İbb Şehir Tiyatroları 2011-2012 Sezonu Repertuarı Basın Toplantısı Yapıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2011-2012 Sezonu'nda Yeni Oyunları İle İstanbullu Seyircilerin Karşısına Çıkmaya Hazırlanıyor.
İstanbul büyükşehir belediyesi şehir tiyatroları, 2011-2012 sezonu'nda yeni oyunları ile istanbullu seyircilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 5 Ekim 2011 tarihinde perdelerini açacak olan İBB Şehir Tiyatroları, 2011-2012 sezonuna ait repertuarını 27 Eylül 2011 tarihinde Yıldız Sarayı, Malta Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, İBB Şehir Tiyatroları Müdürü M. Abdullah Kaplan, İBB Şehir Tiyatroları Sahne Direktörü Hakan Arlı, İBB Şehir Tiyatroları Başdramaturgu Tarık Günersel, İBB Şehir Tiyatroları Genç Tiyatro Sorumlusu Tolga Yeter, İBB Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu Sorumlusu Betül Kızılok Bavli, İBB Şehir Tiyatroları ÇGSM (Çağdaş Gösteri Sanatları Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi) Sorumlusu Emre Koyuncuoğlu katılımı ile yapılan toplantıda 2011–2012 Sezonu'nda sahnelenecek yeni oyunların yanı sıra İBB Şehir Tiyatroları Genç Tiyatro, Çocuk Tiyatrosu ve Çağdaş Gösteri Sanatları Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi'nin yeni sezonda sürdüreceği etkinlikler hakkında bilgi verildi.
2011–2012 SEZONU BAŞLARKEN…
Başta Muhsin Ertuğrul olmak üzere 97 yıldır birçok önemli sanatçının değer kattığı bir tiyatro olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, pek çok sahnesinde seyircisini hayatın zenginlikleriyle buluşturmaya her yıl olduğu gibi bu yıl da devam ediyor.
1914 yılında "Darülbedayi-i Osmanî" adıyla kurulan İstanbul Şehir Tiyatrosu, genelde tüm insanlığın, özelde ise İstanbul'un kültürel renklerini, heyecanlarını ve sorunlarını sahneye taşıyor.
Tiyatro, hayatın çok boyutlu enginliğine bizi en "doğrudan" yaklaştıran sanattır. Bir repertuar tiyatrosu, oyunlarındaki çeşitlilik ile hayatın zenginliğini yansıtabilmelidir. Nitekim İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, repertuarının çok yönlü olmasına bu sezonda da özen gösteriyor.
Geçen sezon tema olarak "İstanbul" özel bir önem taşıyordu. Yeni sezondaki oyunlarımızdan bazıları ise, Devlet Tiyatroları ile OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği) gibi kurumların da yaklaşımına paralel olarak, "demokrasi" kavramı bağlamında değerlendirilebilir. Tiyatro daha iyi bir dünya umudu bağlamında önemli bir boyuttur.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2011–2012 Sezonu'na önceki yıllarda olduğu ve bundan sonra da olacağı gibi bu anlayışla başlıyor.
2011–2012 SEZONU'NUN YENİ OYUNLARI
ŞARK DİŞÇİSİ (Müzikal)
Yazan: Hagop Baronyan
Müzik: Selim Atakan
Çeviren: Boğos Çalgıcıoğlu
Yöneten: Engin Alkan
Tarihin belirsiz bir zamanından çıkıp gelen gezici bir tiyatro kumpanyası,19. yüzyıl Osmanlı mizah yazınının en önemli kalemlerinden olan Hagop Baronyan'ın eğlenceli komedisini; müzikli, danslı, şenlikli bir gösteriyle bugünün seyircisiyle buluşturuyor ve İstanbul Ermenileri arasında geçen; birbirini aldatan eşlerin, kavuşamayan aşıkların hikâyesini konu alan oyunla, izleyenleri bir arada güldüğümüz zamanları hatırlamaya davet ediyor.
