İstanbul'da Kültür Sanat
İKSV tarafından düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali, 1 Temmuz'da başlıyor İsviçreli piyanist Leo Tardin, dünya turnesi kapsamında Akbank Sanat'ta izleyici ile buluşacak Piyanist Alexander Romanovsky, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde 42. İstanbul Müzik Festivali'nin kapanışında konser verecek Dünya çapında on beş milyon albüm satışı yapan dans müziğinin önemli ismi Fransız DJ ve prodüktör David Guetta, yarın KüçükÇiftlik Park'ta müzikseverlerle buluşacak İstanbul Teknik Üniversitesinin nadir eserlerinden oluşan özel bir seçki, ziyarete açılacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Caz Festivali, 1 Temmuz'da başlayacak.
Festivalin açılış konserini, Elif Çağlar, Alp Ersönmez, Mert Önal, Çağrı Sertel ve Toygun Sezen'den oluşan "Four in the Pocket", 1 Temmuz'da Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi'nde verecek.
Festival, ilk haftasında Zülfü Livaneli'nin Mevlana Celaleddin Rumi'nin şiirleri üzerine bestelediği yeni eseri "Rumi Suite-The Eternal Day"in Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak. Konser, 2 Temmuz'da Sepetçiler Kasrı'nda izlenebilecek.
Başarılı Polonyalı topluluk Stryjo, elektro akustik müzik bünyesinde geleneksel enstrümanları yaratıcı biçimde kullanışıyla dikkat çeken neyzen Fatih Kademoğlu'yla, 3 Temmuz'da salon İKSV'de sanatseverlerle buluşacak.
Polonya cazının son on yıldaki önemli isimlerinden, piyanist, besteci ve yapımcı Leszek Mozdzer, uluslararası caz dünyasının önde gelen müzisyenlerinden İsveçli basçı, çellist, besteci ve aranjör Lars Danielsson ve İsrailli vurmalı çalgılar ustası Zohar Fresco ile Mozdzer Danielsson Fresco Trio 3 Temmuz'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda izleyici karşısına çıkacak.
16 Temmuz'a kadar 13 farklı mekanda gerçekleştirilecek festivalde, Hugh Laurie, Katie Melua, Chick Corea, Stanley Clarke, Cecile Mclorin Salvant ve Kellylee Evans gibi isimlerin de yer aldığı 200'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçı sahne alacak.
Piyano ve vurmalı çalgıları ustalıkla buluşturan İsviçreli piyanist Leo Tardin, dünya turnesi kapsamında Akbank Sanat'ta konser verecek. Geçen yıl Black Cracker ve Dom Burkhalter ile kaydettiği dördüncü stüdyo albümü "Till There's Nothing Left"in dünya turnesi kapsamında, 3 Temmuz'da sahne alacak ünlü piyanist, sevilen şarkılarını seslendirecek.
42. İstanbul Müzik Festivali, piyanist Alexander Romanovsky'nin Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde vereceği konser ile kapanıyor. Yarın Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlecek kapanış konserinde, Alexander Romanovsky solist olarak yer alacak. Konserde, Tchaikovsky'nin Piyano Konçertosu No.1 ile Strauus'tan Orkestra için Alp Senfonisi seslendirilecek.
Dünya çapında on beş milyon albüm satışı yapan dans müziğinin önemli ismi Fransız DJ ve prodüktör David Guetta, yarın KüçükÇiftlik Park'ta İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.
"Work Hard Play Hard", "Gettin' Over You", "Turn Me On", "Titanium" ve "She Wolf" gibi hitleriyle yıllardır müzik listelerinde 1 numarada olan Guetta'nın performansı öncesi, Suat Ateşdağlı, Qubicon (Emrah İş & Faruk Sabancı) ve Number One Grup Müzik Direktörü Mert Hakan DJ kabininde olacak.
"Avea ile Yıldızlar Açıkhava'da" konserleri kapsamında, yarın MFÖ, 3 Temmuz'da ise Kardeş Türküler Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde sevenleriyle buluşacak. Kardeş Türküler'e, Sezen Aksu ve Ara Dinkjian eşlik edecek.
Tiyatro
Çağın hastalığı olan panik ataklı karakterlerin durumunu irdeleyen "Panik Atak Mahir Atak" Fransız Kültür Merkezi'nde, Genco Erkal'ın Nazım Hikmet tutkusunun yeni ürünü olan "Yaşamaya Dair adlı müzikli gösterisi Ali Paşa Han'da, Olağan Masallar Tiyatrosu'nun ilk oyunu "Mavi" Living Room sahnesinde yarın akşam izlenebilecek.
Sergi
İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) nadir eserlerinden oluşan özel bir seçki, ziyarete açılacak.
Zamana meydan okuyan kitap sayfalarının, dergilerin ve çizimlerin yer alacağı sergide, İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesinde bulunan 7 bin parçalık Nadir Eserler Koleksiyonu'ndan uzman heyet tarafından seçilen 68'i kitap olmak üzere yaklaşık 100 eser, İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi'nde tarih meraklılarıyla buluşacak.
Sergide, ceylan derisine yazılmış 1346 yılına ait Ruzname, ünlü Türk bilginlerinden Ali Kuşçu'ya ait el yazmaları, 1897-1920 arasında İTÜ öğrencileri ile hocaları tarafından çıkarılan ve dönemin fikri ve kültürel zenginliğini yansıtması bakımından önem taşıyan "Şaka Dergisi" gibi nadir eserler yer alacak.
Özel bir iklimlendirme ile saklanan eserlerin zarar görmemesi için 2 hafta ile sınırlandırılan sergi, 8 Temmuz'a kadar görülebilecek.
Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600.yıl kutlama etkinlikleri kapsamında The Empire Project, "Poles-Kutuplar" sergisine ev sahipliği yapacak.
12 Temmuz'a kadar gezilebilecek sergide Polonyalı sanatçılar Konrad Kuzyszyn, Wojciech Leder, Artur Malewski, Anna Orlikowska, Slawomir Sobczak, Zbigniew Taszycki, Anna Tyczynska ve Tomasz Wendland'ın eserleri yer alacak. Resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon ve video çalışmalarından oluşan sergide 14 eser bulunuyor.
"Himalayalar'ın Kalbine Yolculuk" fotoğraf sergisi Taksim'deki Dünyanın Renkleri Galerisi'nde 28 Haziran'dan itibaren gezilebilecek.
Gezgin fotoğrafçıların, Hint ve Tibet kültürlerinin karıştığı Nepal'in başkenti Katmandu'dan başlayıp, Bhutan'a ve ardından "dünyanın çatısı" olarak adlandırılan Tibet'e doğru devam eden gezinin fotoğraflarından oluşan seçki, 23 Ağustos'a kadar görülebilecek. - İstanbul