İhtiyaç İçin Yaptığı Bastonlar Hobisi Oldu
Ordulu 77 yaşındaki Mustafa Güngör'ün "ihtiyaç duyarım" düşüncesiyle öğrendiği baston yapımı, hobisi oldu.
Ordulu 77 yaşındaki Mustafa Güngör'ün "ihtiyaç duyarım" düşüncesiyle öğrendiği baston yapımı, hobisi oldu.
Ulubey ilçesi Oyumgürgen Mahallesi'nde yalnız yaşayan Güngör, 10 sene terzilik ve 20'şer yıl da arıcılık ile muhtarlık yaptı.
Emekli olduktan sonra yaşının ilerlediğini düşünen Güngör, yakın süre içerisinde kendisine lazım olacağını düşündüğü için baston yapmaya karar verdi.
Güngör, işin ustasından görerek öğrendiği baston üretimini hobi haline getirdi. İki katlı evinin alt kısmı ve bahçesini atölye olarak kullanan Güngör, keser, testere, bıçak gibi aletler vasıtasıyla 5 yıldır baston yapıyor.
Mustafa Güngör, tamamen el emeği bastonlarını arkadaşlarına hediye ederken bir kısmını ise evinde saklıyor.
6 çocuk babası Mustafa Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlardan bu yana el emeği çalışmalara meraklı olduğunu söyledi.
Bir gün ihtiyaç duyacağı düşüncesiyle 72 yaşındayken baston yapmaya karar verdiğini belirten Güngör, "Yapmaya başlarken 'Yarın bana da lazım olur, şimdiden hazırlayayım.' dedim. Çünkü babamda da değnek vardı. İnsanlar yaşlandıkça lazım olacak şeylerin başında değnek geliyor." dedi.
Güngör, arkadaşlarına da hediye etmeyi düşünerek baston üretimine başladığını dile getirerek, baston ustasından gördüğü yapım inceliklerini uygulayarak bu işi icra ettiğini anlattı.
Ormanlık alanlardan temin ettiği döngel, elma, erik, ahlat gibi ağaçları budama yöntemiyle temizlediğini belirten Güngör, "Evimin altında bulunan el aletleri ile bu ağaçları işliyorum. Hevesle bunu yapıyorum. Hiçbir teknolojik ürünü kullanmıyorum. Tamamen el aletleri kullanarak bastonu üretiyorum." diye konuştu.
"İnsan aklına taktığı bir işi ne olursa olsun yapar"
Çevredekilerin, "Bu kadar değneği ne yapacaksın?" diye espri yaptığını aktaran Güngör, kendisine böyle sorular geldikçe işe daha da heveslendiğini söyledi.
Güngör, çok sayıda baston işlediğini ve ömrü yettiği müddetçe bu işi sürdüreceğini belirterek, "Gördüğüm ağacı uygunsa getirir ve onunla baston işlerim. Zaten ben tarlaya, bahçeye, değirmene gitmem. Akşama kadar alet takımlarımla baston yaparım. Başka bir işim yok ki benim. Gezmeyi de çok severim." ifadesini kullandı.
Gördüğü herhangi bir işin yapılışını merakla takip ettiğini ve ustasına sorarak öğrenmeyi sevdiğini dile getiren Güngör, şunları kaydetti:
"İnsan aklına taktığı bir işi ne olursa olsun yapar. Bir çocuk okumak istiyorsa okur. Ben okumak istemedim, 4'üncü sınıfta okulu bıraktım. Daha sonra babam beni terzi yanına verdi. İki sene çalıştıktan sonra terzinin makinesini aldım ve 10 senenin üzerinde terzilik yaptım. 20 sene yaylaya gittim geldim, arıcılık yaptım. 1994 yılında da muhtar oldum. 2014'e kadar 20 sene muhtarlık yaptım."