KARGAŞA
Yazan: Abdul Monem Amayri
Çeviren: Ezgi Sümer Yolcu
Yöneten: Abdul Monem Amayri
Kırılmalar, kayıplar, rüyalar, çocukluğa duyulan özlem…
Aşk, sevgi, seven bir kadından geriye kalanlar. Dünyanın herhangi bir yerinde olabilecek bir boşluğun ortasında ve eski bir evde yıllardır uyuyan hikâyenin gizlediği altı kadının dramı KARGAŞA ile açığa çıkıyor…
SEVGİLİ DOKTOR
Anton Çehov'dan Uyarlayan: Neil Simon
Çeviren: Sevgi Sanlı
Yöneten: Taner Barlas
Birbirinden bağımsız sekiz kısa öyküden oluşan iki perdelik eserde; çeşitli sınıflardan kişilerin varoluşları, ilişkileri, çelişkileri ve hayatta kalma çabaları trajikomik durumlarla seyirciye aktarılıyor…
GÜNLÜK MÜSTEHCEN SIRLAR
Yazan: Marco Antonio de la Parra
Çeviren: Deniz Yüce
Yöneten: Yıldırım Fikret Urağ
Baskıcı bir rejimin kurbanı olmuş yaralı bir toplumun birbirine hapsolmuş insanları… Şili'de bir kız okuluna yakın bir parkta iki adam karşı karşıya gelir. İkisi de teşhirci kılığındadır. Söz düellosu ile birbirlerinin kimliklerini deşifre etmek isterler. Diyalog ilerledikçe, öne çıkan egoları ve benimsedikleri felsefi teoriler çevresinde birbirlerine çeşitli kimlikler yüklerler.
OTOBÜS
Yazan: Stanislav Stratiev
Çeviren: Cahangir Novruzov
Yöneten: Arif Akkaya
Çağdaş Bulgar yazınının önemli ismi Stanislav Stratiev'in toplumsal taşlaması olan oyun, ülkedeki değişimi farklı oyun kişilerinin üzerinden anlatıyor. Toplumsal yapının ve rejimin eleştirildiği oyunda, son durağı bilinmeyen bir otobüs yolculuğu, yolcuların kendi dünyaları ve yaşama bakışları açısından değerlendirilişi, kendi aralarında tartışmaları ele alınıyor.
ROSENBERGLER ÖLMEMELİ
Yazan: Alain Decaux
Çeviren: Zehra Ağralı Gençosman
Yöneten: Orhan Alkaya
Yargının siyasallaştığı bir ülkede adalet nasıl sağlanır? "Rosenbergler Ölmemeli", 1950'ler Amerika'sında, birbirine âşık iki insanın inançlarını savunma serüvenini, evrensel hukuk prensiplerinin içerisinden tartışmaya açıyor. Fransız tarihçi Alain Decaux, bu büyük yargılama efsanesine belgelerle, tanıklıklarla bakıyor…
ARKA BAHÇE
Yazan: Bilgesu Erenus
Yöneten: Hüseyin Köroğlu
Yıllardır yığınlarca çöpün biriktiği bir arka bahçesi olan evde yaşayan yaşlı hanım, noeli yalnız geçirmek istememekte ve hizmetçisini gittikçe miktarını arttırdığı parayla yanında tutmaya çalışmaktadır. Kendini Amerikan Özgürlük Anıtı gibi hisseden kadın çöplerin ortadan kaldırılmasını istemektedir. Çünkü sanki yığınlar onu suçlamaktadır. Sistem sorgulamasının iyi örneklerinden olan oyun, güçlü dünyanın Arka Bahçe'sinde çöp muamelesi gören milletlerin varlığını dile getiriyor.
HEDDA GABLER
Yazan: Henrik Ibsen
Çeviren: Tunç Yalman
Yöneten: Emre Koyuncuoğlu
Burjuva hayatının garantilerine sığınarak yaşayan Hedda Gabler, bu nedenle hayatında çok büyük ödünler vermiş, istikrarı seçmiş, aşkı yaşamayı ve üretkenliği reddetmiştir. Sevgiden değil sıkıntıdan evlenmiştir. Kocası güvenilir bir insandır ama bir bilgin olarak parlak değildir. Bir gün ortaya büyük bir tutku yaşadığı ve risklerle dolu hayatı olduğu için reddettiği eski sevgilisi çıkar. Hem de lisede saçlarını çekip durduğu, basit bulduğu bir kız arkadaşının desteğiyle kocasını yerinden sarsacak müthiş bir kitap yayınlamak üzeredir…
DAR AYAKKABIYLA YAŞAMAK
Yazan: Duşan Kovaçeviç
Çeviren: Bilge Emin
Yöneten: M. Nurullah Tuncer
Ülkenin en büyük ayakkabı fabrikası önce özelleştirilir ardından iflas eder, beş işçi fabrikayı terk etmeyi reddeder. Kurulduğu günden beri çalıştıkları fabrikanın kapatılmasıyla, işçiler ve onların aileleri işsiz ve çaresizdir. Bu beş işçi içinde bulundukları durumu halka duyurmak için açlık grevine başlar. Oyun açlık grevi sürecinde yaşananları anlatmaktadır...
