İftar Sofrasında 600 Yıllık Gelenek
Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan ve Hacı Bayram-ı Veli gibi çok sayıda ünlü talebesi bulunan Somuncu Baba'nın Bursa'daki fırınında kendine özgü tarifle pişirdiği lezzetli somun ekmeği, halen iftar sofralarındaki yerini alıyor.
AYHAN İŞCEN - Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan ve Hacı Bayram-ı Veli gibi çok sayıda ünlü talebesi bulunan Somuncu Baba'nın Bursa'daki fırınında kendine özgü tarifle pişirdiği lezzetli somun ekmeği, halen iftar sofralarındaki yerini alıyor.
"Somuncu Baba" olarak bilinen büyük alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli'nin 600 yıl önce Anadolu'ya gelerek yerleştiği Bursa'da, çilehanesinin yanına yaptırdığı fırında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar Müminler" nidasıyla insanlara dağıtmaya başladığı ekmek geleneği, 12. kuşaktan torunu olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi'nin adına kurulan vakıf tarafından 24 yıldır sürdürülüyor.
Ramazanda vatandaşlara hediye olarak ikram edilen "Somuncu Baba ekmeği"nin üretim ve dağıtım aşamasını yürüten Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Ziya Toksözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardır muhafaza edilen Somuncu Baba'nın lezzetli somunlarının orijinal tarifinin kendilerinde olduğunu söyledi.
Bu tariflere göre ramazanda hazırlanan 100 bini aşkın ekmeğin iftar sofralarında ikram edilmesi için Türkiye genelindeki bağlı bulunan temsilciliklere gönderildiğini aktaran Toksözlü, vakıf olarak Somuncu Baba'nın hatırasını yaşatmak için önemli gün ve gecelerde ekmek dağıtımının yapıldığını aktardı.
Besin değeri yüksek gıdalar barındırıyor
Temsilcilikleri aracılığıyla ekmekleri ülkenin dört bir yanına gönderdiklerini ifade eden Toksözlü, şunları kaydetti:
"600 yıldan fazla süren bir geleneğin mirasçıları olarak geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 1992 yılında başladığımız sebil ekmek dağıtımına bugün temsilciliklerimizin bulunduğu 45 il ve ilçe de verdiğimiz iftar sofralarında vatandaşlara bu lezzetleri ekmeklerden ikram ediyoruz. İçerisinde bal, süt gibi besin değeri yüksek gıdaların bulundurması ekmeği diğerlerinden ayırt ederek besleyici ve lezzetli yapıyor."
Tadanların ayrı bir lezzet duyduğu ekmeğin tarifini muhafaza ederek kimseyle paylaşmadıklarını dile getiren Toksözlü, özel formülün ekmeğe kattığı rayihanın herkes tarafından hissedildiğini sözlerine ekledi.