İstanbul'da Pazar Konserleri - Aysun Gültekin
Aysun Gültekin, 9 Ekim'de CRR Konser Salonu'nda gerçekleşecek konser ile sizlerle buluşacak.
Aysun Gültekin, 9 Ekim'de CRR Konser Salonu'nda gerçekleşecek konser ile sizlerle buluşacak.
Bir konser geleneğini tekrar yaşatmaya başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "İstanbul'da Pazar Konserleri" başlığı altında sanatseverleri ülkemizin önde gelen sanatçılarıyla buluşturuyor. Gündüz gerçekleşen konserlerin bu sezon ilk konuğu Aysun Gültekin.
Aysun Gültekin
Aysun Gültekin, babasının teşviki ile 1981 yılında TRT'nin açmış olduğu radyo sınavlarına girdi ve sınavı kazanarak 1982 yılında TRT Erzurum Radyosu'nda "Ses Sanatçısı" olarak göreve başladı. Mehmet Erenler, Ali Ekber Çiçek, Mükkerrem Kemertaş, Turan Engin, Nida Tüfekçi, Neriman Altındağ Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Adnan Ataman, Tuncer İnan gibi ustalarla birlikte çalıştı. İTÜ Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü'nde uzun havaların icrası ile ilgili tavır dersleri verdi. 1992 yılında TRT İstanbul Radyosu'na tayin oldu ve 16 Aralık 2011 tarihinde "baba ocağım" dediği TRT'den kendi isteği ile emekli oldu.
Aysun Gültekin, 2008 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Türk Müziği dalında "Yılın Sanatçısı" seçildi. Sanatçı, "İl İl Türkülerimiz" adlı albüm projesinde Erzurum, Elazığ, Urfa, Sivas, Erzincan, Diyarbakır, Amasya, Kocaeli, Kerkük gibi birçok yöreye ait türküleri seslendirdi. Anadolu'nun değişik yörelerine ve farklı kültürlere ait ninnilerin toplandığı "Anadolu Ninnileri" adlı albüm projesinde yer aldı. Sakarya Fırat, Pars: Narkoterör, Yabancı Damat, Köprü, Kurtlar Vadisi Irak, Kurtlar Vadisi Pusu dizilerinde türküler seslendirdi. Okuduğu her türkünün yöre, tavır ve tadını mükemmel şekilde hissettiren, adeta okuduğu türküdeki irfan, idrak ve duygu dünyasını yaşatan sahici duruşu ile türkülerin ülkemizin bütün kesimleri tarafından sevilmesini sağladı. Kurtlar Vadisi dizisinde seslendirdiği "Altın hızma" adlı Kerkük türküsü ile efsunkar sesi geniş kitlelerce çok sevildi. Üslubu ve icra tekniği bakımından geçmiş ile gelecek arasında bir köprü vazifesi gören usta sanatçı, THM'ne ve halk edebiyatına gönül verenlere de model oldu. Onun duruş ve sesinden feyz alan yetenekli gençler onun örnekliği ile bu kültüre hizmet etme yolunu seçti. TRT stüdyolarında gerçekleştirdiği bazı türkü kayıtları da "Bala Sarhoş" adıyla TRT tarafından albüm olarak yayımlandı.
Sanat yaşamını; "Benim sarayım köşküm olmadı, hiç böyle bir özlemim de olmadı, ama ben köşklerin en güzeline, ülkemin insanının gönül köşküne oturmayı başardım. Ben şöhret olmayı değil iz bırakmayı seçtim" diyerek özetleyen Aysun Gültekin, Balkanlardan Orta Asya'ya ait birçok türküyü büyük bir ustalıkla seslendirmesinin yanı sıra uzun havaları yorumlayışındaki başarısı ile de Anadolu toprağının adeta gönül haritasını çizdi. Sesindeki ihtişam ve sanat yaşamındaki başarılı çizgisinin yanı sıra Türk toplumunun değer yargılarına uygun yaşamı, mütevazı ve içtenlikli kişiliği ile sevenlerinin "Türkülerin zarif melikesi" sıfatı yakıştırılan Aysun Gültekin, THM ile ilgili ülke çapında yapılan projelerde ilk akla gelen en önemli sanatçılar arasında yer alıyor.