Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

20 ilde daha okullar tatil edildi

20 ilde daha okullar tatil edildi

Kafka'yı Özgürleştiren Mektup

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

20. yüzyıl edebiyat tarihinin büyük itiraflarından sayılan mektup, İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler Dizisi'nde…

Çağımızın en büyük yazarlarından Franz Kafka'nın 1919 yılında babası Hermann Kafka'ya yazdığı mektup, İş Bankası Kültür Yayınları Modern Klasikler dizisinin 82. kitabı olarak okurlara sunuluyor. Alıcısına hiçbir zaman ulaşmayan bu mektup, aynı zamanda 20. yüzyıl edebiyat tarihinin büyük itiraflarından biri sayılıyor.

Kafka, suçlayıcı bir tonla hafif bir ironinin birbirine karıştığı mektubunda babası tarafından kabul görme talebini dile getirir. Aslında babasıyla arasındaki yabancılaşma ve iletişimsizliği, yapıtlarının çoğunda kendine mesele edindiği daha geniş kapsamlı varoluşsal bir açmazın parçası olarak görüyordu. Yazar, evliliğe ve yetişkin bir erkek olmaya hazırlanan Georg Bendemann adlı karakterin babası tarafından ölüme mahkûm edildiği Yargı adlı öyküsünde olduğu gibi, evlenememesinden ve yetişkin olamamasından babasını sorumlu tutuyordu.

Başarılı bir işadamı olan Hermann Kafka'nın oğluyla ilişkisinde, işlerini devam ettirecek tek erkek evladına yönelik geleneksel beklentisi belirleyici olmuştu. Bu, yeni oluşmuş ataerkil Yahudi orta sınıfının yaşadığı tipik baba-oğul çatışmasının yaygın bir örneğiydi aslında.

Yazarın yapıtlarına ve esin dolu dünyasına adım atmak için mükemmel bir giriş metni olan Babaya Mektup, Regaip Minareci'nin özenli çevirisiyle dilimize kazandırıldı.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title