İçinde Kim Var?" İsimli Retrospektif Yarın Açılıyor
İnci Eviner'in desen, çizgi, video, heykel ve fotoğraflardan oluşan "İçinde Kim var?" başlıklı retrospektifi yarın açılacak.
İnci Eviner'in desen, çizgi, video, heykel ve fotoğraflardan oluşan "İçinde Kim var?" başlıklı retrospektifi yarın açılacak.
İstanbul Modern'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısına katılan Eviner, serginin kendisi için başlı başına bir heyecan olduğunu belirterek, "Yapamayacağımı düşündüğüm şeyler birdenbire gün yüzüne çıktı ve karşımda. Sergi biraz da sanatçının kendinden kurtulma pratiğidir. Dolayısıyla bana ait olmaktan çıkıp birdenbire kamusal bir ışığa kavuştu. Benim bakışım da değişti kendi yaptığım işlere." dedi.
Evginer, klasik bir sergileme yapmaması gerektiğini fark ettiğini söyleyerek, "Şu ana kadar yaptığım sergiler için yazdığım metinlerle bölüm bölüm ilerledik ve sergi mekanına girildiği anda tüm alanın tek bir resim gibi algılanabilmesini mümkün kılacak bir tasarım yaptık." diye konuştu.
Toplantıda konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, "Modern ve çağdaş sanatta, kadın sanatçıların öncü ve eleştirel pozisyonlarını merkez alan sergiler düzenleme hedefiyle, şimdi de günümüz Türkiye sanatının önemli isimlerinden İnci Eviner'in, 'İçinde Kim Var?' başlıklı retrospektifine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.
Eczacıbaşı, sergide sanatçının 1980'li yıllardan günümüze yapıtlarının bir araya getirildiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Sanatçının desenden resme, videodan yerleştirmeye, fotoğraftan heykele uzanan zengin ifade biçiminin gelişim ve dönüşümüne ışık tutuyor. 'İçinde Kim Var?', İnci Eviner'in zamansızlığını koruyan çalışmalarının yanı sıra akademiden mezun olduktan sonra ürettiği, o dönemin şartları nedeniyle gösterilmemiş yapıtlarını ve bu yıl gerçekleştirdiği son çalışmalarını da ilk kez görme fırsatı sunuyor."
Serginin sponsorluğunu üstlenen Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten de sanatın insan yaşamındaki önemine değinerek, "Sanatın, toplumsal meseleleri en naif haliyle anlatan, uluslardan bağımsız bir lisan olduğu inancıyla bugün buradayız. Özellikle son yıllarda yakın çevremizde yaşanan olaylara baktığımızda bu dile her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz." dedi.
Meriçten, serginin "yabancılaşma" illetine tutulan tüm insanların iç hesaplaşmasına katkıda bulunduğunu aktararak, "Bu, sanatın başlı başına sosyal sorumluluğudur ve İnci Eviner, bu sorumluluğu hakkıyla yerine getiren öncü isimlerden biridir." değerlendirmesinde bulundu.
Serginin küratörlüğünü üstlenen İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu ise serginin 40 yıllık bir birikime dayandığının altını çizerek, sergideki eserlerin ortak yapısı ve bağlamına işaret etti.
Çalıkoğlu, sergide sanat tarihinin izlerine de tanık olunabileceğini kaydederek, şunları aktardı:
"Sanat tarihinin nasıl dönüştürüldüğünü, bugünkü güncel dille ilişkisini, sanatçının akademiden bugüne sanat tarihini nasıl kullandığını, kendi sanatına yedirdiğini ve dönüştürdüğünü göreceğiz. Sanat tarihinde müthiş bir potansiyel var. Hem anlatı hem alegoriler hem de bitmeyen birçok referans var. Dolayısıyla İnci, her birinde hem bir akademisyen olarak bunların nasıl kullanılabileceğini hem de güncel politikalarla nasıl akrabalık oluşturabileceğini fazlasıyla derinden görüyor."
Yarın ziyarete açılacak sergi, 23 Ekim'e kadar görülebilecek.