ATEŞLİ SABIR
Yazan: Antonio Skármeta
Çeviren: Aziz Çalışlar
Yöneten: Ragıp Yavuz
"Ateşli Sabır", Şili'li ozan Pablo Neruda'nın, Kara Ada'da (Isla Negra) yaşadığı günlerden bir kesitin anlatıldığı bir oyun... P. Neruda ile postacı Mario, Mario'nun sevgilisi (sonra karısı) Beatriz ve Beatriz'in annesi Rosa arasında yaşanan öykü, seyirciyi şiir, aşk, sürgün, doğa, özlem, sınıf kavgası ve faşizm gibi kavramlarla buluştururken, Şili'de Allende'nin iktidar olması, Neruda'ya Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ve faşist Pinochet darbesi gibi tarihsel olaylara da tanıklık ediyor. 1994'te "Il Postino / Postacı" adıyla sinemaya da uyarlanan "Ateşli Sabır" beş dalda Oscar adayı oldu ve "En İyi Sinema Müziği" dalında Oscar'la buluştu…
NEKROSSOV
Yazan: Jean Paul Sartre
Çeviren: Işık Noyan
Yöneten: Ergün Işıldar
Soğuk savaş yılları… Fransız basın dünyasında kâr etmek uğruna çevrilen cehennemlik işler ve cehennemlik bir adamın aşkı. "Sülün Osman" adıyla bilinen bir dolandırıcımız vardı. 1960'lı yıllarda Türkçe bilip onunla tanışsa mutlu olurdu anti kahramanımız Georges…
VASSA JELEZNOVA
Yazan: Maksim Gorki
Çeviren: Koray Karasulu – Didem Ataç
Yöneten: Kemal Başar
20. yüzyılın başında devrime doğru hızla giden Rusya'da taşralı zengin, köklü bir aile; çöken, dağılan ailesini toparlamaya, bir arada tutmaya çalışan, bunun için her şeyi göze alan bir anne, Vassa Jeleznova. Maksim Gorki'nin 'Ana' adlı eserine referans aldığı kendi oyunu…
ÖDENMEYECEK! ÖDEMİYORUZ!
Yazan: Dario Fo
Çeviren: Füsun Demirel
Yöneten: Hülya Karakaş
Dario Fo, halk tiyatrosu geleneğinin özelliklerini, fantezilerini kullandığı "ödenmeyecek! ödemiyoruz!" adlı oyunda, varoşlarda yaşam mücadelesi veren işçileri anlatır. Varoş kadınları, semtlerinin süpermarketindeki fiyatların sürekli zamlanması karşısında bir eyleme karar verirler. "Açlığa" karşı durarak gerçek yaşamı talep ederler. "Gerçek yaşam", hırsızların, yüksek mevkidekilerin, ensesi kalınların, talancıların olmadığı, fay hattına pay hatlarının döşenmediği adaletli ama gerçekten adaletli bir yaşamdır talepleri!
ZENGİN MUTFAĞI
Yazan: Vasıf Öngören
Yöneten: Aslı Öngören
Ülkemizde sınıfsal ve toplumsal çatışmaların, çelişkilerin keskinleştiği 1970'li yıllarda, kavganın dışında kalma derdine düşen, safını belirleyemeyen, şaşkınlığa düşen insanlarının öykülerini anlatan oyun, 15-16 Haziran 1970 işçi eyleminin yankılarını, genç bir insanın yönelişinde sorguluyor. Sinemaya da uyarlanan ve pek çok ödül alan oyun, yakın tarihimize toplumcu bir gözden baktırıyor…
MUTFAK SÖYLEŞİLERİ
Yazan: Vala Thorsdottir
Çeviren: Ayşe Üner
Yöneten: Yeşim Koçak
"Gerçeküstü feminizm"in önde gelen eserlerini vermiş olan İzlandalı yazar Svava Jakobsdottir'ın (1930-2004) beş kısa öyküsünden, Vala Thorsdottir tarafından oluşturulmuş oyun, beş kadının hikâyesini anlatıyor. Sıradan kadınların; sıradan saydıkları hayatlarının, aslında son derece sıra dışı olan öykülerini, kendine özgü bir mizahla dile getiren oyun, ana teması kadın olan absürt bir tiyatro klasiği…
UFAK BİR HATA
Yazan: Filiz Adıgüzel
Yöneten: Berna Adıgüzel
Kendilerini bir yapbozun içinde bulan bir kadın ve bir adam, zaman sıçramalarıyla her defasında başka bir fotoğrafa dönüşen yapbozu çözmeye çalışırlar. Kadın ve adam, izleyiciye ironik bir dille sunulan yapbozun parçalarını, komiğin içinden geçerek bir araya getirirler. Katil kimdir? Katil gerçek midir? Gerçek nedir? Yapbozu oluşturan kimdir? Yapbozun bütün parçaları bir araya gelip soruların cevaplarını verebilecek midir?
