İstiklal Yolu'na Yön ve Bilgilendirme Levhaları
Kurtuluş Savaşı'nda cepheye silah ve cephane taşınan İstiklal Yolu'nun Çankırı sınırlarındaki bölümüne farklı mimaride 4 kapı ile yön ve bilgilendirme levhaları konuldu.
Kastamonu'nun İnebolu sahilinden başlayıp Ankara'ya uzanan İstiklal Yolu'nun Çankırı sınırında kalan kısmına levhalarla düzenlemeler yapıldı.
İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı'nda silahların cepheye ulaştırıldığı yolun canlandırılması amacıyla bir dizi çalışma yaptıklarını söyledi.
344 kilometre uzunluğundaki yolun 107 kilometrelik bölümünün Çankırı'dan geçtiğini anlatan Çam, "Yolun Ilgaz İnköy ve Ayan köyü arasında kalan 33 kilometrelik bölümü, milli mücadeledeki önemi nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi sit olarak tescil edilmişti ancak yol güzergahı işaretlenmediği ve hiçbir bilgi verilmediği için rehbersiz olarak tarihi yoldan geçmek mümkün değildi. Yolun levhalarla tanınabilirliğini artırmak amacıyla Çankırı Valisi Vahdettin Özcan bizi görevlendirdi" diye konuştu.
Çam, İstiklal Yolu güzergahını isteyen herkesin rehbere ihtiyaç duymadan görebilmesi için işe koyulduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Yolun 33 kilometrelik kısmında çeşitli düzenlemeler yapıldı. İlk etapta İstiklal Yolu'na giriş yapılan 4 noktaya farklı mimaride kapı yapıldı. Çeşitli noktalara 10 levha dikilerek yol hakkında bilgi verildi. Bunun dışında 32 noktaya ahşap direkle yön levhaları yerleştirildi. Türk tarihi açısından bu yol çok önemli. Gelecek nesillere bu yolda neler yaşandığını anlatmamız gerekiyor. Biz de bu yüzden elimizden geldiği kadar burayı aktif hale getirmek istiyoruz." - Çankırı