İsmek Sanat Sokağı" Açıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları'nın (İSMEK) katılımcılarının ürünleri, Sultanahmet'te "İSMEK Sanat Sokağı"nda alıcılarını bekliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları'nın (İSMEK) katılımcılarının ürünleri, Sultanahmet'te "İSMEK Sanat Sokağı"nda alıcılarını bekliyor.
Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük, sokağın, İSMEK atölyelerinde çalışan kursiyerlerin el emeği ürünlerini değerlendirmek ve onlara katkı sağlamak amacıyla kurulduğunu söyledi.
Kültür AŞ olarak çalışmanın koordinatörlüğünü ve organizatörlüğünü üstlendiklerini belirten Kütük, İstanbul'un eski kahvehane kültürünü yaşatmak adına hem de kültüre katkı olması amacıyla konağı dekore ettiklerini anlattı.
Sultanahmet Camisi yanındaki sanat sokağında aynı zamanda çeşitli sanatsal aktiviteler, etkinlikler ve workshoplar da gerçekleşeceği bilgisini veren Kütük, "Sokakta, İstanbul Kitapçısı'nın yanı sıra ahşap boyama, ahşap yakma, rölyef, deri, minyatür, tezhip, mozaik, vitray gibi özel tasarım ürünlerinin bulunduğu birçok dükkan da yer alıyor." dedi.
Nevzat Kütük, Kültür AŞ'nin yayıncılık konusuna da ağırlık verdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yazılı, görsel ve sesli basın olarak 3 kategoride faaliyetlerimiz devam etmekte. İçinde İstanbul geçen her türlü sanatsal faaliyetle, İstanbul kültürünü tanıtmak amacıyla yerli ve yabancı herkese hitap etme gayreti içerisindeyiz. Bu amaçla yayınladığımız yazılı basım sayısı 350'ye ulaştı. 12 de kitap kafe ve hediyelik eşya konseptinde mekan açtık."
"İstanbul, müzecilik açısından çok fakir bir şehir"
İstanbul'un müzeler açısından fakir bir şehir olduğunu, yeni müzeler açmak için harekete geçtiklerini belirten Kütük, şu bilgileri verdi:
"Şu anda Şerefiye Sarnıcı'nın restorasyonu bitti, yılbaşında burayı müze olarak açacağız. Tekfur Sarayı'nı ise çini müzesi olarak açmayı düşünüyoruz. Anemas Zindanları'nın da restorasyonu bitti. Oranın da müze olarak düzenlenmesi için projeler alındı. 2017 yılında 'Bizans İşkence Müzesi' olarak açılacak. Feshane ise etkinliklerden arındırılarak 'Tasavvuf Kültürü Müzesi' olarak yeniden dizayn edilecek. Yenikapı'daki etkinlik alanının sonuna ise Miniatürk'ün dünya versiyonu olarak düşünülen Miniaword'u yapacağız. Burada dünyada görülmeye değer, herkesin görmek için akın ettiği tarihi yerlerin maketlerini doğal haliyle sergileyeceğiz. Projeler kapsamında farklı alanlarda birçok müze fikrimiz var. Mekan buldukça yeni müzeler yapacağız. Aklımızda bir Osmanlı kıyafetleri müzesi var. Osmanlı'dan günümüze gelen kıyafetleri sergilemek için bir alan olmasını istiyoruz. Bunun dışında Su Medeniyetleri Müzesi, Klasik Osmanlı El Sanatları Müzesi gibi müzeler düşünüyoruz."
"15 Temmuz Şehitler Müzesi, darbe girişimin yıl dönümünde açılacak"
Darbe girişimi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını ilan ettiği "15 Temmuz Şehitler Müzesi"ne de değinen Kütük, şunları aktardı:
"Müze için uygun yer bakıyoruz. Yer konusunda henüz tespitimiz yok. Müzenin projesi henüz tamamlanmış değil. Materyallerini yavaş yavaş temin ediyoruz. Kamyonetle Taksim'e çıkan Şerife Boz'un kamyonetini satın aldık. 5 tank tarafından ezilmiş araç aldık. Bir kurşunlanmış motosikleti temin ettik. Tankın önünde yatan arkadaşın o gün giydiği kıyafetleri aldık. Merhum Mustafa Cambaz'ın da kıyafetlerini inşallah temin edeceğiz. Müzenin 15 Temmuz 2017'de açılması için gayret gösteriyoruz."
Sabit olarak kurulan "İSMEK Sanat Sokağı" haftanın her günü ziyaret edilebilecek.