2010–2011 SEZONU'NDAN DEVAM EDEN OYUNLAR
2011-2012 Sezonu'nda sahnelenecek yeni oyunların yanı sıra, 2010-2011 Sezonu'nda sahnelenen oyunlar arasında yeni sezonda da sahnelenmeye devam edecek oyunlar ise şunlar:
Orhan Asena'nın yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği Alemdar, Nezihe Meriç'in yazdığı, Hülya Karakaş'ın yönettiği Aşk Halleri, Heather Raffo'nun yazdığı, Arif Akkaya'nın yönettiği Arzunun Onda Dokuzu, Yiğit Sertdemir'in yazdığı, Tolga Yeter'in yönettiği Bekleme Salonu, Neil Simon'un yazdığı, S. Bora Seçkin'in yönettiği Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Murathan Mungan'ın yazdığı, Yıldırım Fikret Urağ'ın yönettiği Binali ile Temir, Duşan Kovaçeviç'in yazdığı, M. Nurullah Tuncer'in yönettiği Buluşma Yeri, Güner Sümer'in yazdığı, Burteçin Zoga'nın yönettiği Bozuk Düzen, Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı, Kemal Başar'ın yönettiği Çığ, Murathan Mungan'ın yazdığı, Ersin Umulu'nun yönettiği Dört Kişilik Bahçe, Fitzgerald Kusz'un yazdığı, Hülya Karakaş'ın yönettiği Dullar, Nahit Sırrı Örik'in "Sultan Hamid Düşerken" Romanından Kemal Bekir'in yazdığı, Engin Gürmen'in yönettiği Düşüş, Özen Yula'nın yazdığı M. Nurullah Tuncer'in yönettiği Dünyanın Ortasında Bir Yer, Harold Pinter'ın yazdığı, Yıldıray Şahinler'in yönettiği Doğum Günü Partisi, Gülsün Siren Kınal'ın yazdığı, Engin Gürmen'in yönettiği Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, Duşan Kovaçeviç'in yazdığı, M. Nurullah Tuncer'in yönettiği İntiharın Genel Provası, Musahipzade Celâl'in yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği İstanbul Efendisi, Tarık Şerbetçioğlu'nun yazıp yönettiği İstanbul Hatırası, Sema Keçik-Arzu Işıtman'ın yazdığı, Sema Keçik'in yönettiği Kadın Hayattır Memattır Kadın, Joe Masteroff'un yazdığı, Yücel Erten'in yönettiği, müziğini John Kander'in yaptığı Kabare, Thomas Brasch'ın yazdığı, ekip çalışması olarak yönetilen Kadınlar. Savaş. Komedi, Mario Fratti'nin yazdığı, Ali Gökmen Altuğ'un yönettiği Kafes, Ekrem Reşit Rey'in yazdığı, Haldun Dormen'in yönettiği, müziğini Cemal Reşit Rey'in yaptığı Lüküs Hayat, Ilan Hatsor'un yazdığı, Taner Barlas'ın yönettiği Maskeliler, Klaus Mann'ın aynı adlı romanından Ariane Mnouchkine'in uyarladığı Ragıp Yavuz'un yönettiği Mefisto, Ziya Osman Saba'nın yazdığı, Hilmi Zafer Şahin'in oyunlaştırdığı,
Can Doğan'ın yönettiği Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Sait Faik Abasıyanık'ın hikâyelerinden Savaş Dinçel'in uyarladığı, Ergün Işıldar'ın yönettiği Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, William Shakespeare'in yazdığı, Kemal Başar'ın yönettiği Romeo ve Juliet, Yiğit Sertdemir'in yazıp yönettiği Surname 2010, Ephraim Kishon'ın yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği Tarla Kuşuydu Juliet, Aziz Nesin'in yazdığı, Tarık Şerbetçioğlu'nun yönettiği Toros Canavarı, Choderlos de Laclos'un eserinden Christopher Hampton'un uyarladığı, Aleksandar Popovski'nin yönettiği Tehlikeli İlişkiler, Aziz Nesin'in yazdığı, Y. Kenan Işık'ın yönettiği, müziğini Timur Selçuk'un yaptığı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Arslan Kacar'ın yazdığı, Ali Karagöz'ün yönettiği Yüzleşme, Tarık Günersel'in yazdığı, Erol Keskin'in yönettiği Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed) adlı oyunlar 2011–2012 repertuarında yer almakta…
