Haberler
Bakan Tunç: DEM Parti İmralı ile görüşmek için dilekçesini verdi, konuyu değerlendiriyoruz

DEM Parti'nin Öcalan için verdiği dilekçeye Bakan Tunç'tan ilk yorum

Lübnanlılar ateşkes sonrası evlerine dönmeye başladı

İmzaların atıldığını duyan yüz binlerce kişi yollara düştü

Uyarılar art arda geldi! 50- 60 yılın en soğuk zamanları yaşanacak

Bu kış bambaşka olacak! Uyarılar art arda geldi

Kendisinden ayrılmak isteyen sevgilisine sabaha kadar işkence etti

"Sana bir sürprizim var" deyip genç kıza sabaha kadar işkence etti

İranlı Sanatçıların Eserleri İstanbul'da Sergileniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın ünlü sanatçılarının eserlerinden oluşan sergi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu Fuayesi'nde açıldı.

İran'ın ünlü sanatçılarının eserlerinden oluşan sergi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu Fuayesi'nde açıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış töreninde konuşan İran'ın İstanbul Başkonsolosu Muhsin Murtazaifer, İran ve Türkiye'nin, tarihi ve derin ilişkilere sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Dil ve dinimiz ortaktır. Sınırlarımız 400 yıldır dostluk ve huzur sınırlarıdır. İki ülkenin tüm siyasi ve ekonomik ilişkileri gelişmiştir. Kültürel olarak ise bu sergi, iki ülkenin kültür seviyesini yükseltmeye yardım edecektir. Türkiye ve iran birbirinin kültürlerine yabancı değildir. Zamanında İran'da Türkçe, Selçuklu'da ise sarayda Farsça konuşulmuştur. Bu sergi, iki ülkenin ortak kültürünü sergilemektedir."

Serginin sponsorluğunu üstlenen iş adamı Remzi Gür de "Sanat, dünyanın ortak malı. Bu coğrafyada, Hindistan, Türkiye, Pakistan, İran ve Arabistan'la birlikte İslam eserleri dünyanın her tarafında sergileniyor ve sanatseverlere sunuluyor. Ben de İran'ın sanat eserlerinin ramazan ayında Türkiye'de hem halkımıza hem kendimize sunulmasında bir fayda olacağını düşündüm. Bu sebeple onlara sponsor olmaya çalıştım" dedi.

"Hat, hepimizin ortak sanatı" ifadesini kullanan Gür sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sergide minyatürlerimiz var. İran'ın halıları var. Demir, bakır işlemeleri var. Türkiye ile İran sanatları arasında çok fark yok ama sanatçıları farklı. İran'ın sanatçıları Türkiye'ye, Türkiye'nin sanatçıları İran'a giderse çok faydalı olur diye düşündüm. Bu ilk oldu. İnşallah daha büyük sergilerle bir araya geliriz. Burada bir ilk görüyoruz. Türkiye'de hat sanatı kağıda yazılırken, İran'da beze yazmışlar. Bakırla altını işlemişler. Bunlar bizim açımızdan değişik çalışmalar."

Serginin küratörü Muhammed Nazmi Afşar da Türkiye'de ilk defa büyük bir İran sanatları sergisi açıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Üç seneden beri Türkiye'de sergi açmayı düşünüyoruz. İran kökenli bir iş adamı olarak burada sergi açmayı düşündük. Sergideki eserlerin çoğu İsfahan'da kendi sanatçılarımızın eserleri. İsfahan İran'ın kültür başkentidir. Sanatlarımızı Türkiye'de tanıtmak istedik. İsfahan ve İstanbul belediye olarak kardeş şehirlerdir. İsfahan da bizim 2 bin 500 yıllık kültür başkentimizdir. Bütün sanatçılarımız oradan çıkar. İsfahan'da büyük tarihi eserlerimiz var."

Hat sanatının iki önemli üslubu Talik ve Nestalik yazının İran'a mahsus olduğunu ifade eden Afşar, "Kaynağı Kur'an-ı Kerim olan hat sanatı bizim ortak sanatımız, ortak kültürümüz. Ortak kültürümüze sahip çıkalım" diye konuştu.

Afşar, sergi için İran'dan 230 civarında eser getirdiklerini ve halıların bir kısmının henüz gümrükten çıkmadığını dile getirdi.

İran'ın İstanbul Başkonsolosu Murtazaifer ve Kültür Ataşesi Abdurrıza Raşid'in desteğiyle Remzi Gür Vakfı'nın himayesinde İran kökenli iş adamı Muhammed Nazmi Afşar ve Rafi Çağdaş Sanat Grup Başkanı Sayed Rafi Razavi tarafından düzenlenen sergide, kumaş üzerine şablon kullanılmadan yazılan 32 hat levhası, el dokuması ipek halılar, minyatür, demir, bakır ve altın işlemeli heykeller yer alıyor.

Sergi, 12 Temmuz'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title