Haberler

İBB Şehir Tiyatroları’dan Yeni Oyun!

İBB Şehir Tiyatroları’dan Yeni Oyun!
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBB Şehir Tiyatroları, sanatçı Osman Hamdi Bey'in hayatından kesitlerin sunulduğu Gönlümdeki Osman Hamdi Bey adlı yeni oyunuyla seyircilerin karşısına çıkıyor.

Gülsün Siren Kınal'ın yazdığı Engin Gürmen'in yönettiği oyun, 6-17 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde perde açacak.

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey adlı oyun, ölümünün 101. yılında, Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey'in hayatını sahneye taşırken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor.

Uluslararası bir isim olan ve resimleriyle dünyanın pek çok ülkesinde tanınan Osman Hamdi Bey, Osmanlı hayatının renkli sahnelerini eserlerinde yansıtmış, bu resimleri ustaca işlediği ayrıntılarla ölümsüz kılmıştır. Osman Hamdi Bey, özellikle "Kaplumbağa Terbiyecisi" ve "Şehzadebaşı Camisi Avlusundaki Kadınlar" adlı tablolarında Osmanlı İstanbul'unun hayatını tarihi bir belge gerçekliği içinde resmetmiştir.

Yaşadığı dönemde, henüz yeni gelişmeye başlayan arkeoloji bilimi alanında önemli çalışmalar yapan Osman Hamdi Bey, İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuş, burada otuz yıla yakın Müze Müdürü olarak görev yapmış ve pek çok önemli kazının başında yönetici olarak bulunmuştur. Osman Hamdi Bey'in binlerce yıllık sanat yapıtlarının korunması konusundaki çabaları, ülkemizin arkeolojik zenginliklerinin, bugün hâlâ ülkemiz sınırları içerisinde var olabilmesinin en önemli nedenidir.

Dramaturgluğunu Özge Ökten'in, sahne tasarımını Nilgün Gürkan'ın, kostüm tasarımını Feyza Zeybek'in, müziğini Selim Can Yalçın ve Barış Manisa'nın, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan'ın, efekt tasarımını Nesin Coşkuner'in yaptığı oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Murat Derya Kılıç, Yağız Pala rol alıyor.

Oyunun Broşüründen…

Yazan: Gülsün Siren Kınal

Ankara'da doğdu. İlkokulu Ankara Mimar Kemal İlkokulu'nda, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da Üsküdar Amerikan Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne iki yıl, aynı fakültenin Psikoloji Bölümü'ne bir yıl devam etti. Yazarlığa 1986 yılında çeviriyle başladı. "Fareli Köyün Kavalcısı" adlı müzikli çocuk oyunu çevirisi 1988-1989 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda oynandı. Sonra kendi oyunlarını yazdı.

1991-1994 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen "Aile Şerefi" adlı oyunuyla 1991- 92 Avni Dilligil "En İyi Yerli Yazar" ödülünü kazandı.

1992-1994 yıllarında "İnsan Bahçesi" adlı müzikli çocuk oyunu, 1996-1997 yıllarında "Farklı Bir Kadın" adlı oyunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelendi. ''Profesör Enişte" adlı komedisi, 1998-1999 yıllarında Tiyatro Kare'de, 1999-2007 yıllarında "Pembe Konağın Gelinleri", 2008-2010 yıllarında "Dinmeyen Alkışlar" adlı oyunları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda oynandı. 26 oyunu bulunan yazar, tiyatro sanatçısı Argun Kınal'la evlidir.

Yöneten: Engin Gürmen

İstanbul'da doğdu. Babası, İstanbul Şehir Tiyatrosu kurucu sanatçılarından Hüseyin Kemal Gürmen'dir. Şişli Terakki Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1963 yılında, üniversitede okurken Şehir Tiyatroları'nda çalışmaya başladı. Birçok oyunda rol aldı, yönetmen asistanlığı yaptı. 1975 yılından itibaren yönetmenlik çalışmalarına ağırlık verdi. İlk yönettiği oyun, Muhsin Ertuğrul'un Genel Sanat Yönetmeni olduğu dönemde sahnelenen, Cevat Fehmi Başkurt'un yazdığı "Ölen Hangisi" adlı oyundur.

Engin Gürmen, yönetmenliğinin yanı sıra, Şehir Tiyatroları'nda dramaturgluk ve Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı da yapmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları dışında, Tiyatro Kare, Tiyatro İstanbul, Sadri Alışık ve Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatroları'nda konuk yönetmen olarak oyunlar yönetmiştir.

Evlidir ve iki kızı vardır. Kızlarından Defne Gürmen Üstün, üçüncü kuşak olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncusudur.

Yönettiği Oyunlardan Bazıları:

Sacide (Ülker Köksal), Kayıp Mektup (Ion Caragiale), Anastasia (Guy Buton), Filumena Marturana (Eduardo Filippo), Aile Şerefi, Farklı Bir Kadın, Pembe Konağın Gelinleri (Gülsün Siren Kınal), Bir Şehnaz Oyun (Turgut Özakman), Perşembenin Hanımları, Öyle Bir Sevgi ki (Loleh Bellon), Bir Sabah Gülerek Uyan (Necati Cumalı), Eskimeyen Oyun (Arbuzov), Kanlı Nigar ( Sadık Şendil), Pazartesi-Perşembe (Musahipzade Celâl), Çalıkuşu (Reşat Nuri Güntekin-Necati Cumalı), Yaban Ormanı (Ostrovsky), Ceza Kanunu (İ. Ahmet Nuri Sekizinci), Dinmeyen Alkışlar (Gülsün Siren Kınal), Düşüş (Nahid Sırrı Örik'in "Sultan Hamid Düşerken" romanından yazan Kemal Bekir)

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title
Close