2011–2012 Sezonu'nda devam edecek olan Çocuk Oyunları ise şöyle:
Turgut Denizer'in yazıp yönettiği Benim Arkadaşım Yok, Gökçe Okay Delagrange'nin yazdığı, Ece Okay'ın yönettiği Boya Benek, Güneş Han'ın yazdığı, Sibel Topaloğlu'nun yönettiği Boncuk, Seza Güneş'in yazıp yönettiği Cambazhane, Emill Alfred Hermann'ın yazdığı, Sabih Gözen'in oyunlaştırdığı, Tolga Yeter'in yönettiği Çizmeli Kedi, Adrian C. Mitchell'in yazdığı, Cem Karakaya'nın yönettiği Fareli Köyün Kavalcısı, Gökçe Okay Delagrange'nin yazdığı, Ece Okay'ın yönettiği İyi Geceler, Caner Bilginer'in yazıp yönettiği Karagöz Geri Döndü, Hakan Yavaş'ın yazıp yönettiği Kazuu, Maria Clara Machado'nun yazdığı, Ece Okay'ın yönettiği Küçük Hayalet, Reha Bilgen'in yazdığı, Ragıp Yavuz'un yönettiği Sokak Kedileri, Gülşah Gülebenzer'in yazdığı, Semah Tuğsel'in yönettiği Şahmeran, Özgür Atkın-Ceren Hacımuratoğlu'nun yazdığı, Özgür Atkın'ın yönettiği Karagöz Balıkçı, Hasan Erkek'in yazdığı, Ece Okay'ın yönettiği Çiçek Prenses, Aziz Nesin'in yazdığı, Haşmet Zeybek'in yönettiği Pırtlatan Bal, Güneş Han'ın yazdığı, Sibel Topaloğlu'nun yönettiği Uğur Böceği.
GENÇ TİYATRO
Dünyada Herkese Yer Var!
İBB Şehir Tiyatroları'nın 27 yıldır düzenlediği Gençlik Günleri, geçtiğimiz sezonda
27. Genç Günler adı altında 9-19 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'u şenlendirdi. Bir önceki yıl "İşgal Altında Dünya" temasıyla yola çıkmıştı Genç Tiyatro'nun Genç Günler'i. Geçen yılın teması ise "Dünya 10 Gün 100 Saat Daha Genç" oldu.
Bu temayla birlikte bir kez daha gördük ki, Genç Tiyatro ve Genç Günler seyirci açısından taşıdığı önemin daha da ötesinde bir gereklilik arz ediyor. Konservatuvarların tiyatro bölümü öğrencileri, neredeyse ilk kez Genç Günler'de sahneye çıkıp seyirciyle buluşuyor. Sahne kiralarının pek çok topluluğun bütçesini aştığı günümüzde, Genç Günler amatör toplulukların imdadına yetişiyor.
En önemlisi seyirci, genç tiyatrocuları yalnız bırakmadı. 20-25 yıl önce bu etkinlikler sayesinde tiyatroların önünde kuyruklar oluşuyordu. Geçtiğimiz yıl Genç Günler'e bu kalabalık tekrar döndü.
Genç Tiyatro bu kalabalıktan aldığı güçle, İBB Şehir Tiyatroları'nın 2011-2012 sezonunu, daha önceki sezonlarda olduğu gibi dinamize etmeyi sürdürüyor. Genç Tiyatro bünyesinde seyirciyle buluşan ve bir iç yapım olma niteliği taşıyan Ufak Bir Hata ve Mutfak Söyleşileri oyunları, yeni sezonda da seyirciyle buluşmaya devam edecek. Her yıl olduğu gibi atölyeler ve ücretsiz eğitim programlarını sürdürecek olan Genç Tiyatro'nun bu yıl bir de sürprizi var:
Konservatuvarlar Buluşması!
Konservatuvar öğrencileri; tiyatro yapımcıları, yönetmenleri ve oyuncularıyla bir araya gelmek, kendilerini tanıtmak ve gelecekteki tiyatro hayatında yer edinmek için, artık kapı kapı gezmek zorunda kalmayacak. Genç Tiyatro bünyesinde, İBB Şehir Tiyatroları'nın sahnelerinde yapılacak bu buluşmayla hem diğer okullardaki arkadaşlarıyla tanışıp hocaları sayesinde deneyimlerini paylaşacak, hem de bu alandaki profesyonellerle direkt temas kurabilecek!
