Haberler

İzmir'deki Yeşilova Höyüğü'nde Görme Engellilere Özel Müze Kuruldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Bornova ilçesindeki 8 bin 500 yıllık Yeşilova Höyüğü'nün ziyaretçi merkezinde, görme engelliler için 'dokunulabilir' müze kuruldu. Engelli bireyler, Braille alfabesi ve sesli QR kod uygulamasıyla, eserler hakkında bilgi alırken, taklitlerine de dokunup hissedebiliyor.

İZMİR'in Bornova ilçesindeki 8 bin 500 yıllık Yeşilova Höyüğü'nün ziyaretçi merkezinde, görme engelliler için 'dokunulabilir' müze kuruldu. Engelli bireyler, Braille alfabesi ve sesli QR kod uygulamasıyla, eserler hakkında bilgi alırken, taklitlerine de dokunup hissedebiliyor.

Yeşilova Höyüğü'nün ziyaretçi merkezinde, görme engelliler için 'dokunulabilir' müze kuruldu. Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) ve İdol Sanat Evi üyeleri, kazılar sırasında çıkarılan 50 eseri, büyük boyutlarda olacak şekilde seramik çamuruyla asıllarına uygun olarak üretti. Eserlerin kopyaları, müzeye yerleştirildi. Braille alfabesi ve sesli QR kod uygulamasıyla eserlerin, görme engelliler tarafından tüm özellikleriyle algılanması sağlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi tarafından altyapısı sağlanan çalışmada; eserlerle ilgili açıklamaların seslendirilmeleri yapıldı. Müze hakkında bilgi veren Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Dokunulabilir müzemiz bu sene açıldı. Amacımız, hiç kimsenin yardımı olmaksızın görme engellilerin, kendi başlarına kalıntıları ve buluntuları öğrenmelerini sağlamak" dedi.

'TÜRKİYE'DEKİ İLK ÖRNEK'

Doç. Dr. Derin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müze için eserlerin kopyalarını yapıp, dokunulabilir hale getirdik. Ayrıca görme engelliler yazılara dokunarak bilgi sahibi olabiliyor. Cep telefonu kullanıyorsa QR kod uygulamasıyla sesli olarak da eserler hakkında bilgilenebiliyorlar. Bu sistemi yabancılar için de yaptık. Uluslararası anlamda Türk ve yabancı turizme hizmet edebilecek Türkiye'deki ilk örnek. Başka müze veya kazı alanlarında da benzer hizmetler yaparak ülkemizin tanıtımına katkı sağlayabiliriz."

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 4'üncü sınıf öğrencisi görme engelli Mine Yılmaz (21), "Eserlerin altında kabartmayla yazılan bilgiler yer alıyor. Ayrıca karekodla yapılan sesli bilgilendirmeler, eseri anlamam konusunda kolaylık sağladı. Müzeyi yalnız da gezseydim rahatça dolaşabilirdim. Başka müzelerde eserlere dokunamıyoruz. Bu nedenle birçok müzeyi gezemiyoruz. Böyle bir müze, bizim için kolaylık oldu. Kültürel gelişime katkısı olacak. Umarım bir gün tüm müzeleri bu şekilde rahat gezebiliriz" dedi.

Liseden bu yıl mezun olup üniversite sınavına giren görme engelli Selinay Erkul (19) da "Müzeyi güzel buldum. Eserlerin kopyalarının yapılmış olması güzel. Dokunup, eserleri birebir hissetmek de çok güzeldi. Çok beğendim. Karekod ve Braille alfabesi de çok iyi olmuş. Herkesin eline sağlık" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

3 adayın yarıştığı Saadet Partisi kongresinde büyük arbede

3 adayın yarıştığı kongrede "Saadet" maadet kalmadı

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama kule vinç operatörlüğünde personel açığı çok

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama bu mesleği yapmak isteyen yok

title