Haberler

İstanbul'un 100 Misafiri"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, "İstanbul'un Yüzleri Serisi" kapsamında, Agatha Christie'den Mark Twain'e, Cemalettin Afgani'den Troçki'ye, İbn Battuta'dan Gustave Flaubert'e, Amiral Bristol'den Lady Montagu'ya İstanbul'un ünlü misafirlerini "İstanbul'un 100 Misafiri" kitabında bir araya topladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, "İstanbul'un Yüzleri Serisi" kapsamında, Agatha Christie'den Mark Twain'e, Cemalettin Afgani'den Troçki'ye, İbn Battuta'dan Gustave Flaubert'e, Amiral Bristol'den Lady Montagu'ya İstanbul'un ünlü misafirlerini "İstanbul'un 100 Misafiri" kitabında bir araya topladı.

"İstanbul'un Yüzleri Serisi" kapsamında yayımlanan kitapta, İstanbul'u ziyaretinde şehrin silüetine, topoğrafyasına ya da sosyokültürel hayatına renk katan yabancı mimar, şehir planlamacısı, akademisyen veya kültür adamları yer alıyor.

D'aronco, Hovsep Aznavur, Martin Wagner, Henri Prost, Fossati gibi bugün hala İstanbul'un mozayiğine ve panoramasına katkı sağlayan isimlerin izlenimlerinin bulunduğu ve İstanbul'u ziyaret tarihlerine göre sıralandığı kitapta, farklı çağ, milliyet, mesleklerden seçilmiş, ortak noktaları İstanbul olan 100 misafirin kentteki serüvenleri anlatılıyor.

100 misafirin iki ana başlık altında incelendiği kitapta, birinci grubu kentin ününü duyup gelen, çok az kaldıkları İstanbul'da edindikleri izlenimleri daha sonra ya bir seyahatname ya da gezi notu şeklinde kitaba dönüştüren isimler oluşturuyor. İkinci grupta ise iş ya da görev nedeniyle gelip uzunca bir süre İstanbul'da kalan, izlenim ve hatıralarını anlattıkları eserleri olan isimlerden oluşuyor.

"Lambalı Kadın"

Kitapta, Florence Nightingale'in İstanbul'da Haydarpaşa Hastanesi ile Selimiye Kışlası arasındaki yaşamı anlatılırken, geceleri yaralıları kontrol etmek için elinde lambayla dolaşması nedeniyle hastalar tarafından "Lambalı Kadın" tanınmasına yer veriliyor.

Amerikalı yazar Mark Twain'in, Ayasofya, Kapalıçarşı, padişah türbeleri, Binbirdirek Sarnıcı ziyaretlerinin bulunduğu kitapta, yazarın Haliç ve Üsküdar kıyılarındaki yürüyüşleri de anlatılıyor.

Agatha Christie'nin 1924'te Pera Palas Oteli'ndeki ziyareti de çalışmada yer alırken, Christie'nin 1926'da ortadan kaybolduğu 11 gününü de Pera Palas'ta geçirdiğine dair söylentiler bulunuyor. Kayıp günlerinin cevabının hatıra defterinde olduğu düşünülen yazarın Pera Palas'ta kaldığı 411 numaralı odada bulunan bir anahtarın, bu deftere ait olabileceği yönünde görüşler ileri sürülüyor. Christie'nin hayatındaki kayıp 11 gün gizemini hala korurken, yazarın 1933 yılında Doğu Ekspresi'nde Cinayet adlı romanını dönemin ünlü simalarını ağırlayan Pera Palas'ta yazdığı biliniyor. Christie, kaleme aldığı otobiyografisinde o dönemde Pera Palas'ta değil, Tokatlıyan Oteli'nde kaldığını ifade ediyor.

İslamcı siyaset teorisyeni, aktivist ve gazeteci olarak bilinen Cemaleddin Afgani'nin ise iki kez geldiği kentte, devrin aydınlarıyla görüşmeler yaptığı, fikirlerine taraftar toplamaya çalıştığı bilgisi de bulunuyor.

"İstanbul'un 100 Misafiri"nde Sultan III. Ahmed devrinde, Britanya'nın İstanbul sefiri olarak görev yapan Edward Wortley Montagu'nun eşi olan Lady Montagu ile İstanbul'a ilk kez 1919 yılında görevi nedeniyle gelen Amiral Bristol'e de yer veriliyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close