Önce dünya işgal altındaydı!
Sonra 10 gün 100 saat daha genç oldu!
Şimdi de "Dünyada Herkese Yer Var!"
Bu temayla, aynı kuyrukların aynı kalabalıkların bu sezon içinde de olmasını umuyoruz.
ÇOCUK TİYATROSU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu; 2011–2012 Tiyatro Sezonu'nda; Kâğıthane Sadabad ve Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahneleri, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi, Ümraniye, Fatih Reşat Nuri, Üsküdar Kerem Yılmazer ve Kadıköy Haldun Taner Sahneleri'yle birlikte, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde de, çocuk seyircileriyle oyunlarını buluşturmaya devam edecek.
Geçen sezon gösterimde olan, Çizmeli Kedi, Fareli Köyün Kavalcısı, Kazuu, Küçük Hayalet, Şahmeran, Benim Arkadaşım Yok, Sokak Kedileri, Boya Benek, Uğur Böceği, Boncuk, Pırtlatan Bal, Cambazhane, Karagöz Balıkçı ve 27. Çocuk Şenliği kapsamında ilk gösterimini yapan Çiçek Prenses oyunlarıyla sezonu başlatacak olan İBBŞT Çocuk Tiyatrosu'nun oyunları arasına bu yıl; Aylin Çalap'ın yazdığı Ebru Kara'nın yönettiği Deniz Kızı, Aleksandhros Adamopulos'un yazdığı Ece Okay'ın yönettiği İrmikoğlan'ın yanı sıra üzerinde çalışılan Günay Ertekin ve Handan Ergiydiren'in yazıp Handan Ergiydiren'in yöneteceği Purnima ve Bilgelik Ormanı ile Aurand Harris'in yazdığı Androkles ve Aslan adlı oyunlar sahnelenecek. Ayrıca çocuklar için adapte edilmiş bir Shakespeare klasiği ve okul öncesi yaş grubu için tasarlanmış yeni oyunların da katılması planlanmakta…
Bu yıl bir ilki gerçekleştirecek olan İBBŞT Çocuk Tiyatrosu, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde hafta sonları matine saatlerinde hem çocuklar hem de yetişkinlere hitap eden, ailelerin de çocuklarla birlikte izlemekten keyif alacakları oyunlarla perde açacak. İlk gösterimi Yılmaz Gruda'nın oyunlaştırıp Hakan Yavaş'ın yönettiği Pinokyo ile yapılacak olan matine oyunlarına sezon içinde provaya girecek olan yeni oyunlar da eklenecek.
Sadece çocuk oyunu gösterimleriyle değil, çocuklara yönelik eğitim çalışmaları ve ailelere yönelik uzman-sanatçı söyleşileri ve çocuklara yönelik atölyeler ile de seyircisiyle buluşan Çocuk Tiyatrosu, eylül ayında Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde bölge çocuklarıyla ikişer hafta süren atölye çalışmaları başlattı. Çocuk Tiyatrosu oyuncuları tarafından yürütülen ve çocuğun tiyatronun farklı araçlarıyla tanışmasını hedefleyen atölye çalışmaları; 5-6, 7-8, 9-10 yaş grubu çocuklarla sınavsız, ücretsiz olarak gerçekleştirilecek ve sezon süresince devam edecek.
Ümraniye, Kâğıthane ve Gaziosmanpaşa'da başlatılan "Biz Bize Konuşuyoruz" söyleşileri ise, yeni sezonda da uzman ve sanatçılarla aileleri bir araya getirmeyi sürdürecek.
Çocuk Tiyatrosu çatısı altında çalışmalarını sürdüren Çocuk Eğitim Birimi geçen sezon seçmeyle aldığı 8,9,10 yaş grubu 40 öğrencisini sezon sonunda mezun etme hazırlıkları içinde. Kâğıthane ve Ümraniye'de eğitim çalışmalarını sürdüren Çocuk Eğitim Birimi öğrencileri, bu yıl da devam eden eğitim çalışmalarının sonunda hazırlayacakları gösteriyle seyirciyle buluşacak ve sertifikalarını alacak.
Her yıl tiyatro oyunu gösterimlerinin yanı sıra sayısız etkinliği de çocuklarla buluşturan 23 Nisan Çocuk Şenliği ise bu yıl 28.'sine hazırlanmakta.
