlarıyla ilgili yeni tedbirler alınırken yerel yönetimler olarak kendilerinin fikirlerine de başvurulmasını beklediklerini aktaran Cingil, "Bizler de bu konuyla iç içeyiz. Katkı sağlayabilirdik. Bize sorulmadı ama ben yazılı da olsa fikirlerimi Genel Müdürlüğe ilettim" diye konuştu.
Sabah uçuşlarına uygulanacak kota
Sivil Havacılık Kurumunun son genelgesindeki en önemli noktanın ise sabah aynı anda en fazla 100 balonun uçmasına izin verilmesi olduğunu dile getiren Cingil, bu uygulamanın hem bölgedeki istihdam açısından hem de ekonomik açıdan olumsuz yansımalarının olacağını öne sürdü.
Kurumun geçmişte yaptığı uygulamalarla balon sayısını kendisinin yükselttiğini kaydeden Cingil, şöyle konuştu:
"Sivil Havacılık önceki yıllarda şirketlere uçuş yapabilmeleri için en az 5 balon bulundurma zorunluluğu getirdi. O zaman da 3 balonu olan 2 daha aldı ve sayı böylece arttı. Şimdi de sayıyı azaltmaya çalışıyorlar. Uçuşları sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki periyoda ayırdılar. Daha önce balon uçuşları sadece sabah gerçekleştiriliyordu. Yeni düzenleme ile sabah 100, öğleden sonra da 50 balonun uçuşuna izin veriliyor. Öğleden sonra uçuşlarını her zaman gerçekleştirme imkanı olmayacağından şirketlerin uçuş sayıları en az yüzde 50 oranında azalacak. Turizm sezonunda günlük 100'ün üzerinde uçuş oluyordu. Eğer balon sayısının düşürülmesi isteniyorsa, balonların bir uçuş ömrü vardır, ömrünü tamamlayanların yerine yeni balon alınması engellenerek sayı düşürülmelidir. "
Bölgede balon sektöründe 5 bine yakın kişinin istihdam edildiğini, bu uygulamaların olumsuz etkilerinin olacağını savunan Cingil, "Aynı işletmeye ait ilk balonun kalkışından en az 1,5 saat sonra kule ile irtibat kurularak izin alınması, pilot ve balonun değişmesi kaydı ile diğer bir balonun kalkışına izin verilecek. Bu da teknik açıdan çok zor. Öğleden sonra da 50 balona uçuş izni var. Burada da hem hava şartları hem de turistlerin bölgedeki programları göz önüne alındığında çok zor" diye konuştu.
Sivil Havacılığın temsilciliği Göreme'de olmalı
Sivil Havacılık Kurumunun bölgede bir temsilcilik açacağını, bu temsilciliğin denetimlerin daha sağlıklı gerçekleştirilmesi açısından balon uçuşlarının yapıldığı Göreme'de olması gerektiğini belirten Cingil, "Bölgede balonların tamamına yakını buradan havalanıyor. Tüm alt yapı hizmetleri de burada. Bundan dolayı kurumun daha sağlıklı bir denetim yapabilmesi için Göreme'de bir temsilcilik açması daha uygun olur" diye konuştu. - Nevşehir