Çağdaş, günün sosyal koşullarını gözardı etmeden oluşturulan repertuarıyla
2011-2012 sezonunda daha çok çocuğa, daha çok aileye ulaşmayı hedefleyen Çocuk Tiyatrosu Birimi; söyleşiler, atölye çalışmaları, eğitim programları, sosyal yaşam projeleriyle de, bu alana daha çok hizmet vermenin yollarını aramaya devam edecek.
İBBŞT ÇAĞDAŞ GÖSTERİ SANATLARI
PROJE GELİŞTİRME VE UYGULAMA MERKEZİ
ÇGSM; Ekim 2011'de 4 Yeni Atölyeyle Sezona Başlıyor
• 5-9 Ekim, Ata Ünal "Antik Yunan Metinlerini Çağdaş Yorumlama" Dramaturji Atölyesi
• 12-16 Ekim, Şahika Tekand "Karşı Gerçekçilik" Oyunculuk Atölyesi
• 19-23 Ekim, Serdar Biliş "Odiseus'u Yeniden Okuma" Doğaçlama Atölyesi
•
24 Ekim - 4 Kasım, Alessandra Paoletti "İstanbul'un Ruhunda Evrilen Beden"
Doğaçlama Atölyesi
ÇGSM, bu yıl çok yoğun bir şekilde uluslararası projeler gerçekleştirmeyi planlıyor
ÇGSM, bu yıl birçok Fransız, İtalyan, Amerikalı ve İngiliz tiyatro sanatçısını birlikte çalışmak; atölyeler, seminerler ve projeler geliştirmek için tiyatromuza davet etmeyi planlıyor. ÇGSM programında her ay bir misafir sanatçının etkinliğinin yer alması planlanmakta.
Alessandra Paoletti Atölye Çalışması
İtalyan sanatçı, Ekim ayında 10 günlük "İstanbul'un Ruhunda Evrilen Beden" Doğaçlama Atölyesi gerçekleştirecek. Yaşamla, dramanın bir şehir üzerinden bir araya gelmesi; İstanbul'un özelliklerinden yararlanarak oyuncunun hayal gücünü canlandırmak; şehrin ruhun mekânı haline gelmesi; arkaiklik ve modernite arasında, bireysellik ile geleneksel değerler arasında, kişinin özel ve kamusal alan ile olan ilişkisinin karmaşıklığı içerisinde şehri hissedebilmek için belli doğaçlama teknikleri üzerinden çalışmalar yapacak.
Ecole Supèrieure D'Art Dramatique de Ville de Paris (ESAD) (Paris Şehir Konservatuvarı) ile ortak proje
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi ile Fransa'da bulunan Ecole Supèrieure D'Art Dramatique de Ville de Paris (ESAD) (Paris Şehir Konservatuvarı) ortak bir eğitim projesine imza atıyor. Bu büyük projeyle ilgili olarak; Norman Taylor, Paul Andre Sagel, Heinzi Lorenzen, Alexandre Del Perugia, Yves Marc, Jean Claude Cotillard gibi Fransa'nın ünlü tiyatro sanatçıları sezon boyunca tiyatromuzda bir haftalık atölyeler gerçekleştirecekler.
ÇGSM / Mimesis ile ortak projeye devam…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) ve Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi; sahne ve oyunculuk uygulamalarının yanı sıra, tiyatro kitapları ve yayınları ile kuramsal olarak sahne sanatlarına katkıda bulunan isimleri İstanbul'da ağırlamaya hazırlanıyor. Proje çerçevesinde 2011 yılı boyunca dünyada tiyatro ve sahne sanatlarına pratik çalışmaları ile birlikte teorik alanda da katkıları bulunan sanatçı ve akademisyenler düzenlenecek atölye ve konferanslarda Türkiyeli sanatçılarla bir araya gelerek çalışmalar yürütecekler. Bu kapsamda daha geçen sezon çağdaş mim ustası Thomas Leabhart ÇGSM'de atölye yapmış ve seminer gerçekleştirmişti.
Richard Schechner Performans Sanatı Atölyesi
Dünyaca ünlü The Drama Review (TDR) adlı derginin kurucusu ve editörüdür. Halen New York Üniversitesi Performans Çalışmaları Bölümü'nde akademik çalışmalarına devam ediyor. Uzun süre The Performance Group'un yönetmenliğini yapmıştır. Halen East Coast Artists tiyatro grubu ile çalışıyor. Performans kuramı, performans çalışmaları, tiyatro ve antropoloji, ritüel ve tiyatro ilişkisi gibi konular üzerine pek çok kitabı, pek çok makalesi bulunmaktadır.
Carol Martin Belgesel Tiyatro Atölyesi
Feminist tiyatro, kültürel performans, belgesel tiyatro gibi pek çok alanda çalışmalar yürüten bir tiyatro araştırmacısıdır. Bahsi geçen alanlarda referans sayılan birçok yayında yazar/editör olarak yer almıştır. Makaleleri Türkçe, Fransızca, Çince, Japonca, Lehçe başta olmak üzere farklı dillere çevrilmiştir. Dünyanın farklı şehirlerinde düzenlenmiş olan çeşitli belgesel tiyatro serilerinde küratör olarak bulunmuştur. Halen New York Üniversitesi, Tiyatro Bölümü'nde doçent olarak çalışmaktadır.
ÇGSM, ilk prodüksiyonunu gerçekleştiriyor
Emre Koyuncuoğlu / Romandan Sahneye Projesi
Bir atölye olarak başlayan ve 3 ay boyunca süren Amin Maalouf'un "Çivisi Çıkmış Dünya" ve "Semerkant" romanından yola çıkarak hazırlanan "Romandan Sahneye Oyun Kurma Atölyesi"ni gerçekleştirmek için davet edilen ve atölye çalıştırıcısı Emre Koyuncuoğlu ile birlikte atölyeyi götüren İBB Şehir Tiyatroları sanatçıları Şebnem Köstem, Murat Garibağaoğlu, Çağlar Yiğitoğulları, Uskan Çelebi, ÇGSM'de koordinasyon görevini üstlenmiş Başak Erzi, atölyede yapılan çalışmayı projelendirip, bir oyuna dönüştürecekler.
ÇGSM, özgün projeler hazırlıyor
İlknur Açıkel / Yaşayan ve Oynayan Bir Koro Olmak Projesi
Bir Şehir Tiyatrosu'nun her anlamda hazır, birçok farklı lirik ve orkestrasyonları olan şarkıları söyleyebilecek, çok sesli bir koroya her anlamda ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. 20 kişilik bir koronun hem oyunlarda gerektiğinde kullanılabilecek, hem değişik repertuarlar oluşturarak konserler verebilecek, hem de çağdaş müzik bestecilerinin yeni ve belki de ilk bestelerini sunabilecek deneysellikte ses kullanımına açık olabilecek bir yapıda olmasını istiyoruz. Bu proje, Çiğdem Borucu Erdoğan ve İlknur Açıkel'in atölye çalışmaları sonucunda gerçekleşecek.
Başak Erzi / Çeviri ve Çağdaş Tiyatro Metinlerinin Toparlanması
Yabancı dillerde yazılmış metinlerin toplanarak İBBŞT ÇGSM bünyesinde bir çeviri metin kütüphanesi oluşturulması ve bunun tiyatro sanatçılarının ve öğrencilerin kullanımına sunulması amaçlanmaktadır. Böylelikle çağdaş tiyatro metinleri paylaşıma açılacak, çağdaş metin arayanlar ve çağdaş tiyatro üzerine çalışmak isteyenler için bir kaynak oluşturulacaktır. Bu proje çerçevesinde farklı özel tiyatrolarda bulunan çeviri metinlerin bir merkezde toplanması hedeflenmektedir. Proje, ÇGSM koordinasyonundan sorumlu Başak Erzi'nin projesidir.
ÇGSM, geçen yılki atölyelerine de devam ediyor
Ayrıca, geçen yıl başladığımız hem tiyatro içinden sanatçıların katılımına hem de dışardan profesyonel oyuncu ve tiyatrocuların katılımına açık tuttuğumuz ve ücretsiz gerçekleştirdiğimiz atölyelerimize bu sezon da devam edeceğiz. Atölyelerimizi çağdaş tiyatro, dans, müzik alanından olan sanatçılarımızdan Şahika Tekand, İlknur Açıkel, Çiğdem Borucu Erdoğan, Serdar Biliş, Mustafa Kaplan, Sevi Algan, Filiz Sızanlı, Fehmi Karaarslan, Ayşe Orhon, Ata Ünal, Evren Erbatur, Cem Baza gerçekleştirecek.
ÇGSM'den bir yenilik daha: Sanatçı Sunumları
Bu yıl yeni bir alanda da etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyoruz: Sahne sanatları alanındaki sanatçıları bir araya getirmeyi ve işler üzerinden ilişkiler kurmayı planladığımız bir etkinlik, sanatçı sunumları. Bir tür otobiyografik performanslar anlamına da gelecek olan bu etkinliğimizin ilk ismi ise Aydın Teker.